Álszerelők házalnak

Álszerelők házalnak
Több mint 4000 lejt loptak el magukat vízszerelőknek kiadó személyek egy idős kolozsvári nőtől. A rendőrség tájékoztatása szerint a hatóságokat január 9-én, csütörtökön délután negyed 6 körül a 112-es sürgősségi hívószámon értesítették az esetről, amely azonban három nappal korábban, azaz hétfőn délután 2 órakor történt.

A két ismeretlen személy becsengetett a későbbi kárvallott lakásába, és azt mondták, hogy a vízhálózatot jöttek ellenőrizni, a 83 éves nő pedig beengedte őket. A lakástulajdonos figyelmetlenségét kihasználva a betolakodók egy szekrényből 4200 lejt tulajdonítottak el, mielőtt kereket oldottak volna. Az ügyben lopás miatt indult bűnvádi nyomozás, a rendőrök az elkövetők azonosításán dolgoznak.

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy nem árt az óvatosság, a hasonló lopások ugyanis nem ritkák: a tettesek a szolgáltató képviselőjének, azaz víz-, gáz-, villanyszerelőknek, a városháza alkalmazottainak, rovar- vagy rágcsálóirtást végző személyeknek, kéményseprőknek stb. adják ki magukat, nem egyszer hamis igazolványt is felmutatva. Az áldozat így beengedi őket a lakásba, majd miután a „munkát” elvégzik, benyújtják a számlát, és megfigyelik, hogy az áldozat honnan veszi elő a pénzt. Ezt követően különféle módszerekkel elterelik az áldozat figyelmét, és elviszik a többi pénzét vagy a lakásban lévő egyéb értéktárgyait. Az ilyen módszerrel elkövetett lopások elkövetői elsősorban a hiszékenyebb idős korosztályt célozzák.