Băsescu: nem egy államfő szerepe a tüntetők élére állni

Băsescu: nem egy államfő szerepe a tüntetők élére állni
Traian Băsescu volt államfő úgy nyilatkozott, hogy egy ország elnökének nem kellene a tüntetések élére állnia, az ellenzéknek a tüntetések átpolitizálására tett kísérlete pedig kihat a tiltakozókra.

„Akik az utcán vannak, akárcsak én, nem bíznak a Szociáldemokrata Pártban (PSD). Nem egy államfő szerepe a tüntetők élére állni. Nincs mit ott keresnie. Nem jó a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) a tüntetések átpolitizálására tett kétségbeesett kísérlete. Negatívan hat azokra a tiltakozókra, akik önszántukból érkeznek, és a PSD meg az ALDE malmára hajtja a vizet. Megbocsáthatatlan a mozgalom, ha nem áll politikai vezetés alatt. Én nem megyek az utcára. Milyen mélyre süllyedjen egy politikus, hogy kimenjen a térre?” – mondta az ellenzéki politikus a România Tv műsorában.

Beszélt ugyanakkor arról is, hogy Klaus Johannis államfőnek nem kellene tartania egy esetleges felfüggesztéstől.

„Nem hiszem, hogy Johannis most a tisztségből történő felfüggesztéstől tart, ahogyan én sem tartottam 2007-ben vagy 2012-ben. De azt sem hiszem, hogy Johannisnak oka lenne félni a felfüggesztéstől, a PSD–ALDE nem is meri kezdeményezni a folyamatot, mivel semmi esélyük sincs” – vallja Băsescu.

A volt államfő egyúttal ironikusan beszélt Dacian Cioloș ex-miniszterelnökről és Ludovic Orban PNL-elnökről amiatt, hogy vasárnap részt vettek egy, a civil szervezetek által szervezett konferencián.

Arra a kérdésre, hogy ő miért nem csatlakozott az eseményhez, így felelt: „Bennünket nem is hívtak. Nem is mentem volna el Cioloş és Sică Mandolină mellé, de elküldtem volna Eugen Tomacot vagy Vali Steriut. Ők azt szeretnék, ha a Népi Mozgalom Párt (PMP) nem létezne, mindenkit összekavarnak”.