„Úgy látszik, befogadott Debrecen” – Bereményi Géza kapja az első Páholy Irodalmi Nagydíjat

„Úgy látszik, befogadott Debrecen” – Bereményi Géza kapja az első Páholy Irodalmi Nagydíjat
A debreceni kötődésű, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező Bereményi Géza kapja az első Páholy Irodalmi Nagydíjat. Az elismerést Végh Veronika, a Páholy Lakásszínház és Irodalmi Szalon vezetője, valamint 75 színházbarát civil néző alapította idén. A díjat november 28-án, advent első vasárnapján, magyarországi idő szerint este 7 órakor adják át – olvasható a szervezők közleményében.

Végh Veronika és a leghűségesebb páholytagok idén közösen döntöttek arról, hogy a már Debrecenben élő írónak adják az első díjat Magyar Copperfield című önéletrajzi regényéért. Az egymillió forint összeggel járó díjat a Páholy nézőiből kialakult irodalomrajongó „olvasókör” adta össze, a következő évtől pedig mindig olyan írónak ítélik oda, akinek az előző évben megjelent könyve a legtöbb szavazatot kapja. A díj presztízsét növeli a fővédnök, valamint a díjátadóra meghívott színművész személye is: idén Szabó T. Anna és Dragomán György a díj két fővédnöke, a színművész kiléte azonban egyelőre nem nyilvános, mivel Bereményi Gézát is szeretnék vele meglepni a szervezők.

A díjátadó egyben irodalmi est is, ahol a díjazottal, Bereményi Gézával és a meglepetés színművésszel a házigazda, Végh Veronika beszélget. „A Magyar Coppferfield már a hatodik utánnyomását éri meg egy év alatt, nekünk is az egyik kedvenc könyvünk. November 15-én, hétfőn kerestem fel Gézát az otthonában, Debrecenben, és közöltem vele a hírt, hogy ő lett az első Páholy Irodalmi Nagydíjas. Elmosolyodott, és azt mondta: »Úgy látszik, befogadott Debrecen«” – idézi a szervezők közleménye Végh Veronikát.

A debreceni színház- és irodalomrajongó társaság az elismerést minden évben ősszel adja majd át, hosszú távú céljuk pedig, hogy még több civil, kultúrabarát tag segítségével a díjat idővel több kategóriában is kioszthassák: a Páholy Irodalmi Nagydíj mellett szeretnének létrehozni ifjúsági- és gyermek, valamint szórakoztató irodalom kategóriát is. Céljuk segíteni a kortárs írók munkáját, hogy elmélyülhessenek számukra kedves témákban és így mielőbb új könyvek születhessenek.

A debreceni Páholy Lakásszínház és Irodalmi Szalon öt éve működik befogadó színházként és Irodalmi Központként Debrecenben. A századelő hangulatát és színházi hagyományait felelevenítő hely különlegessége az is, hogy Végh Veronika családját bevonva üzemelteti. A mára 3000 fős közösség egy baráti társaság, akiket a kultúra iránti érdeklődés köt össze. Rendszeresen megfordulnak itt a magyar színházi és irodalmi élet legnevesebb szereplői, mint Bodrogi Gyula, Mácsai Pál, Mucsi Zoltán, Pogány Judit, Koltai Róbert és Jordán Tamás.

„Észrevétlenül épült fel az évek alatt a Páholy közössége. (…) A nézők száma egyre duzzadt, kiderült, hogy az irodalom iránt is van érdeklődés. Három éve szervezünk irodalmi esteket, vendégeink között volt idén júniusban Szabó T. Anna és Dragomán György íróházaspár is, akik az est utáni beszélgetésen akaratlanul adták a Páholy Irodalmi Nagydíj ötletét. Ezért is kértem fel őket, legyenek a díj fővédnökei, nagykövetei” – fogalmazott a közleményben Végh Veronika.

(Borítóképen: Bereményi Géza és Végh Veronika)