ETDK: az idei legnépszerűbb szekció az informatika

A szexualitás is hangsúlyos téma a diákok tudományos konferenciáján

ETDK: az idei legnépszerűbb szekció az informatika
A korábbi évek átlagának megfelelő tudományos dolgozatot küldtek be az egyetemi hallgatók az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) huszonhatodik kiadására – közölte ma a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) részéről László Petra. Soós Anna, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) retorhelyettese kifejtette: erdélyi sajátosság, hogy diákszervezet a rendezvény főszervezője, a tudományos diákköri konferenciákat rendszerint a felsőfokú oktatási intézmények hozzák tető alá. „A minőségre vonatkozó döntés viszont egyértelműen a tanárok kezében van” – szögezte le az egyetem vezető-helyettese. Megtudtuk: BBTE diákjai körülbelül 60, a Sapientia EMTE és más egyetemek hallgatói mintegy 40 százalékos arányban vesznek részt a tudományos megmérettetésen.

Fajsúlyos diákversenyre készül a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE): az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) immár huszonhatodik kiadását május 18-21. között szervezik Erdély fővárosában. A magyar egyetemi hallgatók megmérettetésével kapcsolatos keddi sajtótájékoztatón László Petra főszervező elmondta: az április 30-i határidőig 215 diák összesen 205 különböző tematikájú dolgozatot nyújtott be. A két szám azért nem egyezik, mert vannak társszerzők is, magyarázta a főszervező.

Hozzátette: eredetileg 43 szekcióval indítottak, ám ezek összevonásával a végleges szám 32 lett. – A legnépszerűbb az informatika, ezt pedig a pszichológia követi, amelyben hangsúlyt kapnak a szexualitással kapcsolatos dolgozatok. Szintén közkedvelt szekció a közgazdaságtan – jegyezte meg László Petra. Szintén népszerű a testnevelés, a sport, a gyógytorna szekció. Érdemes megjegyezni, emelte ki, hogy az eddiginél több dolgozat érkezett a BBTE kihelyezett intézménye, a gyulafehérvári Pasztorális Teológia Intézet egyetemi hallgatói részéről.

A megnyitó plenáris előadáson a diákok ínyére váló témát boncolgat a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének docense, Guld Ádám, előadásának címe Tik-Tok hadviselés, a Z-generációs influenszerek szerepe az orosz-ukrán háborúban. László Petra elmondta azt is, hogy a zárógálán Bogdán Zsolt színművész szórakoztatja majd a közönséget.

Soós Anna: a karok számára is fontos az ETDKA BBTE rektorhelyettese a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte, hogy a felsőfokú oktatási intézmény a KMDSZ-szel közösen szervezi az ETDK-t. Ugyanakkor erdélyi sajátosságnak nevezte, hogy a tudományos alapokon nyugvó versenyt, más példákkal ellentétben, nem az egyetem, hanem a diákszövetség szervezi. Leszögezte viszont, hogy a szakmai felügyelet és a tartalom, valamint a bemutatás alapján hozott döntés az egyetemi tanárok kezében van.

– Az ETDK-n résztvevő diákok részt vehetnek az Országos Tudományos Diákköri Konferencia, az OTDK-n. Megjegyzem, hogy a legutóbbi OTDK-n az ETDK-n résztvevő dolgozatok közül hat első díjban részesült – fogalmazott Soós Anna. Közölte azt is, hogy a diákok on-line küldték be a dolgozatokat, így a zsűri tagjai is könnyebben hozzáférnek az állományokhoz. - A BBTE egyes karai eldöntötték: a diák szakdolgozata nem lehet tízes, amennyiben az egyetemi hallgató nem vett részt vele valamelyik tudományos diákköri konferencián, például az ETDK-n – jegyezte meg a BBTE rektorhelyettese.

A május 18-án 17 órakor kezdődő megnyitót a BBTE dísztermében tartják, a zárógála pedig a felsőfokú oktatási intézmény Auditorium Maximum termében lesz.

Hatos Attila, a KMDSZ elnöke kiemelte: valamennyi dolgozat bemutatója, a nyitó- és a zárógála mindenki számára nyitott.

A szervezőktől megtudtuk: a tudományos dolgozatok mintegy 60 százalékát a BBTE-n tanuló, míg a maradékot a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem, illetve a többi felsőfokú oktatási intézmény magyarul tanuló diákjai küldték be. Megjegyezték: a Sapientia saját tudományos diákköri konferenciát szervez. Érdekesség, hogy mintegy 15 diák Magyarországról vesz részt a rendezvényen.