„Kultúrvasgárdista” a kolozsvári városházán

„Kultúrvasgárdista” a kolozsvári városházán
Nem lepne meg, ha az elkövetkező időszakban többen is Întru Dumnezeu, înainte! (Istennel előre!) vagy Trăiască Căpitanul! (Éljen a vezér!) formában köszöntenék Emil Boc kolozsvári polgármestert. Mindez tiltakozásként amiatt, hogy a közhivatal kulturális főosztályának élére Ioan Vasile Ţenét, Antonescu marsall és Corneliu Zelea Codreanu egyik lelkes hívét tette.

Vajon kinek, kiknek a mulasztása, hogy a nyíltan vasgárdista elveket valló köztisztviselőt előléptették? Ionuţ Ţene eddig is a polgármesteri hivatal egyik „legérzékenyebb” ügyosztályán dolgozott. Sajnos az évek során az RMDSZ és a civil szervezetek hiába próbálkoztak áthelyeztetésére, pedig Boc állítólag ígéretet is tett erre vonatkozóan.

Ţene még a szélsőségesen nacionalista magyargyűlölő Gheorghe Funar időszakából maradt vissza, Boc pedig az elmúlt években sok minden mással volt elfoglalva, mint azzal, hogy a magyaroknak a mielőbbi kitoloncolását hangoztató szurkolókkal, az U FC kemény magjával is igen jó viszonyt ápoló Ţenével kezdjen valamit. A napocanews.ro nacionalista propagandaportál alapítója, tulajdonosa és működtetője azon a protokollosztályon dolgozott, amelynek például a kolozsvári holokauszt-emlékmű felállítása is a hatáskörébe tartozott. Fel is fordult sokaknak a gyomra, amikor a vasgárdista szimpatizáns és hajdanán Funarral közösen Antonescu marsall, Horia Sima és Corneliu Zelea Codreanu emlékünnepségeket szervező Ţene ott feszített a Caragiale-parkban a deportált zsidók emlékművének felavatásakor a kolozsvári zsidó hitközség tagjai és vezetői mellett.

Funar volt kabinetfőnöke 1992 óta a kolozsvári városháza alkalmazottja, s az évek során nyíltan kiállt az Új Jobboldal mellett. Hihető források szerint Ţene legutóbb a július elsején végül mégis sorra kerülő Kolozsvári Pride melegfelvonulást igyekezett ellehetetleníteni egymagát toleránsnak, multikulturálisnak, befogadónak és nem utolsósorban európainak nevező közhivatalban, merthogy mindez összeegyeztethetetlen az ortodox vallás tanításaival.

Ţene folyamatosan azzal védekezett, hogy az Új Jobboldallal és az U FC futballcsapat szélsőségesen nacionalista és magyarellenes drukkereivel kapcsolatos tevékenysége szigorúan magánjellegű. De magyarázza már meg valaki, hogyan lehet pártatlan egy ilyen személy, amikor épp hivatali idejét tölti?

Una caldă, una rece – egy sima, egy fordított, tartja a mondás. Én is azt gondolom, hogy Emil Boc a sokak számára még mindig nem tetsző háromnyelvű helységnévtáblák kihelyezésének „ellensúlyozására” döntött Ţene előléptetése mellett. Az ugyanis kizárt, hogy ne ismerje a fajtáját, vagy ne hallott volna Szakáts Istvánék petíciójáról. Mi több, alkotmányjogászként, ügyvédként, volt miniszterelnökként, polgármesterként tudhatja, hogy a köztisztviselők jogállását szabályozó 1999-ben elfogadott 188-as számú törvény előírásai szerint ezeknek tartózkodniuk kell minden olyan megnyilvánulástól, amely jogi vagy magánszemélyeket sérthet.

Mindenesetre most már sokkal nehezebb dolga lesz a vasgárdista szimpatizáns kinevezését ellenző civil mozgalom és az RMDSZ munkája. Persze, nem célszerűtlen bepanaszolni a Diszkriminációellenes Tanácsnál a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalt, vagy a közigazgatási bírósággal fenyegetőzni a városházi versenyvizsga jogszerűségének vizsgálata érdekében. De sajnos mindeközben Ţene ott feszít a bársonyszékben, s halkan dúdolja: Întru Dumnezeu, înainte!

promedtudo2Hirdetés