A brazilok az elsők Oroszországban

A brazilok az elsők Oroszországban
A paraguayiak elleni hazai győzelmével elsőként kijutott a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságra a brazil válogatott.

A brazilok Sao Paulóban 3–0-ra verték a paraguayiakat, ezzel sorozatban nyolcadik győzelmüket aratták a vb-selejtezőben, amire korábban még nem volt példa. Vb-részvételük azzal vált biztossá, hogy Uruguay kikapott Peruban.

A vezetést Philippe Coutinho szerezte meg a 34. percben, majd Neymar a szünet után előbb büntetőt hibázott, azután a 64. percben mégis betalált. Ezzel – 25 éves korára – már 52 gólt szerzett 77 mérkőzésen a válogatottban. A hazaiak harmadik gólját Marcelo lőtte a hajrában.

Sikerével a Selecao csatlakozott a rendezőként automatikusan vb-résztvevő oroszokhoz. A brazil válogatott a világon egyedüliként valamennyi világbajnokságon részt vett eddig.

Az élcsoportba tartozó Uruguay 2–1-re kikapott Peruban, ezzel a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza. A brazilok mögé az Ecuadorban győztes kolumbiaiak jöttek fel, míg a 13. forduló után harmadik argentinok 2–0-s bolíviai vereségükkel jelenleg ötödikek. A dél-amerikai zónából négy csapat közvetlenül szerez jogot a világbajnoki részvételre, az ötödik pedig pótselejtezőt játszik az óceániai régió legjobbjával. Mivel a 23 pontos Uruguay és a 22 pontos Argentína a 15. fordulóban egymással játszik, egyikük biztosan nem tudja majd befogni a 33 ponttal éllovas brazilokat, akik így az első négy között fejezik be a selejtezőt.

Az argentinok Lionel Messi nélkül voltak kénytelenek pályára lépni La Pazban, ahol amúgy sem túl eredményesek. Az ötszörös aranylabdás támadót néhány órával a találkozó előtt négy mérkőzésre eltiltotta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), mert a Chile együttesével szemben csütörtökön 1–0-ra megnyert hazai vb-selejtezőn szidalmazta az egyik partjelzőt, majd azt követően nem volt hajlandó kezet fogni vele.

A három pontot Quitóban vendégként begyűjtő kolumbiaiak első gólját James Rodríguez szerezte, aki előző nap a helyi sajtó és a közösségi oldalak főszereplőjévé vált Kolumbiában azzal, hogy – az őt ért kritikákra válaszul – a középső ujját mutatta a csapat hétfői edzésére összegyűlt újságíróknak.

Dél-amerikai vb-selejtezők, 14. forduló: • Brazília–Paraguay 3–0 • Bolívia–Argentína 2–0 • Ecuador–Kolumbia 0–2 • Chile–Venezuela 3–1 • Peru–Uruguay 2–1. Az állás: 1. (és már továbbjutott) Brazília 33 pont, 2. Kolumbia 24, 3. Uruguay 23 (26–17), 4. Chile 23 (24–19), 5. Argentína 22, 6. Ecuador 20, 7. Peru 18 (22–23), 8. Paraguay 18 (13–21), 9. Bolívia 10, 10. Venezuela 6.

A dél-amerikai zónából négy csapat közvetlenül szerez jogot a világbajnoki részvételre, az ötödik helyezett pedig pótselejtezőt játszik az óceániai régió legjobbjával.

Hazai pályán kapott ki Portugália

Az Európa-bajnok portugál labdarúgó-válogatott hiába vezetett két góllal a szünetben, végül 3–2-re kikapott a vendég svéd együttestől kedden felkészülési mérkőzésen.

A Madeirán rendezett találkozón Cristiano Ronaldo szerzett vezetést a magyar együttest szombaton, világbajnoki selejtezőn 3–0-ra legyőző portugáloknak, majd Andreas Granqvist öngóljával már 2–0-ra vezettek a hazaiak. A szünetben négyet cserélt a vendéglátó, majd az 58. percben, 2–1-nél Ronaldo is lement. A svédek a 76. percben Viktor Claesson második találatával egyenlítettek, az utolsó pillanatokban pedig Joao Cancelo öngóljával a győzelmet is megszerezték.

A nap rangadóján a spanyol csapat a második félidőben szerzett gólokkal 2–0-ra győzött a franciák vendégeként.

Eredmények, felkészülési mérkőzések: • Oroszország–Belgium 3–3 • Grúzia–Lettország 5–0 • Albánia–Bosznia-Hercegovina 1–2 • Észtország–Horvátország 3–0 • Macedónia–Fehéroroszország 3–0 • Ausztria–Finnország 1–1 • Hollandia–Olaszország 1–2 • Írország–Izland 0–1 • Portugália–Svédország 2–3 • Franciaország–Spanyolország 0–2.