A férfi kézilabda világbajnokság csütörtöki eseményei

A férfi kézilabda világbajnokság csütörtöki eseményei
Oroszország 32–32-es döntetlent játszott Fehéroroszországgal az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének első fordulójában, csütörtökön.

A beloruszok még soha nem tudtak tétmérkőzést nyerni az oroszok ellen.

Svájc válogatottja 28–25-re legyőzte Ausztria csapatát. Az első félidőben szinte végig szoros volt az állás, majd a második felvonást egy 5–1-es sorozattal kezdték a svájciak, az ekkor megszerzett előnyüket pedig egészen a végéig megőrizték, ezzel nagy lépést tettek a középdöntőbe jutás felé. A svájciak csütörtök délelőtt érkeztek az észak-afrikai országba, mert csak kedden este tudták meg, hogy a koronavírusos megbetegedések miatt visszalépett Egyesült Államok helyett ők vehetnek részt a tornán.

A szlovénok az alexandriai H-csoportban 22 góllal legyőzték a Koreai Köztársaság együttesét. A dél-koreaiak a márciusi olimpiai selejtezőtorna miatt nem a legerősebb keretükkel vesznek részt a világbajnokságon.

Az F-csoportban Algéria csak kétszer vezetett az egész meccsen – a legelején 1–0-ra, majd a legvégén 24–23-ra –, mégis legyőzte Marokkót, mert 6–1-es sorozattal zárta a találkozót.

Franciaország négy góllal legyőzte Norvégiát a vb első derbijén. Az előző torna ezüst- és bronzérmesének rangadóján az első félidőben szinte végig szoros volt az állás, de a norvégok egyszer sem tudtak előnybe kerülni, és ez a folytatásban sem sikerült nekik. A hatszoros világbajnok franciák a második felvonás során is rendkívül taktikusan lassították a játékot, az 52. percben már öt góllal vezettek, és végül magabiztosan, szinte tökéletes teljesítménnyel nyertek, de a norvégok sikere nem Sander Sagosenen múlott. A klasszis balátlövő 11-szer volt eredményes. A franciák kapusa Wesley Pardin 47 százalékos hatékonysággal védett, ezért megválasztották a mezőny legjobbjának.

A kairói G-csoportban a svédek 12 góllal legyőzték az északmacedónokat, akik csak kedden tudták meg, hogy a koronavírusos megbetegedések miatt visszalépett Csehország helyett szerepelhetnek a tornán. Az északmacedónoknál Kiril Lazarov ötször volt eredményes. A 40 éves jobbátlövő már négy különböző évtizedben szerepelt világbajnokságon – 1999-ben Egyiptomban mutatkozott be –, és mindegyiken szerzett gólt.

Eredmények, csoportkör, 1. forduló:

E-csoport (Gíza): • Svájc–Ausztria 28–25 (13–13) • Franciaország–Norvégia 28–24 (13–13).

F-csoport (Új Főváros): • Algéria–Marokkó 24–23 (8–15) • Portugália–Izland 25–23 (11–10).

G-csoport (Kairó): • Svédország–Észak-Macedónia 32–20 (16–11).

H-csoport (Alexandria): • Fehéroroszország–Oroszország 32–32 (15–15) • Szlovénia–Koreai Köztársaság 51–29 (25–16).

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.