Bemutatják az M2-n a Bereményi Gézáról szóló portréfilmet a magyar kultúra napján

Bemutatják az M2-n a Bereményi Gézáról szóló portréfilmet a magyar kultúra napján
Január 22-én, vasárnap 21.19-től (romániai idő szerint 22.19-től) az M2 Petőfi tévécsatornán lesz a Bereményi kalapja című kreatív portréfilm televíziós premierje a magyar kultúra napja, valamint Bereményi Géza 77. és Cseh Tamás 80. születésnapja alkalmából. A portréfilm Bereményi Géza dalszövegírót, filmrendezőt és szépírót mutatja be interjúk, Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével.

A Bereményi kalapja a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütált, ahol a legjobb egészestés dokumentumfilm, a legjobb rendező és a legjobb vágó kategóriában is díjra jelölték. A kreatív portréfilm december óta elérhető a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján, a Filmión.

Bereményi Géza egyedülálló, kultikus alakja a magyar kultúrának. Először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, filmrendezéseivel, az utóbbi években pedig regényíróként is a legnagyobbak közé emelkedett. A Bereményi kalapja című portréfilmben Tóth Barnabás kíséri és kérdezi végig Bereményit az életén: beszélgetőtársát Bereményi fiatal rendező-kollégaként és egykori gyerekszínészeként (tízévesen szerepelt Eldorádó című filmjében) avatja be a titkaiba.

Jelenet a kreatív portréfilmből Bereményi Gézával és Tóth Barnabással. Fotó forrása: port.hu

Tóth Barnabás így mesélt korábban a közös munkáról: „Géza számomra sokáig a rendező bácsi volt az Eldorádóból. Aztán tinikoromban jöttek apám Cseh Tamás-lemezei, majd a Megáll az idő és a későbbi filmjei, a másoknak írt slágerei, a színházi tevékenysége, a novellái. Ez mind ő?! – kérdeztem magamtól. És akkor jött két éve a Copperfield-élmény és a felismerés, hogy ő valójában mégiscsak egy író. Nagy író, nagy regénnyel. Így mikor Papp Gábor Zsigmond felkért a filmre, első örömöm, majd megilletődöttségem ebből a friss, de minden eddiginél erősebb élményből fakadt: lehetőség, hogy a Magyar Copperfield íróját megismerhetem sokkal, de sokkal jobban.”

A dokumentumfilmben sok zenével, filmrészlettel mutatják be az alkotó alakját, valamint olyan barátok és kollégák is megszólalnak, mint Bagó Bertalan, Cserhalmi György, Cserna-Szabó András, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Járai Márk, Ónodi Eszter, Sőth Sándor, vagy Can Togay. A Bereményi kalapja egyik jellegzetessége az a hat videoklip, amelyekben az alkotók újonnan forgatott fikciós jeleneteket kevertek össze régi híradófelvételek, valamint kultikus játékfilmek részleteivel. Ezzel az eszközzel, a múlt és a jelen, a fikció és a valóság egymásra vetítésével szerették volna megrajzolni a kortárs magyar kultúra sokoldalú alkotójának portréját.

A film rendezője Papp Gábor Zsigmond, producere Herner Dániel, kreatív producere Csejdy András. A dokumentumfilmet Lovasi Zoltán fényképezte, vágója Bartos Bence, a zeneszerzői Cseh Tamás, Darvas Ferenc és Járai Márk.

Borítókép: Részlet a Bereményi kalapja című film plakátjából.