Ma startol a mérai csűrfesztivál

Ma startol a mérai csűrfesztivál
Ma kezdődik a második Méra World Music fesztivál, a csűrök tárt kapukkal várják a fesztiválozókat! Nemcsak a koncertekért érdemes kilátogatni a közeli faluba, hiszen a szervezők egésznapos programmal és sok helyi különlegességgel várnak kicsiket és nagyokat.

Mire lehet bulizni?

Esténként világ- és népzenei együttesek lépnek a csűrszínpadra Európából és a tengerentúlról. A fesztivál vendégei a magyar világzene legnagyobbjai, de a közönség megismerkedhet a mediterrán régió kelta zenéjével, tombolhat balkáni ritmusokra és lazulhat karibi dallamokra. De a buli nem ér véget a koncertekkel, a kalotaszegi zenészek hajnalig húzzák a talpalávalót. A részletes zenei program megtekinthető a www.meraworldmusic.com honlapon. Ugyanitt ma még elővételben, kedvezményes áron juthatsz fesztiválbérlethez (99 lej) vagy napijegyhez (29 lej). A helyszínen, csütörtökön a bérlet 119 lej, a napijegy 39 lej.

Milyen helyi különlegességekkel várják a fesztiválozókat?

A fesztivál idején látogatható lesz a Bivalymúzeum, amely számos más különleges programnak is otthont ad. Ez a helyszíne pénteken a Hagyományok Háza Hálózat – Erdély által szervezett I. Kalotaszegi Prímásverseny válogatójának, illetve szombat délután a Kalotaszegi Gasztroudvarnak. A Szarka telken, a Cifraszobában Tötszegi Tekla tart előadást a mérai népviseletről. A mesehallgatás nemcsak a gyerekek kiváltsága lesz, a Chill Zone-ban délutánonként népmesékkel várják a felnőtteket is.

A Csűrstúdióban kalotaszegi zenészekről vetítenek dokumentumfilmeket és archív felvételeket. A vetítések után az alkotókkal és a filmek szereplőivel beszélgetnek.  Két fotókiállítással is készültnek idén, egyik Neti Sándor prímás, a másik a kalotaszegi régió arcait mutatja meg.

Az esti táncház senkit nem ér majd felkészületlenül! A Szarka telken minden délután lehet kalotaszegi táncokat tanulni Muszka Györgytől és Ilonától.

Mivel várják a gyerekeket?

A fesztivál minden napja gyereknap a Csűrfiában! Naponta este 6-ig kézműves foglalkozásokkal, zenével, tánccal, énekkel, bábszínházzal, mesemondással várják a gyerekeket!

Ott leszünk! De hogyan?

Méra csupán 13-km-re van Kolozsvártól, könnyen megközelíthető vonattal, busszal és biciklivel is. A fesztivál ideje alatt a kisállomástól és a Magyar Operától éjszaka is rendszeresen járnak buszok Mérába és vissza. A járatok menetrendje megtalálható a fesztivál honlapján és facebook oldalán. Egy buszjegy ára 5 lej.

Hol lehet aludni?

Az éjszakába nyúló mulatozás után meg lehet Mérában is pihenni. Sátorhelyek és a helyi lakosok házában puha ágyak várják a megfáradt fesztiválvendégeket. A foglalásokat a camping@meraworldmusic.com emailcímen regisztrálják.

Az időjárás is kedvez a fesztiválnak: napos, meleg hétvégére számítanak a szervezők.