Beteg- és orvosbarát körülmények a járványkórházban

Beteg- és orvosbarát körülmények a járványkórházban
A Kolozs megyei egészségügyi infrastruktúra korszerűsítési programja keretében a Kolozs Megyei Tanács a kolozsvári járványkórházban számos új beruházást eszközölt, amely a betegellátás minőségét javítja. A fejleszést célzó befektetés értéke meghaladja a 1,5 millió lejt. A korszerűsítési munkálatok feltételezik a Iuliu Moldovan utcai laboratórium bővítését, mert a jelenlegi tér nem elégíti ki az elmúlt évek szolgáltatás struktúrájának változásai nyomán alakult igényeket.

A volt Diagnosztikai és Kezelési Központ átvételét követően, a kórház két laboratóriumot működtet két különböző helyszínen. A pénzügyi források és a humán erőforrás hatékonyabb felhasználása érdekében a laboratóriumok egyesítése mellett döntöttek. Ennek érdekében pedig bővíteni kell a jelenleg rendelkezésre álló teret. A laboratóriumok összevonásával a működési költségeken is spórolnak. Személyzeti hatékonyság szempontjából az egyesítés lehetővé teszi a három műszakban történő, valós igényeket kielégítő munkát. A laboratóriumok végzik a különböző kórházi osztályok, az orvosi ügyelet és szakorvosi rendelők vizsgálatait.

Ugyancsak most zajlanak a kórház gyógyszertárának korszerűsítési és állagjavító munkálatai, ami azért vált szükségszerűvé, mert a kórház megalapítása (1970) óta a patikát nem újították fel. Az átfogó korszerűsítési munkálatok a betegellátás körforgását tennék olajozottabbá, miközben megfelelő várótermeket, minőségi mintavételi körülményeket, korszerű echográf és endoszkópia laboratóriumot biztosít a betegeknek. Emellett a nagy teljesítményű berendezések (tomográf, digitális mammográf) jobb kihasználtsága érdekében optimális körülményeket biztosítanak a röntgenlabor és a képalkotó vizsgálatok felvételénél valamint a váróteremben, de ésszerűsítik a kórház előjegyzési és ügyfélszolgálati tevékenységet is. 

–  A Kolozs Megyei Tanács költségvetéséből fedezett beruházások, amelyek március végéig véget érnek a szolgáltatások minőségének, a higiéniai és kényelmi feltételek javítása a betegek és kórházi személyzet számára egyaránt – nyilatkozta Alin Tişe tanácselnök.

Ami a jövőbeli projekteket illeti, beruházások várhatók a rehabilitációs és balneoterápia részlegen, a sebészeten és a járóbeteg rendelő kis beavatkozásokra alkalmas műtőjében.