Avangarde-felmérés: a PSD vezetne az EP-választásokon

A megkérdezettek jelentős hányada bízik Diana Şoşoacăban

ciolacu
Marcel Ciolacu kormányfőben a megkérdezettek 26 százaléka bízik (Fotó: Gov.ro)
A Szociáldemokrata Párt (PSD) a szavazatok 31%-át szerezné meg, ha vasárnap tartanák az európai parlamenti választásokat. A PSD jelenlegi kormánykoalíciós partnere, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a voksok 20%-át mondhatná magáénak. A szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a leadott szavazatok 19%-át, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a voksok 13 százalékát, az SOS Románia (a botrányos magatartásáról ismert Diana Soșoaca pártja) 8 százalékot, az RMDSZ pedig 5 százalékot kapna – derül ki az Avangarde közvélemény-kutató cég által végzett felmérésből.

A PSD megbízásából végzett felmérés két forgatókönyv alapján készült: az egyik szerint az USR egyedül indulna, a másik szerint pedig a Népi Mozgalom Pártjával (PMP) és a Ludovic Orban volt miniszterelnök vezette Jobboldal Ereje (Forţa Dreptei) nevű párttal együtt venne részt a választásokon. 

Az Avangarde közvélemény-kutatás értelmében az első forgatókönyv esetén a fent említett eredményeket szereznék a pártok, ha viszont a PMP egyedül indulna, csak 2 százalékos támogatottsággal rendelkezne, tehát nem lenne meg a bejutási küszöbe. 

A második forgatókönyv esetén, maradna a PSD 31 százaléka, a PNL 20 százaléka, az USR 13 százaléka, az SOS Románia 8, az RMDSZ 5 százaléka, miközben az Egyesült Jobboldali Szövetség (Alianţa Dreapta Unită) 14 százalékos támogatottságot élvezne.

A felmérés szerint a legtöbben Marcel Ciolacu miniszterelnökben bíznak a leginkább, őt követi Sorin Grindeanu közlekedési miniszter, Diana Șoșoacă szenátor és George Simion, az AUR vezetője. A megkérdezettek 26 százaléka mondta azt, hogy inkább Ciolacuban bízik, 23 százalékuk, hogy Diana Șoșoacăban, illetve szintén 23 százalékuk, hogy George Simionban. A válaszadók 20 százaléka Nicolae Ciucă PNL-elnökben, 16 százalékuk Klaus Iohannis államfőben, 15 százalékuk Dacian Cioloș EP-képviselőben, 14 százalékuk Ludovic Orbanban, 11 százalékuk pedig Cătălin Drulăban, az USR elnökében bízik meg inkább.

A válaszadók több mint fele (53%) jó véleménnyel van az Európai Unióról (EU). Ugyanakkor a megkérdezettek 26 százalékának rossz, 7 százalékuknak pedig nagyon rossz a véleménye az unióról, illetve 8 százalékuk állította azt, hogy nagyon jó a véleménye az EU-ról. Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint Románia jövője az unión belül, vagy kívül van-e?”, a válaszadók 65%-a válaszolt azzal, hogy „unión belül” van az ország helye, s 25 százalékuk mondta: az „unión kívül.”

A válaszadók közel egyharmada (31%) meggyőződése alapján idén az elnökválasztás lesz a legfontosabb választás, 26 százalékuk úgy vélik, hogy a parlamenti választás, 23 százalékuk szerint a helyhatósági választások, 14 százalékuk pedig az európai parlamenti választásokat tartják a legjelentősebbnek.

A felmérésben részt vevők százaléka tartja sikernek, hogy Romániát a légi és tengeri kikötők vonatkozásában is befogadják a schengeni övezetbe, 32%-uk viszont inkább kudarcnak tartja ezt.

Arra a kérdésre, hogy melyik kormánytagban bíznak, a válaszadók nagyobb hányada, 27 százaléka Marcel Ciolacu kormányfőt nevezte meg, 25 százalékuk Sorin Grindeanu közlekedési, 16 százalékuk pedig Alexandru Rafila egészségügyi minisztert. A megkérdezettek 7 százaléka Cătălin Predoiu belügy-, 5 százalékuk Marcel Boloş pénzügy- és 4 százalékuk Ligia Deca tanügyminisztert választotta.

A felmérést január 8. és 22. között végezték személyes lekérdezéssel, 1150 fős mintán, +/- 2,9%-os hibalehetőséggel, 95%-os megbízhatósági szint mellett.