Zenei egzotikumokkal csalogat Erdély világzenei csűrfesztiválja
A fesztivál népzenei napjának kiemelt fellépője az Erdőfű Népi Kamarazenekar
A fesztivál népzenei napjának kiemelt fellépője az Erdőfű Népi Kamarazenekar
Vissza

Zenei egzotikumokkal csalogat Erdély világzenei csűrfesztiválja

Erdély világzenei csűrfesztiválja augusztus 1-4. között negyedik alkalommal változtatja a kalotaszegi Mérát a világ közepévé – tájékoztatnak közleményükben a fesztivál szervezői, akik szerint rendezvényük idén sem a nagy tömegeket célozza zenei programjával, hanem több kontinensről összeválogatott igazi zenei egzotikumokkal csalogatja Kalotaszeg hagyományőrző falvába ínyenc közönségét.

A fesztivál különleges hangulatának titka, hogy mer kicsi és családias maradni, ezért a helyek száma korlátozott: összesen napi 1000 jegyet értékesítenek a szervezők. Az eddigi jegyeladás alapján, várhatóan az összes fesztiválbérlet elfogy már elővételben.

Az eddig titkolózó csűrfesztivál kevesebb mint két hónappal a fesztivál előtt közleményben jelentette be első fellépőit. A mérai Szarka-telek csűrjében fog koncertezni a magyar világzene legnagyobbja, a Csík Zenekar; a Berlinálé Ezüst Medve díjas román filmjének, az Aferim zenéjének szerzői és előadói, a bukaresti székhelyű Trei Parale, akik az ottomán hódoltság alatti Havasalföld udvari zenéit rekonstruálják;  a legősibb máig fennmaradt európai énekhagyományt őrző számi közösség, norvégiai képviselője, Torgeir Vassvik. Vassvik zenéje, a joika sajátos műfajából táplálkozik. A joika, az észak-amerikai indiánok kántáló énekéhez hasonló, sámánisztikus énekforma, amely nem valakiről vagy valamiről szól, hanem a joika eléneklésekor a dal útján az énekes megidézi és előhívja az illető személyt, helyet, állatot. A legenda szerint a számikat az északi tündérek, a tündék tanították meg a joikára. A Near East Collective, kisázsiai dallamokat hoz az ottomán birodalom napjainkban török és görög lakta területeiről. Ez a koncert egyben az első ázsiai kitekintője a mérai csűrfesztiválnak és a török hódoltság óta talán az első alkalom, hogy Kalotaszegen ismét isztambuli hangulatot idéző élőzene szól. A világhírű magyarországi Romano Drom, a Cigányok Útja az ősi oláh cigány nyelven szólal meg, modern felhangokkal. A zenekar bejárta a világot Kairótól–New Yorkig, Dél-Koreától Londonig, Pekingtől-Oszlóig. Turnéztak  Közel-Keleten és Távol-Keleten, számos sikeres tengerentúli koncertsorozat van a hátuk mögött, s játszottak Európa majd’ minden országában.

A fesztivál népzenei napjának kiemelt fellépője az Erdőfű Népi Kamarazenekar, akik erdélyi cigányzenészek közreműködésével vezetik be a közönséget a Kárpát-medencei népzene legelőkelőbb bugyraiba. Tavaly óta a Fonó Budai Zeneház jóvoltából, a falu központjában található református templom a visszafogott népzenei és világzenei produkciók helyszínévé vált. A két templomi koncert egyikét Kubinyi Júlia és Szokolay Dongó Balázs szolgáltatja.Miután a fesztivál főszervezői „Páva győztesek” lettek 2017-ben, nem meglepő, hogy idén sem maradhat el a minden évben nagy sikert arató Fölszállott a Páva gálaműsor.

A fesztivál hazai fellépői, a kalotaszegi zenészek, akik egyben a fesztivál legfontosabb előadói is. Ők képviselik azt  a gazdag kalotaszegi népzenei hagyományt, ami miatt Mérában, Kalotaszegen születhetett meg Erdély első világzenei csűrfesztiválja. A kalotaszegi csárdás, legényes, szapora és a lassú tempójú hajnalik és román forgatósok ismét az esti táncházak nélkülözhetetlen részeivé válnak.

A fesztivál szervezői ugyanakkor emlékeztetik a közönséget a csűr melletti fantasztikus interkontinentális, fúziós jamsession-ökre, ahol idén is egymásba kapaszkodnak a balkáni ritmusok és a dél-amerikai dallamok.

A fesztivál idén is csűrfiával és játszóházzal várja a családosokat, tematikus filmekkel és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, gasztroudvarral az ínyenceket és egy hűvös gyümölcsös függőágyaival a megfáradtakat.

A fesztivál második napján, pénteken a virtuóz kalotaszegi népzene szerelmeseit a II. Kalotaszegi prímásversenyre várják a szervezők. Szombaton pedig a táncházasok által kultikusnak tekintett 1969-es türei gyűjtésnek fog emléket állítani a TÜRE 50 jubileumi kalotaszegi legényesverseny.

Az éjszakába nyúló zene és tánc után meg lehet Mérában is pihenni. A helyi lakosok házaiban puha ágyak, udvaraikon sátorhelyek és szénapadlások várják a megfáradt fesztiválvendégeket. A foglalásokat a camping@meraworldmusic.com emailcímen fogadják. A négy napos fesztiválbérletek kedvezményes áron, mindössze 129 lejért kaphatóak a www.meraworldmusic.com honlapon. A 14 évnél fiatalabbak ingyen vehetnek részt a fesztiválon egy 10 lej értékű utalvány megváltásával, amely értékben, a fesztivál területén szabadon fogyaszthatnak.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csökkenthetné a vírus terjedését ...
Online programajánló – ...
Elhunyt Szűcs Lajos olimpiai bajnok ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ