#IAmMyAdvocate: Fiatalokat keresnek, egyedi ötletekkel!

#IAmMyAdvocate: Fiatalokat keresnek, egyedi ötletekkel!
A Yuppi Tábormozgalom Egyesület a PONT csoporttal partnerségben ötletversenyt és önérvényesítő képzést szervez a krónikus betegséggel élő fiatalok számára. Az ötletversenyre 3-5 fős csapatok jelentkezhetnek március 6-áig, a legjobb 10 ötlet megvalósításához pedig anyagi támogatást kapnak majd. Az önérvényesítő képzések online zajlanak március 4-én román nyelven és 5-én magyarul, 12 és 16 óra között.

Az #IAmMyAdvocate projektet a Yuppi Tábor Mozgalom Egyesület a PONT Csoporttal és a Spektrum Oktatási Központtal partnerségben, az Aktív Polgárok Alap (Active Citizens Fund) Románia pénzügyi támogatásával valósítja meg, amely az Izland, Liechtenstein és Norvégia által az EGT 2014-2021 közötti időszakra nyújtott támogatásokból finanszírozott program. A projekt célja a krónikus beteg – rákos, cukorbeteg, fiatalkori ízületi gyulladásos, lupuszos, cöliákiás, asztmás stb. – 14-35 éves fiatalok társadalmi befogadására irányuló integrált és részvételi önképviseleti modell kidolgozása, 200 krónikusan beteg fiatal bevonásával 24 hónapon keresztül, az ország legalább 15 megyéjéből, akiknek legalább 50%-a hátrányos helyzetű területekről származik.

A krónikus betegséggel élő fiatalok mindennapjai kicsit másak. Olyan problémákkal kell megküzdeniük, amik egészséges kortársaiknak eszükbe sem jut. Az #IAmMyAdvocate projekt célja olyan közösség kialakítása, amelyben a krónikus betegséggel élő fiatalok megoszthatják egymással a betegség okozta problémáikat, nehézségeiket és támogathatják egymást a nehéz pillanatok átvészelésében. Ez a közösség olyan környezetet teremt számukra, ahol növelhetik az önbizalmukat, ahol azt érzik, elfogadják és megértik őket, ahol ösztönzik őket arra, hogy kiálljanak magukért. Egy hely, ahol bátorságra tehetnek szert. 

A projekt jelenlegi fázisában a szervezők olyan, 14 és 35 év közötti fiatalokból álló csapatok jelentkezését várják, akik beazonosítottak egy problémát és jobbá szeretnék tenni a környezetüket. A 3-5 fős csapatokban legalább egy tagnak krónikus betegséggel élő fiatalnak kell lennie. A problémák minél több oldalról való körbejárására és a legideálisabb megoldás megtalálására a jelentkezők háromhetes ötletelési folyamaton vesznek részt. Egy facilitátor segítségével a design thinking módszerére alapozva dolgozzák ki a kezdeményezéseket. 

A design thinking kreatív gondolkodásmód, az innováció emberközpontú megközelítése, amely a designerek eszköztárából merít, hogy összekapcsolja az emberek igényeit, a technológia nyújtotta lehetőségeket és a sikeresség, hatékonyság követelményeit. A projektben résztvevő facilitátorok kétnapos képzésen sajátítják el a módszert, hogy a csapatok munkáját hatékonyan tudják majd vezetni.

Az ötletverseny célja, hogy olyan kezdeményezések szülessenek, amelyeket a krónikus betegséggel élő fiatalok és a környezetükben élő fiatalok terveznek meg és relevánsak, fontosak a közösség számára. Az ezekből összerakott videó-portfólió ily módon valóban reprezentatívvá válik. A folyamatban résztvevő csapatok videókban mutatják majd be a kezdeményezéseik tervét. Ezek alapján szakmai zsűri kiválasztja majd azt a tíz ötletet, amelynek megvalósulását anyagi támogatással teszik lehetővé.

Az ötletversenyre az iammyadvocate.innovatory.ro linkre kattintva lehet jelentkezni.

A krónikusan beteg fiatalokat gyakran másként kezelik az iskolában, a munkahelyen, jogaik nem mindig érvényesülnek, és néha nehéz számukra betegségükről beszélni. De a legjobb szószólóik ők maguk! Annak érdekében, hogy a fiatalok merjék hallatni a hangjukat, a projekt során önérvényesítő képzéssorozatot szervez a Yuppi Tábormozgalom Egyesület. Az első ilyen képzés január végén zajlott Kolozsváron, március 4-én és 5-én pedig további két online képzést szerveznek 12 és 16 óra között. A március 4-ei alkalom román nyelven, a március 5-i pedig magyarul zajlik majd. Regisztrálni a forms.gle/oGDFhnMoqFi8PXV7A linken lehet.  

A képzések 14-35 év közötti krónikus beteg fiataloknak szólnak az ország minden részéből. Szakképzett oktatókkal együtt azonosítják a problémákat, amelyekkel szembesülnek, és együtt keresik a megoldásokat. A fiatalok megtanulják, hogyan álljanak ki a jogaikért, hogyan hallassák a hangjukat, hogyan gondolkodjanak és valósítsanak meg egy érdekérvényesítő kampányt. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, játékokkal és gyakorlatokkal.