Báthory Feszt: három nemzet „egyesítőjének” tiszteletére szerveztek fesztivált Szilágysomlyón

Hetven kilométer lovaglás a nemzetközi rendezvényre

Báthory Feszt: három nemzet „egyesítőjének” tiszteletére szerveztek fesztivált Szilágysomlyón
Korhű öltözet, lovasbemutató, felvonulás, csatajelenet, történelmi újrajátszás – idén immár hetedik alkalommal szervezték meg a Magura-hegy lábainál fekvő szilágysági településen, Szilágysomlyón a Báthory Fesztet.

A Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület (Sztánai Lovasok) tagjai két nap leforgása alatt, nomád stílusban, lóháton és átalvetőkkel tették meg a Sztána-nyaralótelep-Szilágysomlyó közötti 70 kilométeres távot annak érdekében, hogy lovasbemutatót tartsanak, illetve részt vegyenek a csatában és felvonulhassanak a többi erdélyi, magyarországi és lengyelországi csapattal. Kiváló időben, gyönyörű tájakon lovagoltunk két nap alatt 70 kilométert Sztána-nyaralótelepről Szilágysomlyóig (A szerző felvételei)

Az Európai Unió által 30 ezer euróval támogatott nagyszabású rendezvény az egyetlen az országban, amelyen feketelőport használhatnak a csatajelenetet bemutató történelmi újrajátszás során. A muskéták, illetve a kisebb és a nagy ágyú eldördülése utáni hang és füst erősítette a korhű hangulatot, a nagyszámú közönség vastapssal hálálta meg a teljesítményt.

Bezárult a körBezárult a kör: megfordultam Erdély fejedelmének, Lengyelország királyának és Litvánia nagyfejedelmének szülőhelyén és abban a városban is, ahol meghalt. Még 2019-ben utóbbiban, idén június 30 és július 2 között pedig előbbiben, tehát az emberi életciklus fordított sorrendjében. Nem volt feltétlen szándékomban a két város felkeresése, nem vagyok sem történész, sem Báthory István életét és politikai pályáját nem kutatom, azonban a szerencsés véletlen jól alakította a helyzetet.

Hetven kilométer lovaglás után érkezünk a szilágysomlyói Báthory-vár udvarába, a fesztivál helyszínére

A négy évvel ezelőtti fehéroroszországi körutunk során meglátogattuk Grodnót is. Itt egy rendkívül szokatlan helyet is megtekintettünk: az első emberi boncolás helyszínét. Mint ismeretes, Báthory (Batorego) István (Stefana) Szilágysomlyón született és Grodnóban, az akkori Lengyel–Litván Nemzetközösség városában hunyt el, s állítólag rajta végezték az első emberi boncolást Közép-Kelet Európában. Az emberi deformációkat bemutató tárlatot éppen abban a pincében rendezték be, ahol anno állítólag az első boncolást végezték…

Báthory István... FehéroroszországbanMint ismeretes, 1586. december 12-én a mai Fehéroroszország nyugati részén fekvő Grodnóban (Hrodna, Gardinas) 53 éves korában váratlanul elhunyt Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király és litván nagyherceg. Üstökösként tűnt fel, meteorként távozott. Akkoriban Európa legnagyobb kiterjedésű országa felett uralkodott, mai fehérorosz, ukrán és orosz területek is a fennhatósága alá tartoztak. Nagy hadvezér, európai léptékben jelentős államférfi, humanista egyetemalapító volt előbb Vilniusban, majd Kolozsváron. Laczkó Gellért (balról) és Wagner Richard Ernő, a Kalotaszi Turul Nomád Hagyományrőző Egyesület (Sztánai Lovaok) tagjai a köböre játékon

Korai halála miatt nem sikerült közép-európai egységfrontot felállítani mind a török, mind a Habsburg-terjeszkedés meggátolására, és azon politikai tervét sem tudta megvalósítani, hogy Lengyelország – a török és a Habsburg uralom alól felszabaduló – Magyarország és Erdély közös államszövetséget alkosson. Halálát követően Báthory Istvánt a XIV. században épített grodnói főtemplomban (Fara Vytautas) ravatalozták fel és temették el, de rövid idő múlva, 1588-ban a krakkói Wawelba helyezték örök nyugalomra a legmegbecsültebb lengyel királyoknak kijáró pompával. Varrás, karbantartási munka: Guttmann-Laczkó Emese és Laczkó Hunor, Sztánai Lovasok tagjai

Sírja zarándokhely, kiemelten a magyar és a lengyel emberek számára – olvasható az Ábrám Zoltán által a Népújság 2021. december 12-i lapszámában írt cikkben.

Lóháton Sztánáról SzilágysolyóraNéhány nappal ezelőtt, a Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület (Sztánai Lovasok) jóvoltából erdőn-mezőn keresztül, lóháton tehettem meg a Sztána-nyaralótelep és a Szilágysomlyó közötti 70 kilométeres távot, annak érdekében, hogy részt vehessenek az Európai Unió által 30 ezer euróval finanszírozott Báthory Feszt nagyszabású rendezvényén.

A magyarországi Várpalotáról érkezett Palotai Darabontok csapata

A kilenc lovas (Guttmann-Laczkó Emese, Laczkó Gellért, Laczkó Hunor, De Martin Lajos, De Martin Marco, Mihai Aganencei, Prian András, Wagner Richard Ernő és jómagam) a három (magyar, román és lengyel) nemzetet „egyesítő” Báthory István szülőhelyén, a szilágysomlyói Báthory-várban lépett fel, lovasbemutatót tartott, illetve részt vett a várostromban.

Várostrom, lovasbemutatók, tűzzsonglőrökA Széman Péter vezette Báthory Alapítványnak köszönhetően a Báthory Napok keretében a város közel három évtizeden át hűen emlékezett meg híres szülöttjéről, Báthory Istvánról, Erdély fejedelméről, Lengyelország királyáról és Litvánia nagyfejedelméről – és teszi ezt továbbra is. A vár ostroma előtt a csapatvezetők megbeszélték a részleteket

Ugyanakkor Roland Birta főszervezőnek köszönhetően új koncepció alapján szervezték meg idén a hetedik kiadásához érkezett Báthory Festet: történelmi újrajátszás, látványos lovasbemutatók, sportrendezvények, várostrom, ügyességi és harcászati versenyek, zsonglőrök, tűzzsonglőrök, felvonulás és konferencia mind-mind szerepelt a programban, amely vonzotta is az érdeklődőket. A nemzetközi rendezvény során megkoszorúzták Báthory István szobrát.

Idén a következő hazai, magyarországi és lengyelországi hagyományőrző csapatok vettek részt: Deep6 Project & Peregrinii, Terra Ultrasilvana, Kalotaszegi Turul NHE, Palotai Darabontok, Vörös Oroszlán Lovagrend, Nádasdy Ferenc Bandérium, Ibrahim Martalócai, Kapuvári Hajdúk és gartai muskétások, Sursum Corda, Poczet Krakowskiej Chorągwi Husarskiej, Losonczy István NHE.

Csata után...