Bécs továbbra sem támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

Bécs továbbra sem támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását
Ausztria továbbra sem támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, ugyanis az osztrák álláspont szerint jelenleg a teljes schengeni rendszer nem működik, ezért nem nyitott a kiterjesztésére - jelentette ki ma Bécsben Gerhard Karner osztrák belügyminiszter, akinek szavait a román sajtó idézte.

Az osztrák politikus román hivatali kollégáját, Cătălin Predoiut fogadta.

Gerhard Karner hangsúlyozta: Ausztria álláspontja szilárd a kérdésben. Bécs szerint a schengeni rendszer jelenleg nem működik; Ausztria és Németország, Ausztria és Magyarország, Ausztria és Szlovénia között is van határellenőrzés, és Németország a Lengyelországgal közös határon is tervezi bevezetni.

"A teljes rendszer nem működik"

"Ez egy világos jelzés, hogy a teljes rendszer nem működik, ezért nem gondolom, hogy jelen pillanatban célszerű lenne a kiterjesztése" - idézte az osztrák belügyminisztert a News.ro hírportál.

Karner a hírügynökség szerint azt is szóvá tette, hogy a dublini rendszernek is megvannak a hiányosságai, ezen a téren is a törvényi keret javítására van szükség. Erről is tárgyalt román hivatali kollégájával, akivel európai perspektívából vetnék fel a problémát - mondta.

A román belügyminiszter elmondta: Bukarest együttműködésre törekszik Ausztriával a kérdésben, látogatásán ezt szerette volna szorgalmazni. Arról is meg szeretett volna győződni, hogy Bécsnek a román határvédelem kapcsán vannak-e kifogásai - tette hozzá. Cătălin Predoiu a román sajtónak úgy nyilatkozott: Románia előrelépést ért el ezen a téren, és örömmel tapasztalta, hogy ezt az osztrák fél is elismeri.

Románia a határvédelem etalonjává kíván válni

Hangsúlyozta, hogy Románia a határvédelem etalonjává kíván válni, ugyanis a migráció komoly probléma, amit ennek megfelelően kell kezelni. Bukarest kész együttműködni az Európai Bizottsággal és a tagországokkal e téren.

Karner kijelentésére reagálva a kisebbik román kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője, Ionut Stroe közölte: a román kormánynak ki kell tartania, mindent meg kell tennie, hogy megváltozzon az osztrák álláspont. Úgy vélte, ha ezt sikerül elérni, Románia nagyon rövid időn belül a schengeni övezet tagja lehet.