Zuhanásban a PSD egy ellenzéki felmérés szerint
Vissza

Zuhanásban a PSD egy ellenzéki felmérés szerint

Az IMAS közvélemény-kutató intézet egyik felmérése szerint nagyot zuhant a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága a választók körében, így első helyre került a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a választói preferenciákban.

A felmérés az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megrendelésére készült, amelyik a felmérés szerint továbbra is a harmadik legnagyobb párt. Dan Barna, az USR elnöke elmondta: a felmérés eredménye szerint első helyen 29,4 százalékos támogatottsággal a PNL áll, második a PSD 28,6 százalékkal. Ez a sorrend azért meglepő, mert 2016 végén a PSD még 45 százalékkal nyerte meg a választásokat, ami azt jelenti, hogy több mint 15 százalékot veszített támogatottságából. A PNL népszerűsége eközben mintegy 9 százalékkal nőtt a 2016-os választási eredményéhez képest.

Az USR továbbra is megőrizte a harmadik helyét úgy, hogy 11,2 százalékra növelte támogatottságát a választáson elért 8 százalékhoz képest. Barna szerint ezek az eredmények azt mutatják, hogy a választók kezdik megérteni, a PSD és Liviu Dragnea nem jelentenek nyerő kártyát. Dragnea népszerűsége körülbelül egyharmada a pártja támogatottságának, ami azt jelenti, hogy 10 százalék körül mozog.

A felmérés megrendelője nem közölte a többi párt eredményeit. A közvélemény-kutatás mintegy ezer személy megkérdezésével készült februárban. A PSD népszerűségvesztésére magyarázatként szolgálhat, hogy a fő kormánypárt belső válsághelyzetei miatt egy év alatt két kormányt állított fel, emellett az igazságszolgáltatási reformok miatt kialakult tüntetések is hozzájárulhattak támogatottságának csökkenéséhez, amennyiben az ellenzéki megrendelésre készült felmérés valóban torzítások nélkül mérte fel a pártok népszerűségét.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három év börtönre ítélték Michael ...
Átadták a Radnót és Nyárádtő közötti ...
Kelemen: RMDSZ-voksokkal sem ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ