Bajnokok Ligája: Szoboszlai góllal segítette az RB Lipcse továbbjutását; hazai győzelmével az AC Milan az utolsó nyolcaddöntős

Bajnokok Ligája: Szoboszlai góllal segítette az RB Lipcse továbbjutását; hazai győzelmével az AC Milan az utolsó nyolcaddöntős
Az idegenben, Varsóban játszó RB Lipcse szerdán 4–0-ra legyőzte a Sahtar Donyecket a labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjának utolsó fordulójában, ezzel bebiztosította második helyét és a tavaszi, nyolcaddöntős folytatást. A nap másik korai meccsén is potyogtak a gólok: az otthon játszó spanyol Real Madrid 5–1-re verte a skót Celtic Glasgow-t.

Bár a lipcseiek a csoport második helyéről, a harmadik helyen álló Sahtart három ponttal megelőzve léptek pályára Varsóban, nagyon is nagy tétje volt az összecsapásnak, ugyanis ha az ukránok győznek, úgy az egymás elleni eredményeknek köszönhetően (az első meccsen: Lipcse–Sahtar 1–4) ők jutnak tovább a tavaszi nyolcaddöntőbe.

A két magyar válogatott játékos, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is kezdett (a harmadik, Gulácsi Péter kapus, mint ismeretes, térdsérüléssel bajlódik), utóbbi 10. percben indított eredményes letámadása miatt pedig labdát vesztett a donyecki együttes, a támadásból már Timo Werner is gólt szerezhetett volna – a kapus védett –, de végül a francia Christopher Nkunku lőtte a hálóba a kipattanót. A második félidőt is remekül, góllal kezdte a német csapat, az 50. percben a portugál André Silva piszkálta a hálóba a második lipcsei találatot. A szezonban remek formába lendülő, minden sorozatot tekintve 10 asszisztnál és egy gólnál járó Szoboszlai a 62. percben, a Sahtar kapusát elfektetve megszerezte idénybeli első BL-gólját. Ezzel azonban még nem értek véget az ukránok szenvedései, hat perc múlva a Szoboszlai helyére beküldött spanyol Dani Olmo gyakorlatilag az első labdaérintéséből gyönyörű, kapufás gólt rúgott (a labda a védekező Valerij Bondar fejét is érintette, ezért öngólnak könyvelték el), megadva a kegyelemdöfést a Sahtarnak.

A csoport másik találkozóján a címvédő Real magabiztosan verte a vendég és utolsóként záró Celticet. A madridi összecsapás első félidejében három büntetőt is megítélt a játékvezető (női bíró fújta a sípot, a francia Stephanie Frappart), kettőt a hazaiaknak, egyet pedig a vendégeknek, de csak a Real játékosai tudtak élni a lehetőséggel.

Utolsóként az olasz AC Milan – kapujában a román idegenlégiós Ciprian Tătăruşanuval – jutott be a nyolcaddöntőbe, miután a csoportkör szerdai zárónapján magabiztos teljesítményt nyújtva 4–0-ra legyőzte a vendég osztrák Red Bull Salzburgot. A milánói mérkőzésen végig sokkal jobban futballozott a házigazda csapat, amelyben a francia válogatottal 2018-ban világbajnok Olivier Giroud duplázott, előbb a 14. percben a vezető gólt szerezte meg, majd az övé volt a Milan harmadik találata is az 57. percben. A kettő között a támadó gólpasszt adott a bosnyák Rade Krunicsnak, így az összecsapás hőse egyértelműen Giroud volt. A Milan negyedik gólját a brazil Juniór Messias szerezte néhány pillanattal a lefújás előtt.

A csoport másik találkozóján a Dinamó Zágráb meglepte az angol Chelsea-t, a horvátok ugyanis a hetedik percben előnybe kerültek. A londoni Kékek azonban hamar eszméltek és a 30. percre megfordították az állást, így végül győzelemmel zárták a csoportkört.

A H-jelű négyesben az első hely volt a tét az egymás ellen kétszer is 1–1-et játszó Paris Saint-Germain és a portugál Benfica Lisszabon között. A francia csapat az olasz Torinói Juventus vendégeként lépett pályára, és nyert 2–1-re, míg a Benfica 6–1-re győzött a Makkabi Haifa otthonában. Így pontszámban, egymás elleni eredményben és gólkülönbségben sem volt eltérés a két csapat között, végül a Benfica zárt az élen, mert több gólt szerzett idegenben. Az Európa Ligában a Juventus szerepelhet majd csoportharmadikként.

A G-csoportban két tét nélküli összecsapást rendeztek: az angol Manchester City 3–1-re győzte le a vendég spanyol FC Sevillát, míg a német Borussia Dortmund 1–1-es döntetlent játszott a dán FC Koppenhága otthonában.

Eredmények, Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:

E-csoport: • Chelsea (angol)–Dinamó Zágráb (horvát) 2–1 (gól: Raheem Sterling – 18. és Denis Zakaria – 30. perc, illetve Bruno Petkovics – 7. perc) • AC Milan (olasz)–Salzburg (osztrák) 4–0 (Olivier Giroud 2 – 14. és 57., Rade Krunics – 46., valamint Juniór Messias – 91. perc). A csoport végeredménye: 1. (nyolcaddöntős) Chelsea 13 pont, 2. (nyolcaddöntős) Milan 10, 3. (Európa Liga) Salzburg 6, 4. Zágráb 4.

F-csoport: • Real Madrid (spanyol)–Celtic Glasgow (skót) 5–1 (Luka Modrics – 6., 11 m, Rodrygo – 20., 11 m, Marco Asensio – 51., Vinícius Junior – 61. és Federico Valverde – 71. perc, illetve Jota – 84. perc; a Celtic játékosa, Joszip Juranovics a 35. percben 11-est hibázott) • Sahtar Donyeck (ukrán)–RB Lipcse (német) 0–4 (Christopher Nkunku – 10., André Silva – 50., Szoboszlai Dominik – 62. és Valerij Bondar – 68. perc, öngól). A végeredmény: 1. (nyolcaddöntős) Real Madrid 13 pont, 2. (nyolcaddöntős) Lipcse 12, 3. (Európa Liga) Sahtar 6, 4. Celtic 2.

G-csoport: • Manchester City (angol)–FC Sevilla (spanyol) 3–1 (Rico Lewis – 52., Julian Alvarez – 73. és Riyad Mahrez – 83. perc, illetve Rada Mir – 31. perc) • FC Koppenhága (dán)–Borussia Dortmund (német) 1–1 (Hakon Arnar Haraldsson – 41. perc, illetve Thorgan Hazard – 23. perc). A végeredmény: 1. (nyolcaddöntős) Man. City 14 pont, 2. (nyolcaddöntős) Dortmund 9, 3. (Európa Liga) Sevilla 5, 4. Koppenhága 3.

H-csoport: • Torinói Juventus (olasz)–Paris Saint-Germain (francia) 1–2 (Leonardo Bonucci – 39. perc, illetve Kylian Mbappé – 13. és Nuno Mendes – 69. perc) • Makkabi Haifa (izraeli)–Benfica Lisszabon (portugál) 1–6 (Tjaronn Chery – 26. perc, 11 m, illetve Goncalo Ramos – 20., Petar Musa – 59., Alex Grimaldo – 69., Rafa Silva – 73., Henrique Araujo – 88. és Joao Mario – 92. perc). A végeredmény: 1. (nyolcaddöntős) Benfica 14 (16–7), 2. (nyolcaddöntős) PSG 14 (16–7), 3. (Európa Liga) Juventus 3 (9–13), 4. Makkabi 3 (7–21). A Benfica 9, a PSG 6 gólt lőtt idegenben, ez döntötte el az első két hely végső sorrendjét.

A BL-nyolcadddöntő párosításaira hétfőn derül fény, a csoportmásodikak mellé sorsolják majd a csoportelsőket úgy, hogy az azonos négyesből továbbjutott, illetve azonos országbeli együttesek nem kerülhetnek össze.

A BL nyolcaddöntőjébe jutott csapatok:

Csoportelsőként: SSC Nápoly (olasz), FC Porto (portugál), Bayern München (német), Tottenham Hotspur (angol), Real Madrid, Chelsea, Manchester City, Benfica.

Csoportmásodikként: FC Liverpool (angol), Club Brugge (belga), Milánói Internazionale (olasz), Eintracht Frankfurt (német), RB Lipcse, Borussia Dortmund, AC Milan, Paris Saint-Germain.

Az Európa Liga kieséses szakaszába átkerülő csoportharmadikok: AFC Ajax Amszterdam (holland), Atlético Madrid (spanyol), FC Barcelona (spanyol), Sporting CP Lisszabon (portugál), Sahtar, FC Sevilla, Red Bull Salzburg, Juventus.

Borítókép: A magyar válogatott csatár (17-es) kiválóan játszott, be is talált