Részvételi költségvetés: 2,25 millió euró az idei keret

Részvételi költségvetés: 2,25 millió euró az idei keret
Mégsem marad el idén az elmúlt évben igen sikeresnek bizonyult részvételi költségvetés, amely során a kolozsváriak ötleteit, javaslatait valósítja meg a kolozsvári önkormányzat, a helyi költségvetésből erre elkülönített pénzalapból. Emil Boc polgármester szerdán jelentette be a projekt folytatását.

A városvezető arra buzdította a kolozsváriakat, hogy minél nagyobb számban nyújtsák be ötleteiket, elgondolásaikat a 2019-es költségvetésből megvalósítható projektekre, amelyekre a teljes keret 2,25 millió euró.

„Közzétettük a részvételi költségvetési eljárás jövő évi ütemtervét. A kolozsváriak 2018. július 16-a és augusztus 19-e között nyújthatják be javaslataikat. Ezeket október 1-ig egy műszaki bizottság értékeli, majd következik a két szakaszos online szavazás, végül november 27-én az eredményhirdetés. 2019-ben 15 projektet fogunk finanszírozni összesen 2,25 millió euróból” – nyilatkozta Boc, majd azt is megígérte, hogy júliusban tájékoztatja a közvéleményt a 2018-ra vonatkozó nyertes projektek életbe ültetésének helyzetéről.

Romániában Kolozsváron alkalmazták először a részvételi költségvetést, sikerén felbuzdulva pedig már több önkormányzat is átvette, és gyakorlatba ültette az elgondolást.

Az idei projekteket egyenként legtöbb 150 ezer euróból valósítják meg, a teljes keret szintén 2,25 millió euró. A nyertes tervek között iskolák tetőterének beépítése, okos hulladékgyűjtő egységek felszerelése, garázsok lebontása, köztéri illemhelyek kialakítása, bicikliutak létesítése stb. szerepel. 2018-ra egyébként 338 projektet nyújtottak be, ezek közül 125 bizonyult életképesnek, ezekről döntött a kétfordulós szavazás. A 15 nyertes projektre 40 ezernél többen szavaztak.