Az EPP menedékkérők harmadik országokba való áthelyezését szorgalmazza

Az Európai Néppárt a migrációs nyomás miatt a menedékkérők harmadik országokba való áthelyezését szorgalmazza - olvasható a párt választási programjában, amelyet Bukarestben zajló EPP-kongresszusán egyhangúlag fogadtak el.

A javaslat egyértelmű változást jelent az európai migrációs politikában, amelyet az Európai Bizottság hivatalban lévő vezetője, a német konzervatív Ursula von der Leyen hajt végre, aki újabb mandátumra pályázik az uniós végrehajtó testület élén.

ƒ„A menekültügyi eljárásokat szabályozó törvények megváltoztatásáért emelünk szót. Elkötelezettek vagyunk a menedékhez való alapvető jog tiszteletben tartása mellett, de az EU-nak a tagállamokkal együtt joga kell hogy legyen eldönteni, kinek és hol adja meg a menedékjogot. Megállapodásokat fogunk kötni harmadik országokkal annak érdekében, hogy a menedékkérők civilizált és biztonságos módon részesülhessenek védelemben. Meg akarjuk valósítani a biztonságos harmadik országok koncepcióját” - áll az Európai Néppárt programjában.

„A biztonságos harmadik országokra vonatkozó kritériumok összhangban vannak a menekültek jogállásáról szóló genfi egyezményben és az emberi jogok európai egyezményében foglalt alapvető kötelezettségekkel. Egyik egyezmény sem tartalmazza a befogadó ország szabad megválasztásához való jogot” - szögezik le a dokumentumban.

Az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének adatai szerint 2023-ban több mint egymillió menedékkérelmet nyújtottak be az EU-ban, főként szíriai és afganisztáni állampolgárok. Ez az utóbbi hét év rekordja. Ennek fényében az EU decemberben széles körű reformban állapodott meg migrációs és menekültügyi politikája tekintetében, amelynek célja az illegális bevándorlás hatékonyabb visszaszorítása. 

A reform szigorúbb ellenőrzéseket ír elő a migránsok EU-ba való érkezésekor, valamint egy, a tagállamok közötti kötelező szolidaritási mechanizmust a menedékkérők ellátásában.