A fehér sport híreiből

A fehér sport híreiből
Az isztambuli, kitzbüheli és római torna eseményeit foglaljuk össze.

Döntőbe jutott Ţig

Tovább folytatta kiváló szereplését Patricia Maria Ţig: bejutott az isztambuli salakpályás, 225 500 dollár összdíjazású női torna döntőjébe.

A 26 esztendős Ţig (88. a világranglistán) pénteken kiütéses győzelmet ért el, az egy évvel fiatalabb svéd Rebecca Petersont (48.) 87 perc alatt 6:3, 6:1-gyel búcsúztatta.

A folytatásban a szintén 25 éves, selejtezőkből főtáblára került cseh Tereza Martincova (136.) következett, ez a mérkőzés egy órát és 49 percet tartott, és két 6:3-as szettel végződött.

Ţig játszmavesztés nélkül került a döntőbe a török nagyvárosban, ott viszont a vele egyidős Eugenie Bouchard (272.) várt rá. A szintén selejtezőkből főtáblára került kanadai mondhatni második virágzását éli, a másik ágon 6:3, 6:2-vel búcsúztatta a spanyol Paula Badosa Gibertet.

A román lány eddigi jutalma 14 ezer dollár és 180 világranglistapont, ez Ţig karrierjének harmadik nagydöntője Baku (2015) és Bukarest (2019) után, egy bajnoki címe van, WTA 125K versenyen a németországi Karlsruhéban diadalmaskodott.

A döntőben: Ţig–Brouchard (kanadai) 2:6, 6:1, 7:6 (4).

Györe elődöntőig jutott Kitzbühelben

Györe László/Laslo Djere a legjobb négy közé jutott a kitzbüheli salakpályás férfi tenisztornán (400 335 euró összdíjazás), a zentai születésű szerbiai játékos (a világranglista 81. helyezettje) a pénteki negyeddöntőben a második helyen kiemelt argentin Diego Schwartzmannál (13.) bizonyult jobbnak két szettben, 7:6 (2), 6:3 arányban 1 óra 55 percnyi játékot követően. Györe elődöntős német riválisa a 118. pozíciót foglalja el a világranglistán. A torna nyolc kiemeltje közül a négy közé így már egy sem jutott, közülük ugyanis egyedül Schwartzman volt negyeddöntős.

Az elődöntő viszont a végállomást jelentette Györe számára, a négy között a hozzá hasonlóan a selejtezőből érkezett Yannick Hanfmanntól (118.) kapott ki szettelőnyről. A másik ágon Miomir Kecmanovic (47.) ugyancsak három játszmában múlta felül a selejtezőben Balázs Attilát búcsúztató svájci Marc-Andrea Hüslert (303.).

Eredmények, elődöntő: Hanfmann (német)–Györe/Djere (szerbiai) 4:6, 6:3, 7:6 (5); Kecmanovics (szerb)–Hüsler (svájci) 6:2, 5:7, 6:3.

Róma: Babos és Begu sikerrel vette a selejtező első körét

Babos Tímea három játszmában legyőzte a hazai közönség előtt játszó Giulia Gatto-Monticonét a római salakpályás tenisztorna (1 692 169 euró összdíjazás) női selejtezőjének első fordulójában. Ugyancsak olasz versenyző ellen nyert meglepően simán Irina-Camelia Begu, aki Sara Erraninál bizonyult jobbnak.

A viadal honlapja szerint a világranglista 101. magyar játékos 2 óra 19 perc alatt győzte le a rangsor 156. helyén álló riválisát. Babosnak a selejtezőben negyedikként kiemelt holland Arantxa Rust (68.) kellett volna legyőznie ahhoz, hogy főtáblás legyen az olasz fővárosban. Ez nem sikerült, 69 perc alatt súlyos vereség lett a vége. Babos 5746 eurós csekkel és 20 világranglistaponttal vigasztalódhatott.Honlapja szerint a magyar játékos párosban a francia Kristina Mladenovic távollétében a kínai Su-aj Csang oldalán lép pályára az olasz fővárosban. A szervezők a második helyen emelték ki őket, így a nyitókörben erőnyerők lesznek. Mladenovic azért nem szerepel Rómában, mert egy hete a US Openen történt koronavírus-kontakt miatti kizárása után még napokat kellett karanténban töltenie New Yorkban. A 31 éves Csang a 22. helyen áll párosban a világranglistán, s eddig hét WTA-versenyt nyert. Tavaly az ausztrál Samantha Stosur oldalán megnyerte az Australian Opent, a döntőben éppen Babost és Mladenovicot múlták felül.A 30 éves Begu (73.) mindössze 78 percet töltött a három évvel idősebb, jobb időket megért Sara Errani (151.) társaságában, következő ellenfele a német Anna-Lena Friedsam volt, aki ellen még magabiztosabban nyert, és főtáblára jutott. Begu eddigi jutalma 9000 euró és 31 WTA-pont, első ellenfele a főtáblán az olasz Elisabetta Cocciaretto lesz.Nők, selejtező, 1. forduló: Babos (13.)–Gatto-Monticone (olasz) 6:3, 1:6, 6:2; Begu (7.)–Errani (olasz) 6:1, 6:3. 2. forduló: Rus (holland, 4.)–Babos 6:0, 6:1; Begu–Friedsam (német, 16.) 6:1, 6:1.

A torna első kiemeltje Simona Halep, a konstancai teniszező ennek köszönhetően az első fordulóban erőnyerő, a másodikban a lett Anasztaszija Szevasztova és az olasz Jasmine Paolini párharcának győztesével játszik.