Beethoven-évet hirdet a kolozsvári filharmónia

Beethoven-évet hirdet a kolozsvári filharmónia
Ludwig van Beethoven (1770–1827) születésének 250. évfordulóján a kolozsvári Transilvania Filharmónia hét koncerttel adózik a híres zeneszerző emlékének. Az első eseményre január10-én, pénteken este kerül sor az Egyetemiek Háza (Auditorium Maxium) nagyermében. A kolozsvári koncertsorozat ötletgazdája és megvalósítója Gabriel Bebeșelea karmester, akinek szándékában áll a hét hangversenyen ledirigálni Beethoven kilenc szimfóniáját.

– A sorozat lényege a zene és a színek társítása, mivel Beethoven többször is hangot adott azon véleményének, hogy a zene színes – közölte Gabriel Bebeșelea. A Beethoven-szimfóniák mellett olyan zeneszerzők művei is felcsendülnek, akik szinesztéziás képességekről tettek tanúbizonyságot, azaz bizonyos hangokat bizonyos színekkkel társítottak. Ennek köszönhetően  Liszt Ferenc, Jean Sibelius, Ligeti György, Olivier Messiaen és Alekszander Szkrjabin alkotásait is meghallgathatjuk, derül ki a filharmónia közleményéből. 

 

Olyan, Romániában ritkán hallható művek is felcsendülnek, mint Ligeti György Requiemje, vagy Szkrjabin Prometheus (A tűz költeménye) című zenekari darabja. Minden koncerthez a szivárvány egy-egy színét társítják, a koncerttermet pedig ilyen színű fénnyel világítják meg. A záróeseményen, amelyre november 6-án kerül majd sor, fényorgonát fognak használni a fentebbi Szkrjabin-mű előadásakor, a zeneszerző utasításainak megfelelően. A november 6-i koncert lesz a 2020-as év Kolozsvári Zenei Ősz záró hangversenye is.

 

Az intézmény közleményéből az is kiderül, hogy az egyes koncertek után közönségtalálkozókra is sor kerül, a „Think Outside the Music Box” címmel meghirdetett eseményeken a közönség az előadókkal találkozhat.

Azért, hogy a komoly zene kedvelői minél nagyobb számban vegyenek részt a „Beethoven în Rogvaiv” címmel meghirdetett hangversenysorozaton, a Transilvania Filharmónia jegyvásárlási akciót hirdetett a hűséges koncertlátogatók számára, ám ez nem vonatkozik a bérlettulajdonosokra, akik amúgy is kedvezményes áron vehetnek részt a koncerteken.  Az első, azaz január 10-i eseményen a belépéskor egy összehajtható tájékoztatót és egy stickert kapnak a résztvevők. Ezt követően a közönség minden koncerten kap egy-egy stickert, amelyeket sorban ráragasztanak az összehajtható papírlapra. Az a látogató, aki jelen volt minden Beethoven-koncerten, és ráragasztotta a papírra az összes stickert, kiválaszthat egy koncertet, amelyen majd ingyenesen vehet részt november 6-a után, azaz a 2020/2021-es koncertévadban.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Bár még tart a kolozsvári Transilvania Filharmónia idei évada, Marius Tabacu igazgató, Gabriel Bebeşelea karmester és Oana Andreica művészeti titkár már a 2017/2018-as évadot ismertette a sajtó képviselőivel a tegnapi eseményen.
KultSzínTér