Aláírták a monostori sportbázis szerződését

Aláírták a monostori sportbázis szerződését
Emil Boc polgármester és a Monostor negyedi La Terenuri sportbázist kialakító cégtársulás képviselői tegnap aláírták a tervezésre és kivitelezésre vonatkozó szerződést. A hivatalosítást megelőzően Boc hangsúlyozta: a most aláírt közel 5,5 millió eurós szerződés 1,4 millió euróval kevesebb a becsült árnál, ez pedig nagyon jó hír a város megnyirbált költségvetése miatt. Az elöljáró részletezte: a Monostor lakónegyedben 4,2 hektáron alakítanak ki korszerű sportbázist, amelynek 18 ezer négyzetméterére csak zöldövezetet terveznek.

A tervezést és a kivitelezést 16 hónap alatt kell megvalósítania a cégtársulásnak, tehát 2021 őszén már működőképes lehet a sportbázis. Boc közölte: a létesítmény megvalósítása a lakosok, a civil szervezetek és az önkormányzat összefogásának tudható be, mivel az ötlet a részvételi költségvetés során született meg. 

A Monostor negyedi sportbázison a szabadidős övezet mellett ingyen használható, modern felszereléssel ellátott tenisz-, kosárlabda-, minifoci-, tollaslabda- és röplabdapályák épülnek, amelyeknél éjszakai világítás is lesz. A strand-röplabda rajongói számára homokos pályát alakítanak ki, az extrém sportok kedvelői pedig igényük szerint válogathatnak a futópályák, parkour pályák és a görkorcsolyapályák szerei között. A fitnesz-gépek pedig minden korosztály számára megfelelő edzési lehetőséget kínálnak. A sportbázis multifunkcionális, emeletes, összesen 1200 négyzetméteres épületet is magába foglal. Ebben az épületben squashmérkőzéseken, asztali teniszezésen vehetnek részt az érdeklődők, de mászófal is helyet kap, illetve itt tartják a jóga vagy az aerobik órákat is. 

A szabadidős övezetek a gyerekek és az idősek igényeinek egyaránt megfelelnek, ugyanakkor amfiteátrum is épül, amely télen korcsolyapályává alakítható. A sportbázison parkolóhelyek, bicikliparkoló, biciklikölcsönző, elektromos bicikliknek töltőállomás is helyet kap. A létesítmény bejáratait felújítják, és a Kálvária-patakon keresztül két új átkelőt is létesítenek. 

Újságírói kérdésre Boc azt válaszolta: nincs tudomása arról, hogy a sportlétesítmény megvalósítása miatt kisajátított területek tulajdonosai a törvényszékhez fordultak volna jogorvoslatért, ám a kisajátításkor megszabott árral elégedetlenkedőknek jogában áll beperelni a polgármesteri hivatalt.

 – A sportlétesítmény megvalósításához magán és jogi személyek tulajdonában álló területeket kellett kisajátítanunk. A felmérő szakember által megállapított árat fizetjük a volt tulajdonosoknak, amelyek összértéke 550 ezer lej. Az elégedetlenkedő tulajdonosok beperelhetik a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalt, de ez nem akadályozza sportbázis munkálatait. Amennyiben a törvényszéki ítéletben nagyobb árat határoznak meg, a polgármesteri hivatal aláveti magát ennek a kötelezettségnek – összegzett Emil Boc.

Megtudtuk: a közelben zajló fakivágások és területrendezések magánterületen zajlanak. Ugyan benyújtottak egy iratcsomót a polgármesteri hivatalba, de ingatlanfejlesztési tervet az önkormányzat még nem hagyott ott jóvá.