Az emlékeztető oltástól számított hányadik napon válunk védetté?

Az emlékeztető oltástól számított hányadik napon válunk védetté?
Az emlékeztető oltás utáni hetedik naptól nem áll fenn a súlyos koronavírus-fertőzés veszélye - jelentette ki ma Adrian Streinu-Cercel, miután megkapta a védőoltás második dózisát.

A Matei Balş járványtani intézet korábbi igazgatója úgy fogalmazott: az emlékeztető oltást követő hetedik naptól kezdve „nyugodtan fütyörészhetünk”, mert nem fenyeget annak a veszélye, hogy súlyos koronavírus-fertőzést kapunk, viszont „a maszk használata 2023-ig kötelező lesz”.

„Ez az oltás belülről véd meg bennünket, ám nem védi a nyálkahártyánkat, tehát ha lemondunk a maszk használatáról, akkor minden esélyünk megvan arra, hogy elkapjuk a vírust, amelyet aztán átadhatunk olyan embereknek, akiket nem oltottak be, és így továbbra is terjesztjük a betegséget” - magyarázta.

Az orvos egy üstököshöz hasonlította a járványt.

„Tudjuk, hogy az üstökösnek hosszú csóvája van, átvitt értelemben ilyen a járványé, tehát továbbra is lesznek esetek, amíg számuk annyira meg nem csappan, hogy azt mondhassuk: a vírus elhagyta a normális biológiai körforgást” - példálózott a professzor.

Amikor azt kérdezték, hogy mi a teendő abban az esetben, hogyha egy beoltott személy két héttel az emlékeztető oltást követően kapcsolatba kerül egy koronavírus-fertőzött személlyel, azt mondta: nem szükséges karanténba vonulni, csak figyelni kell önmagunkat.

„Az eddigi óvintézkedéseket fenn kell tartani, sőt meg kell erősíteni, hogy ez a két elem - az oltással történő immunizálás és a védelmi intézkedések - együttesen a vírus nagyon gyors körforgásának csökkenését eredményezzék a populációban” - mondta.

Az orvos szerint ez a vakcina megvéd minket minden olyan törzstől, amely eddig megjelent.