A választók több mint fele biztosra ígéri részvételét a parlamenti választásokon

A választók több mint fele biztosra ígéri részvételét a parlamenti választásokon
A választók több mint fele (50,1 százaléka) biztosra ígéri részvételét a jövő évi parlamenti voksoláson, és közülük a legtöbben a jelenlegi kormánypártokra szavaznának - derült ki a News.ro hírportál által megrendelt, ma ismertetett friss felmérésből.

Az INSCOP közvélemény-kutató által szeptember 15-22. között telefonos módszerrel végzett felmérés válaszadóinak 23,7 százaléka ugyanakkor azt állította: biztos nem megy el szavazni.

Az INSCOP szerint a - júniusban miniszerelnökké kinevezett Marcel Ciolacu által vezetett - Szociáldemokrata Pártja (PSD) nyerné 31 százalékkal a választásokat, míg koalíciós partnere, a néppárti (EPP) tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,4 százalékos eredményre számíthatna, ha a következő vasárnap tartanák a választást. Mindkét kormánypárt javított egy-két százalékpontot az INSCOP által augusztusban mért népszerűségükhöz képest.

Melyik párt a harmadik?

A harmadik helyen áll 19,7 százalékkal a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amelyet immár két éve a PNL-lel nagyságrendileg azonos politikai erőt képviselő, 20 százalék körüli pártnak mutat minden felmérés, miután 2020 decemberében sokakat az is meglepett, hogy a nacionalista szólamokat hangoztató AUR a voksok 9 százalékát megszerezve egyáltalán parlamenti képviselethez jutott.

A legutóbbi választások utáni jobbközép koalícióban a PNL-lel és az RMDSZ-szel együtt kormányt alakító, majd 2021 őszén ellenzékbe vonult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) továbbra is a választásokon elért több mint 15 százaléknál gyengébb, 12 százalékos támogatottságot élvez a felmérés szerint.

Az INSCOP szerint az RMDSZ a voksok 4,6 százalékát kapná meg, ha most rendeznének parlamenti választásokat. A hatályos választási törvény akkor is lehetővé teszi a regionális pártok parlamenti képviseletét, ha nem érik el az országos 5 százalékos küszöböt, de legalább négy megyében megszerzik a voksok több mint 20 százalékát.

A közvélemény-kutató a biztos választói részvételt ígérő pártválasztók - a teljes minta alig 37,8 százalékát kitevő - válaszai mellett közzétette a határozott politikai opcióval rendelkezők százalékos megoszlását is, belefoglalva azoknak a válaszait is, akik nem ígérték biztosra, hogy elmennek szavazni. Ebből az derült ki, hogy nagyobb választási aktivitás esetén a jelenlegi kormánypártok egy-másfél százalékponttal rosszabb eredményt érnének el, és az AUR feljönne a második helyre 22,4 százalékkal.

Bejut Şoşoacă pártja a parlamentbe?

A hét elején egy másik közvélemény-kutató, a CURS - a PSD megrendelésére készült felmérését ismertetve -egy másik rendszerellenes pártnak, az - AUR-ból kizárt, a parlamentben rendszeresen botrányt keltő Diana Şoşoacă szenátor által alapított - SOS Romania pártnak is parlamenti képviseletet jósolt, szerinte ugyanis támogatottsága elérte az 5 százalékot (az INSCOP 3,1 százalékon mérte az SOS Romaniát).

Romániában az utóbbi két évtizedben a parlamenti választásokon a részvétel többnyire nem sokkal 40 százalék fölött (de többnyire az alatt) volt, legutóbb 2004-ben járult a választópolgárok több mint fele az urnák elé, de akkor a törvényhozási választásokat még egyszerre tartották a sokkal nagyobb érdeklődés által övezett elnökválasztással. A legutóbbi, a koronavírus-járvány egészségügyi korlátozásai ellenére 2020. december 6-án megtartott parlamenti választásokon a szavazásra jogosult román állampolgárok kevesebb mint 32 százaléka vett részt.