4. Kolozsvár LAITEK Kupa tollaslabdaverseny

4. Kolozsvár LAITEK Kupa tollaslabdaverseny
A kolozsvári Badminton Club Cluj Tollaslabda Sportegyesület és a Román Tollaslabda Szövetség (Federaţia Română de Badminton), a Kolozs megyei tanács támogatásával június 9. és 11. között a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban szervezi meg a 4. alkalommal esedékes Kolozsvár LAITEK Kupa tollaslabdaversenyt, az országos bajnokság egyik fordulóját.

A nyílt (open) versenyen a leigazolt romániai tollaslabdázók mellett külföldi sportolók is részt vehetnek férfi egyéni (MS), férfi páros (MD), női egyéni (WS), női páros (WD) és vegyes páros (XD) versenyszámokban, a következő kategóriákban: • A-kategória – MS, MD és XD • B-kategória – MS, MD, WS, WD és XD • C-kategória – MS, MD, WS, WD és XD; veteránok (+40 évesek) – MS és MD; veteránok (+50 évesek) – MS és MD.

A korosztályos kategóriákra akár amatőr (nem leigazolt) versenyzők is beiratkozhatnak.

A Román Tollaslabda Szövetség mindegyik versenyszám eredményét figyelembe veszi az éves rangsorában.

A verseny kategóriánként csoportmérkőzésekkel kezdődik, ahonnan az első két helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. Amennyiben egy versenyszámban a jelentkezők száma kevesebb, mint 6, akkor mindenki mindenkivel megmérkőzik, és a csoporton belüli helyezés adja a végső sorrendet. Egy mérkőzés 2 nyert játszmáig tart. A játszmát az a játékos vagy páros nyeri, aki/amely hamarabb éri el a 21 pontot. A versenyen a szakszövetség játék- és versenyszabályzata érvényes.

Idén 100-nál is több versenyzőt várnak Kolozsvárra olyan tollaslabda-hagyományokkal büszkélkedő városokból, mint Bákó, Brassó, Bukarest, Déva, Jászvásár/Iaşi, Kiskapus (Copşa Mică), Marosvásárhely, Nagybánya, Ónfalva/Oneşti és Temesvár. De érkeznek versenyzők Ausztriából, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Magyarországról és a Moldovai Köztársaságból is.

A verseny június 9-én délután 4 órakor rajtol, a döntő mérkőzések vasárnap délelőtt 10 órától kezdődnek. A díjkiosztó ünnepséget azonnal a verseny befejezése után, 14 óra körül rendezik. Regisztrálni és a versenybeosztást, a mérkőzések kezdési időpontját, illetve az eredményeket nyomon követni az interneten lehet a következő honlapon: https://www.tournamentsoftware.com/sport/tournament.aspx?id=C2B8D232-2006-4DB2-ABD0-B7FAC88F70BE

Sokan úgy ismerik a tollaslabdát, mint strandon vagy máshol a szabadban gyakorolt játékot, de sportszerűen űzött tevékenységként ennél összetettebb, komoly erőbefektetést igényel, és fejleszti a fizikai képességeket is. Ezt a sportot, kortól függetlenül, bárki játszhatja, s mivel nincs közvetlen érintkezés az ellenféllel, több sérülésfaktor is kizárt. A tollaslabda növeli a kitartást, a gyorsaságot, az egyensúlyérzéket, javítja az összpontosítás képességét, fejleszti a személyiséget, a csapatszellemet és nem utolsósorban a szervezet teherbírását.

A Román Tollaslabda Szövetséget 1990-ben alapították, és a 69/2000. számú, testnevelés- és sportügyi törvény alapján szervezték át. Jelenleg az ország 17 városából 36 sportegyesület a tagja. A szövetség legsikeresebb programja a Tollaslabda az iskolákban – Shuttle Time România, amelyet a Tollaslabda Világszövetség több, mint 100 országban népszerűsít azzal a céllal, hogy a tollaslabdát bevezessék az iskolai tevékenységek közé.

Kolozsváron a tollaslabda több, mint három évtizednyi múltra tekint vissza. E sporttevékenység 2012-ben kezdett újra teret nyerni, amikor a 80-as évek tollaslabdázói, a Babeş–Bolyai Tudományegyetemmel karöltve, a heti edzések számára megfelelő teremre találtak. Ezután – részint a tollaslabda szélesebb körű népszerűsítése érdekében, részint pedig azért, hogy a helyi sportolóknak hivatalos keretet biztosítson a versenyeken való részvételhez – 2014-ben megalakult a Badminton Club Cluj Sportegyesület. Jelenleg 38 leigazolt játékosa van a klubnak, hetente az edzéseken pedig 60-80 tollaslabdabarát vesz részt.

Bővebb tájékoztatásért kérjük, forduljanak Prezensky István versenyigazgatóhoz, e-mailben: prezensky@yahoo.com vagy akár telefonon: 0745-256799 is.

A verseny időtartama alatt a belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak.