A projekt befejeződött, a barátság megmaradt…

A projekt befejeződött, a barátság megmaradt…
A csepeli Fasang Árpád Zenei Alapfokú Művészeti Iskola húsz tanulója és öt tanára, köztük az iskola kolozsvári származású igazgatója, Szentkirályi Aladár látogatott el múlt héten Kolozsvárra, hogy befejezzék a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnáziummal közös Erasmus-projektjüket. Amint arról tavaly beszámoltunk, a projekt a kamarazene művelését tűzte ki célul, és ősszel a kolozsvári zenelíceum tanulói, illetve tanárai látogattak Budapestre. A mostani kolozsvári látogatásról Hilda Iacob kolozsvári projektfelelős és Szentkirályi Aladár számolt be lapunknak.

A budapesti zeneiskolások a kolozsvári zenelíceum tanulóival három oktató-nevelő célzatú koncerten léptek fel: a látássérültek iskolájában, a Down-oktató központban és a Transilvania Autism Egyesület székhelyén – nyilatkozta a Szabadságnak Hilda Iacob kolozsvári projektmenedzser. Elmondta, a diákok további három kamarazene-koncertet adtak: felléptek a kolozsvári Tisztek Házában, a gyulafehérvári Diákművelődési Házban, majd zárásként március 26-án az Unió/Memorandumului utcai néprajzi múzeumban (Redutban) is.

Hilda Iacob kiemelte: a résztvevők mesterkurzusokon is tökéletesíthették tudásukat, amelyeket Vera Negreanu (zongora), Răzvan Poptean (klarinét), az Arcadia vonósnégyes tagjai, továbbá Lidia Marina zenei tanácsadó tartott. „Itt-tartózkodásuk alatt a budapesti vendégeink ellátogattak a tordai sóbányába, a Farkas/Kogălniceanu utcai református templomba, részt vettek közönségként a március 21-i Bach-maratonon a kolozsvári evangélikus templomban, valamint sétáltak a belvárosban. Most mindkét fél számot vet, majd kerekasztal-beszélgetéseken, koncerteken mutatják be, milyen tanulságokat szereztek” – fogalmazott, hozzátéve: év végén szeretnének iskolásokat célzó kamarazene-fesztivált szervezni Kolozsváron.

„Nyugodt lelkiismerettel jelentem ki, hogy a csepeli Fasang Árpád Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és tanárai egyaránt jól érezték magukat Kolozsváron. Mindennap volt egy-egy koncert, és én, aki minden koncerten jelen voltam, fel tudtam mérni, hogy keddtől a szombati zárókoncertig mennyit fejlődtek a gyerekek a próbáknak és a mesterkurzusoknak köszönhetően. A projekt ezennel lezárult, de az emberi kapcsolatok, a barátságok megmaradásának nincs akadálya” – fogalmazott megkeresésünkre Szentkirályi Aladár, a budapesti Fasang Árpád Zeneiskola igazgatója.

Az esemény zárórendezvényén, a Redutban megtartott kétórás kamarazene-koncerten telt ház volt. A szép számban összegyűlt közönség minden széket elfoglalt, sokan állva hallgatták meg a csepeli és a kolozsvári zeneiskolások kamarazene-koncertjét. Mindenki tudásának színe-javát nyújtotta. Egy-egy kamaraegyüttest hallgatva a közönség szinte azt érezhette, hogy nem iskolásokat, hanem zeneakadémiai hallgatókat vagy akár kiforrott művészeket hallgat.

(Borítókép: Filip Cristian Cuşmir (hegedű), Maksay Gergő (cselló) és Iankó Debóra Blanka (zongora) Piazzolla-művet adtak elő magas művészi színvonalon. Fotó: Deep Colours)