A függetlenség illúziója

A függetlenség illúziója
Azoknak, akiknek illúzióik voltak még afelől, hogy Romániában független az igazságszolgáltatás, fájdalmas lehetett szembesülni a titkos együttműködési megállapodások tényével. Ezek a megállapodások keresztül-kasul áthatják az állami intézményeket, és egyelőre senkinek nincs pontos rálátása, hogy mekkora méretet öltött ez a protokollumos módi, ami a korrupcióellenes küzdelem leple alatt burjánzott el az elmúlt tíz évben, vagy ki tudja hányban, hiszen az eddig nyilvánosságra hozott, 2009-es egyezmény szerint a legfőbb ügyészség és a hírszerzés már 2003-ban is kötött valamilyen megállapodást.

A titkos egyezmények hagyományáról beszélt Traian Băsescu volt államfő is, aki azt állítja, ő maga nem tudott semmiről. Nagyon nehéz elhinni ezt az inkább gyáva mosakodásnak, mentegetőzésnek tűnő állítást olyan körülmények között, hogy a SRI és az ügyészség együttműködése nem volt teljesen titkos, hiszen minden vádiratban, aktában írta, hogy a két intézmény közös produkciójaként oldották meg egyik-másik ügyet.

Lesújtó Augustin Zegreannak, az alkotmánybíróság volt elnökének a véleménye, aki szintén nehezen tudja elhinni, hogy a bírák nem tudtak az együttműködésről. A taláros testület volt elnöke egyszerűen feltörölte a padlót a megállapodások aláíróival, hiszen szerinte ezek a dokumentumok törvénytelenek. A volt alkotmánybíró nem érti miért volt szükség az ügyészség és a hírszerzés vegyes munkacsoportjaira, miért kellett az ügyészeknek jelenteniük a hírszerzésnek olyan körülmények között, hogy a büntetőeljárás egyértelműen fogalmaz arról, melyik intézménynek feladata nyomozni. Hasonló kételyeinek adott hangot Daniel Morar volt korrupcióellenes főügyész is.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!