Biciklimosó, tetőtéri futópálya, kerítés a Mátyás-szobor körül…

Részvételi költségvetés: kiderül, milyen elképzelések maradnak játékban

Biciklimosó, tetőtéri futópálya, kerítés a Mátyás-szobor körül…
Mondhatni, csupán a kezdeményezők képzelőereje, kitartása és elhivatottsága szab gátat a kolozsvári önkormányzat által immár évek óta bevezetett, részvételi költségvetéssel kapcsolatos elképzelések kidolgozásának – a kivitelezés viszont más kérdés. Idén a program június 7-én indult, a javaslatokat pedig július 18-ig lehetett benyújtani, a polgárok egy vagy több ötlettel rukkolhattak elő. A www.bugetareparticipativa.ro web­oldalon található információk szerint idén a projekteket július 19. és szeptember 12. között elemzik a városháza műszaki és jogi szakemberei. Ezt követően összeáll a megvalósítható kezdeményezések jegyzéke, a Kolozsváron élők két fordulóban szavazhatnak a nyertesekre, a végleges eredményt pedig december elején teszik közzé. Megnéztük, idén a polgárok milyen érdekes projekteket nyújtottak be, illetve melyek voltak a „legnépszerűbb” területek.

A kolozsvári önkormányzat az első volt az országban, amely bevezette és kisebb-nagyobb sikerrel elvégezte a polgárok részéről érkezett olyan konkrét elképzeléseket, projekteket, javaslatokat, amelyek műszaki és jogi szempontból kivitelezhetőeknek bizonyultak. A polgármesteri hivatal nyitottságát és a nyugati példákra támaszkodó kezdeményezését értékelték a kincses városban működő civil aktivisták és különböző szervezetek, amelyek tagjai vagy szimpatizánsai az évek során érdeklődési kör, értékrend, életstílus, életvitel és egyéni vagy kisközösségi prioritások függvényében különböző projekteket nyújtottak be. Több elképzelés és kezdeményezés megvalósult, ám sok kivitelezése még várat magára. Ilyen például a Monostor lakónegyedben a villamossínek és az autós forgalom találkozásánál lévő útkereszteződés okos villanyrendőrökkel történő felszerelése. A www.bugetareparticipativa.ro honlapon a városháza illetékesei azt állítják, a projekt megvalósult, a helyszíni terepszemlénk viszont mást mutatott…

Szakemberek szerint a kolozsvári önkormányzat által bevezetett részvételi költségvetés keretében finanszírozásra benyújtott elképzelések a város polgárainak valós prioritásait tükrözik. A program segítségével a városháza vezetőinek és szakembereinek alkalmuk adódik felmérni, a polgármesteri hivatal által meghirdetett prioritásoktól mennyire térnek el a városban élők által fontosnak tartott elképzelések, a polgárok milyen javaslatokkal rukkolnak elő az életminőség javítására.

A weboldalon található információkat elemezve megállapítottuk: idén a mobilitással, a hozzáférhetőséggel és a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos kategóriában nyújtották be a polgárok a legtöbb pályázatot, a legalacsonyabb érdeklődést, furcsa módon, éppen a polgármester és csapata által évek óta olyannyira szajkózott digitális város kategória váltotta ki. A honlapról származó adatok szerint sétányok, gyalogjárók, gyalogosövezetek kategóriában 20, a mobilitás, hozzáférhetőség, közlekedésbiztonság kategóriában 24, a zöldövezetek, játszóterek témában 18, a közterületekre 20, az oktatási és kulturális infrastruktúrát tartalmazó kategóriában 16, a digitális város témában pedig csak 5 projekt érkezett.

A sétányok, gyalogjárók, gyalogosövezetek kategóriában a legérdekesebb ötletek: a Bükk-erdőből eredő, a Pap-völgyön áthaladó és a Kis-Szamosba ömlő patak mentén kialakítandó sétány és bicikliút (tervezett költségvetés 75 ezer euró); még egy úgynevezett okosutca létrehozása a Budai Nagy Antal utcában (150 ezer euró); a Iuliu Prodan park felújítása (100 ezer euró); a belvárosban a csendháborítás megelőzésére felszerelt köztéri figyelmeztető táblák elhelyezése (3 ezer euró).

A legnépszerűbb kategória a mobilitás: az egyik javaslat szerint a repülőtérre valamennyi lakónegyedből buszjáratot kellene indítani, a zajtérképek alapján felépített zajvisszaverő falak, elektromos kisbuszok bevezetése a Haşdeu és Observatorului diáknegyedek, illetve a Heltai (Clinicior), az egyetemi könyvtár és a diákművelődési ház között, valamint a nagy irodaházak és más épületek tetején létesített futópálya. Utóbbit Ruben Pintican kolozsvári lakos nyújtotta be, szerinte a megvalósítás 150 ezer euró körüli összegbe kerül.

Másvalaki azt szeretné, hogy a lakókocsik számára külön parkolóhelyeket létesítsenek, egy hölgy pedig arra gondolt, milyen jó lenne létrehozni a talált tárgyak irodáját, ugyanis az elmúlt időszakban több dolgát elvesztette, a megtaláló pedig valószínűleg nem tudta, mitévő legyen. Érvelése szerint sokan ódzkodnak attól, hogy ilyen esetekben a rendőrséghez forduljanak, kerülik a kék ruhások bevonásával járó bonyodalmakat.

Egy másik érdekes projekt a biciklimosók felszerelésére vonatkozik. A kezdeményező, Alex Petrişor azt szeretné, hogy a Bükk-erdőnek a Szent János-kútnál lévő részén a nyugat-európai országokban is létező biciklimosókat helyezzenek el. Érvelése szerint a bringások hajlandók lennének 5 lejt fizetni azért, hogy 10 perc alatt vízsugár segítségével megtisztíthassák sáros-poros kerékpárjukat.

Szintén az életminőségen javítana Marius Cristea javaslata, amely a Mikó-kert rehabilitálására vonatkozik. A kezdeményező szerint a Haşdeu diáknegyed felépítéséig botanikus kertként működő városrész minimálinvazív megoldásokkal kiváló szabadidős, kikapcsolódási övezetté válhatna, megőrizve a hely erdős jellegét.

Egy másik eredeti ötlet a bringáskuka. Cosmin Budelecean szerint a bicikliutak mentén felállított, „meghajló” kukák hozzásegítenék a bringásokat és főleg a futárszolgálatok munkatársait, hogy könnyebben és gyorsabban bedobják a szemetet.

A magyar közösséget közvetlenül érintő javaslatot Antal Géza nyújtotta be: azt szeretné, hogy kerítéssel vegyék körül a Mátyás-szobrot. Azzal érvel: Fadrusz János alkotását egyre több alkalommal rongálták meg az utóbbi időben. Azt javasolja, a szoborcsoportot védő kerítés ugyanolya legyen, mint a Szent Mihály-templomot körülvevő.

(Borítókép: látványterv/bugetareparticipativa.ro)