Izrael – Több száz romániai turista vár segítségre (FRISSÍTVE)

Izrael – Több száz  romániai turista vár segítségre (FRISSÍTVE)
Összesen 346 román és külföldi állampolgárt szállítottak haza a romló biztonsági helyzet miatt Izraelből Romániába a vasárnapra virradó éjszaka két TAROM-géppel- tájékoztatott a külügy. A Románia tel-avivi nagykövetségének és a ramallahi képviseleti irodának a munkatársai a Ben-Gurion repülőtéren konzuli segítséget nyújtottak az ott tartózkodó román állampolgároknak.

Ugyanakkor a külügynél felállított válságstáb az izraeli hatóságokkal és a Román Patriarkátus képviselőivel együttműködve szállást biztosított a Ben-Gurion repülőtéren várakozó román polgároknak, amíg sikerül megoldást találni a hazajuttatásukra.

A minisztérium ismét felhívta az Izraelbe készülők figyelmét, hogy halasszák el utazásukat, illetve figyeljék a külügy honlapján az utazási figyelmeztetéseket.

Klaus Iohannis szombaton Lisszabonban azt nyilatkozta: 800-900 román állampolgár tartózkodik Izraelben, többségében turisták. Az államfő úgy fogalmazott: Románia határozottan elítéli az Izrael elleni szombat reggeli rakétatámadásokat . "Teljes mértékben szolidárisak vagyunk Izraellel ezekben a szörnyű pillanatokban. Gondolataink az áldozatok családjai és a megtámadottak felé irányulnak" – írta.

Románia kész orvosi segítséget nyújtani Izraelnek, amennyiben szükséges - jelentette be vasárnap Alexandru Rafila. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: a politikai nézeteltérések csak "párbeszéd" útján rendezhetők, és "elfogadhatatlan" a civil lakosság elleni támadás.

Az Izrael elleni támadásokat Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is elítélte. "Határozottan elítéljük a Hamász terrorszervezet Izrael elleni alattomos és gyáva támadását, amely legfőképpen a polgári lakosság ellen irányult. Izraelnek joga van megvédeni önmagát" - írta közösségi oldalán. Emlékeztetett, hogy a nemzetközi humanitárius jog egyértelműen tiltja a civilek és a civil célpontok szándékos támadását. Kelemen Hunor szerint fontos, hogy a nemzetközi közösség "minden erőfeszítést megtegyen az ilyen támadások megfékezése és elítélése érdekében.

A Wizz Air légitársaság bejelentette, hogy a romló biztonsági helyzet miatt vasárnaptól az Izraelbe tartó és onnan induló valamennyi romániai járatát törölte.

Vasárnap esti jelentések szerint a nap folyamán egy magán-légitársaság repülőgépével további 115 román állampolgárt szállítottak a romló biztonsági helyzet miatt Izraelből Romániába. 

 

Képünk illusztráció