Az Egyesült Államok jövőre maximum 30 ezer menekültet fogad be

Az Egyesült Államok jövőre maximum 30 ezer menekültet fogad be
Az Egyesült Államok jövőre az ideinél kevesebb, maximum 30 ezer menekültet fogad be - jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta, hogy a korlátozást "az Egyesült Államok által nyújtott más típusú oltalommal és segítséggel együttesen" kell szemlélni. Hozzátette, hogy ezt a korlátozást nem szabad az amerikai humanitárius segítségnyújtás "egyetlen fokmérőjének" tekinteni.

A befogadási plafont Barack Obama elnöksége idején 110 ezerre emelték. Trump már 2017-ben 50 ezer főben korlátozta a befogadható menekültek számát, az idei esztendőre pedig a kormányzat 45 ezres kvótát állapított meg.     A tárcavezető leszögezte, hogy a befogadandó menekültek számának csökkentését biztonsági aggodalmak is magyarázzák. "Továbbra is felelősségteljesen átvizsgáljuk a menedékkérőket, annak elkerülésére, hogy olyanok lépjenek be országunkba, akik árthatnak nekünk" - fogalmazott.

Amerikai lapinformációk szerint mind a külügyminisztérium, mind a Pentagon (védelmi minisztérium) 45 ezres kvótát szeretett volna eredetileg, a Politico című lap értesülései szerint maga Mike Pompeo is a 45 ezres kvóta mellett foglalt állást.

A Politico hozzátette: a döntés érzékelteti Donald Trump és kormányzata eltökéltségét a menekült- és bevándorlási politika szigorítását illetően.