„Gyalogosítani” tervezik a Donát lakónegyed központi részét

Építész: legyen a korszerű utca szocializálódási hely

„Gyalogosítani” tervezik a Donát  lakónegyed központi részét
Lezárult az a fórumsorozat kedden délután, amelyet július folyamán összesen négy alkalommal rendezett meg online módon a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal égisze alatt működő Lakossági Innovációs és Ötletközpont (CIIC) abból a célból, hogy a kincses várost élhetőbbé tegyék az emberek javaslatainak figyelembe vételével. Az Európai Unió támogatását élvező fórum témája ezúttal a Donát lakónegyed volt: azt a városrendezési koncepciót vitatták meg, amely a lakónegyedet gyalogosbaráttá tenné. A véleménycserében helyi hivatalosságok, szakemberek és egyszerű lakosok vettek részt. Sokan az autók parkolóhelyeinek létszámcsökkenésétől tartanak, mivel a szóban forgó terv legfontosabb mozgatórúgója a gépjármű-közlekedés hangsúlyos visszaszorítása, a zöld- és gyalogosövezetek, az alternatív mobilitás, főleg a kerékpározás térnyerése. A fórumon sokan helyeselték a tervet, de nem hiányoztak az ellenvetések sem.

N-H. D., Ö. I. B.

Véget ért tegnap délután az az online fórumsorozat, amelyet a kolozsvári Lakossági Innovációs és Ötletközpont (CIIC) szervezett azzal a céllal, hogy megvitassák a lakosság javaslatait, amelyek a kincses várost élhetőbbé szeretnék tenni. Mindezekről folyamatosan beszámoltunk az újságban: az első ilyen jellegű nyílt beszélgetésen az integrált városfejlesztési stratégiáról volt szó, ezt követte a zöld Kolozsvár tematika, majd a Bükk egy részének parkerdővé alakítása.

Kedden bevezetőjében Ovi­diu Cîmpean CIIC-koordi­nátor arra emlékeztetett, hogy európai támogatásból a 2021–2027-es időszakban több Donát lakónegyedi utcát terveznek átalakítani a következő célkitűzésekkel: biztonság, fenntartható mobilitás fejlesztése, közlekedési balesetek felszámolása, kényelmes, gyalogosoknak, időseknek, gyermekeknek, kerékpárosoknak megfelelő közterek megteremtése. Példaként szolgál a már megvalósult Molnar Piuariu okosutcává alakításának esete a Mărăşti negyedben – mondta.

Hozzászólásában Emil Boc polgármester azt hangsúlyozta, hogy ha ebben a városban minőségi életre törekszünk, ha jól megfizetett munkahelyeket akarunk magunknak, ha gyermekeinket itthon akarjuk tartani, akkor az EU mintáját kell követnünk. Azonban tudni való, hogy az uniós támogatásoknak egyszer vége szakad, amennyiben nem akarunk beruházni a zöldbarát, környezetkímélő és digitális élettérbe. Ezt Kolozsvár minden lakónegyedében tudatosítani szükséges. A Donát negyedi lakosoknak nem kell attól tartaniuk, hogy áldozatául esnek a gépkocsi-közlekedés visszaszorításának, mert azt meg fogja oldani a nagyvárosi körgyűrű. Nem fognak minden körzetet gyalogosövezetté tenni. A Kis-Szamos természeti kincsünk, amire rá kell terelni a lakosok figyelmét.

Oláh Emese polgármester-helyettes szerint nagyon szükséges a Donát és minden más lakónegyed átrendezése, mert a járműforgalmi telítettség ezt követeli meg. Az európai elgondolások mind az emberek szolgálatában állnak.
A cél a lakónegyed újraélesztése, korszerűsítve a száz évvel ezelőtti utcaarculatokat

A Donát negyedi tervet Adrian Borda tanár és Tudor Pănescu építész ismertette. A negyed központja a Hétvezér/14 Iulie tér, egy fontos zöldövezet, ahol elegendő hely akad a köztéri fejlesztésekre. Cél a Garibaldi hídnál kezdődő negyed újraélesztése, korszerűsítve a száz évvel ezelőtti utcaarculatokat, gyalogosprioritással, játszóterekkel, lelassított járműforgalommal, minél több növényzettel. Az autókat a Törökvágás felé kényszerítik, hogy elkerüljék a lakott részeket. A mostani két kerékpársáv nem elegendő, és nem állnak egymással összeköttetésben. Ezért az 1918. december 1. és a Kund vezér/Sigismund Toduţă utcában két irányban lesz biciklisáv, utóbbiban pedig egy sáv marad a gépkocsiknak. A Levente/Milcov utca egyirányúvá válna, a Garibaldi/Enescu utcában menetirány ellenében kerékpársávot alakítanak ki, és csak az egyik oldalon lesz parkolás.
 
A Vasvári Pál/Octavian Goga utcában a Napoca szállodáig felülvizsgálják a sávok méretét és rendeltetésük jogosságát. A Hétvezér tér nyugati felét fenntartják az autóbuszjáratoknak és a kerékpároknak, a Grozăvescu és Enescu utca sarkán villanyrendőröket helyeznek üzembe.
 
A fórum nem szakember hozzászólói a leendő kerékpársávok másfél méteres szélességét kérték, és azt, hogy a közszállítási megállókban legyenek ivóvízcsapok, vécék, többnyelvű információk a közlekedéssel kapcsolatban. A kerékpársávokat pedig felügyelet nélkül ne használhassák a 14 évnél fiatalabbak. Sokan szóvátették a parkolóhelyek szűkösségét gépkocsiknak és bicikliknek, ami ezután még rosszabb lesz. A terv szerint a Hétvezér téren egykor működött benzinállomást is bevonják a rendezésbe, azonban az magánterület, ahol a mai tulajdonos kávézóteraszt kíván nyitni. Az építész szerint az önkormányzat mindent meg fog tenni, hogy visszaszerezze és közterületté váljon ismét a földdarab.

Egy lakos aggodalmaskodására a Törökvágás felé terelt autóforgalom kapcsán azt mondták, parkolókat építenek, és sokan lakásuk udvarán is tarthatják autójukat. Kritikusan hangzott el, hogy csak azt követően lehetne átterelni a Törökvágás utcára az autózást, miután elkészül annak végében a vasúti pálya fölött átívelő híd, ami nélkül a teljes útszakaszon állandósulna a forgalmi dugó.

Rácz Levente városi tanácsos azt javasolta, hogy a kerékpársávokra fessenek közlekedési jeleket, és létesítsenek gyors biciklijavító műhelypontokat. Ovidiu Cîmpean elmondta: jövőre meglesz a megvalósíthatósági tanulmány, és abba belefoglalják a legtöbb lakossági ajánlatot.
 
A fórumon műépítészi konklúzió is elhangzott: a korszerű utca szocializálódási hely, ezért meg kell tanulnunk azt használni.