Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

FOCI-EB HELYSZÍNE LESZ KOLOZSVÁR

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának csütörtöki gyűlésén eldöntötték, hogy 2023-ban a korosztályos, U23-as Európa-bajnokság döntő tornáját közösen Románia és Grúzia/Georgia rendezheti. A 16 csapatos kontinensviadalon mindkét ország négy-négy helyszínnel szerepel, a nyitómérkőzést Romániában, a döntőt Grúziában rendezik. A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) honlapjának közleménye szerint Kolozsvár és Bukarest ad otthont majd egy-egy csoportnak. A romániai stadionok: Bukarestben a Nemzeti Aréna (54 028 hely) és Steaua Stadion (31 254 hely), Kolozsvárott pedig a Kolozsvár Aréna (30 201 hely) és a Dr. Constantin Rădulescu Stadion (23 500 hely). Grúziában Tbiliszi két stadionja – Dinamó Aréna (54 202 hely) és Miheil Meshi Stadion (25 154 hely), továbbá a Batumi Stadion (20 383 hely) és Potiban a Fazisi Stadion (8200 hely) lesz a helyszín. Az FRF közleménye hozzáteszi, hogy Románia így az első olyan európai ország, amely 1998 után a második U21-es Eb-nek adhat otthont, s ezzel a válogatott történelmi fegyvertényként sorozatban harmadszor lehet résztvevője a legjobbak küzdelmének: 2019-ben Olaszországban és San Marinóban elérte eddigi csúcseredményét, az elődöntőbe jutással olimpiai kvótát is szerezve. A második selejtezősorozat után a válogatott kijutott a 2021-es magyar–szlovén közös rendezésű Eb-re.

LABDARÚGÓ NEMZETEK LIGÁJA: OLASZ–SPANYOL ÉS BELGA–FRANCIA ELŐDÖNTŐ

A házigazda Olaszország a spanyolokkal, a vb-címvédő Franciaország pedig Belgiummal találkozik a labdarúgó Nemzetek Ligája négyes döntőjében a legjobb négy között. A sorsolást szerdán tartotta az UEFA a svájci Nyonban. A Nemzetek Ligája 2020–2021-es idényét lezáró négyes döntőt – amelybe az A-divízió csoportgyőztesei jutottak be –  jövő ősszel rendezik, az elődöntőket október 6-án és 7-én, a bronzmérkőzést és a finálét október 10-én bonyolítják le. A mérkőzéseket Milánóban és Torinóban játsszák. A Nemzetek Ligája első kiírását Portugália nyerte Hollandiát legyőzve a döntőben, a bronzérem a Svájcot felülmúló angoloké lett.

JÉGKORONG ERSTE LIGA: CSAK BECSÜLETGÓLRA FUTOTTA A TITÁNOKNAK

A listavezető MAC HKB Újbuda házigazdaként 7–1-re legyőzte a Titánok csapatát a jégkorong Erste Liga alapszakaszának csütörtöki mérkőzésén. A vendégek másfél perccel a meccs vége előtt ütötték egyetlen góljukat.

Eredmény: • MAC HKB Újbuda–Titánok 7–1 (3–0, 4–0, 0–1). A tabellán: 1. MAC 32 pont/13 mérkőzés, 2. Debreceni EAC 25/13 (50–41), 3. Ferencávrosi Torna Club-Telekom 25/14 (55–49), 4. Brassói Korona Wolves 24/10, 5. Gyergyói Hoki Klub 18/12, 6. Újpesti TE 15/13, 7. Csíkszeredai Sportklub 10/5, 8. Titánok 9/12, 9. Dunaújvárosi Acélbikák 7/14, 10. Budapesti Opten Vasas HC 6/8.

MOLNOS NORBERT U23-AS ORSZÁGOS BIRKÓZÓBAJNOK

A Kolozsvári Universitatea Sportklub sportolója, Molnos Norbert nyerte a korosztályos, U23-as országos birkózóbajnokságot, amelyet nemrég rendeztek Konstancán – adta hírül az egyesület honlapja. Aurel Șuteu ifjú tanítványa a 70 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a Marosvásárhelyi ISK birkózójánál, Nyulas Elődnél bizonyult jobbnak.

NEM RENDEZNEK SELEJTEZŐT A 2022-ES RÖPLABDA-VILÁGBAJNOKSÁGRA

Nem rendeznek selejtezőt a 2022-es férfi, illetve női röplabda-világbajnokságra, amelyekre így a kontinenstornákról és a világranglistáról lehet kijutni. Az elmúlt évtizedekben többlépcsős, kontinentális kvalifikációs tornákon dőlt el, kik vehetnek részt az immár 24 csapatos vb-n, ám a nemzetközi szövetség (FIVB) honlapján megjelentek szerint a selejtezőket – indoklás nélkül – eltörölték.

Mindez azt jelenti, hogy a házigazda országok és a címvédők mellett a jövő őszi kontinenstornák két-két legjobbja vehet részt a vb-n, a maradék helyeket – a férfiaknál tizenkettőt, a nőknél tizenegyet – a jövő őszi világranglista alapján osztják ki. Mindez a Nemzetek Ligájában érdekelt nagycsapatoknak kedvez, az Európa Ligában ugyanis – amelyben a magyar és a román válogatottak is szerepelnek – jóval kevesebb pontot lehet gyűjteni.

A jelenlegi rangsorban a magyar férfi válogatott a 66., a női a 48. helyen áll. Románia a 42., illetve a 38. helyet foglalja el a világranglistán.

A 2022-es férfi vb-nek a házigazda oroszok és a címvédő lengyelek már biztos résztvevői, a női tornára a legjobbakat vendégül látó Hollandia és Lengyelország válogatottja mellett a címvédő szerbek készülhetnek.

FÉRFI KÉZILABDA BL: NEGYEDSZER VESZÍTETT A MOL-PICK SZEGED

A MOL-Pick Szeged 26–24-re kikapott a német SG Flensburg-Handewitt otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének kilencedik fordulójában, csütörtökön. A szegediek korábban először nyertek, 36–27-re verték hazai pályán a norvég Elverum HB csapatát. A mostani találkozón a mezőny legeredményesebb játékosa hazai részről a norvég Göran Sögard Johannessen, a vendégektől pedig Bodó Richárd és a szerb Bogdan Radivojevics volt, egyaránt hat találattal. A két csapat hetedik egymás elleni mérkőzésén egy szegedi siker és egy döntetlen mellett ötödször nyert a Flensburg-Handewitt.

Eredmények, csoportkör, 9. forduló, A-csoport: • SG Flensburg-Handewitt (német)–MOL-Pick Szeged 26–24 (11–10) • HC Meskov Breszt (fehérorosz)–Elverum Handball (norvég) 29–27 (15–17). A Porto Sofarma (portugál)–HC Vardar Szkopje (északmacedón) és Paris Saint-Germain (francia)–Lomza Vive Kielce (lengyel) összecsapásokat elhalasztották. A csoport állása: 1. Kielce 13 pont/8 mérkőzés, 2. Flensburg H. 11/7, 3. Breszt 9/7, 4. PSG 6/6 (190–184), 5. Porto 6/8 (225–230), 6. Vardar 3/5, 7. SZEGED 2/5 (126–130), 8. Elverum 2/6 (170–196).

Az egy győzelemmel és négy vereséggel álló MOL-Pick Szeged jövő szerdán a fehérorosz Meskov Breszt csapatát fogadja, míg a hat sikerrel, egy döntetlennel és egy vereséggel rendelkező Telekom Veszprém egy nappal később a Barcelona Lassa vendége lesz a BL csoportkörében.

RALUCA ŞTEF GYORSKORCSOLYASIKERE

A Kolozsvári Universitatea Sportklub sportolója, Raluca Ştef bronzérmet szerzett az 500 m-es versenyben az inzelli Max Aicher Arenában nemrég rendezett International Race elnevezésű gyorskorcsolyaversenyen – közölte az egyesület honlapja. Németországban 12 ország képviseltette magát a vetélkedőn. Ştef megdöntötte idénybeli személyes rekordját, 42,17 másodperc alatt teljesítette a távot.

promedtudo2Hirdetés