„Vasutasrangadó”, avagy tehetetlenség felsőfokon: CFR–Rapid 1–0

„Vasutasrangadó”, avagy tehetetlenség felsőfokon: CFR–Rapid 1–0
A 2022–2023-as labdarúgóidény kezdetét vette szombaton este a Kolozsvári CFR 1907 bajnokcsapata számára: Dan Petrescu együttese minimalista játékkal 1–0 (1–0) arányban nyert a Bukaresti Rapid ellen a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban, viszont az utolsó pillanatokban remegnie kellett a győzelemért.

Az egyetlen találatot egy szöglet nyomán a brazil hátvéd Yuri Matias (a képen) lőtte a 17. percben.

Az Adrian Mutu edzette fővárosi vasutascsapat dolgozta ki az első nagy helyzetet, a 3. percben a horvát Ljuban Crepulja lövése elkerülte a kaput. A kolozsváriak ezután magukhoz ragadták a kezdeményezést, Claudiu Petrila próbálkozását a 16. percben bravúrral hárította Horaţiu Moldovan kapus. A jól begyakorolt szögletet szintén Petrila lőtte a rövidsarokra, a horvát Marko Dugandzics továbbítását éppen Yuri Matias elé ütötte, aki két méterről betalált az üres kapuba (1–0).

A találat után klasszikus forgatókönyv következett: a házigazdák nem túl acélosan próbálkoztak további gólszerzésre, a vendégek pedig képtelenek voltak igazán veszélyesek lenni (ráadásul bő fél óra alatt sérülés miatt három játékosukat is kénytelenek voltak lecserélni). Az első félidőben még a 27. percben Petrila lövése jelentett némi szívdobogást, de Paul Iacob szögletre mentett. A hosszabbításpercekben pedig Cristian Bălgrădean kapusnak is akadt hárítanivalója, de helytállt az ex-CFR-es Alexandru Ioniţă II. bombájánál.

Fordulás után, a 65. percben Ciprian Deac erős lövését a léc alól tornázta ki a kapus, majd két percre rá Petrila veszélyes beadásánál is védett, később pedig Yuri fejese mellé ment.

A találkozó váratlan kimenetet vehetett volna, mivel az utolsó támadásnál, Alexandru Ioniţă II. beadásánál a csereként beállt Ovidiu Hoban könyökén megpattant a labda. Működésbe lépett a bajnoki újdonság, a videó-ellenőrzőrendszer (VAR), és a krajovai Sebastian Colţescu játékvezető büntetőt ítélt. A 11-est Alexandru Albu a 98. percben végezte el, a bal alsó sarokba tartó labdát viszont Bălgrădean vetődve hárította. Még az is felmerült, hogy megismétlik a büntetőt, végül a bíró lefújta a mérkőzést, így maradt az 1–0-s végeredmény.Dan Petrescu együttese: Cristian Bălgrădean – Christopher Braun, Denis Kolinger, Yuri Matias, Mário Camora – Ciprian Deac (88. perc Adrian Păun), Karlo Muhar (88. perc Ovidiu Hoban), Mihai Bordeianu – Jefté Betancor (63. perc Emmanuel Yeboah), Marko Dugandzics (73. perc Gabriel Debeljuh), Claudiu Petrila; fel nem használt cserék: Răzvan Sava – Karlo Brucsics, Danijel Graovac, Rareş Bălan és Adrian Mihai Gîdea.

A CFR 1907 az idény első győzelmét aratta három sikertelen meccs (a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK ellen 2–1-re elvesztett Szuperkupa-döntő, meg az örmény Pjunik Jereván elleni két Bajnokok Ligája-selejtezőben jegyzett döntetlen) után.

A kolozsvári együttes számára a következő próbatétel a Konferencia Liga második fordulójában az andorrai Inter Escaldes elleni találkozó csütörtökön 20.30-kor szintén a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban.

Eredmények, Szuperliga, alapszakasz, 1. forduló: • Nagyszebeni AFC Hermannstadt–Mioveni-i SK 3–0 (gól: Daniel Paraschiv – 28., valamint Baba Alhassan 2 – 63. és 67. perc; Medgyesen játszották) • Krajovai Universitatea–Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 2–2 (Gustavo Di Mauro Vagenin 2 – 29. és 59. perc, illetve Vitalie Damaşcan – 73. és Nicolae Păun – 87. perc; kiállítva: Alexandru Mateiu – 89. perc, Krajova) • Piteşti-i Argeş FC–Aradi UTA 2–0 (Dorian Bertrand 2 – 2. és 54. perc) • Kolozsvári CFR 1907–Bukaresti Rapid 1–0 (Yuri Matias – 17. perc; a 98. percben a rapidos Alexandru Albu 11-est hibázott).

A forduló további programja:

Vasárnap: • Konstancai Farul–Krajovai U 1948 (18.30-kor) • FCSB–Kolozsvári U FC (21.30-kor). Hétfőn: • Botoşani-i FC–Târgoviştei Chindia (18.30-kor) • Ploieşti-i Petrolul–Voluntari-i FC (21.30-kor).