Vízilabda-Eb: a férfiaknál is több gólt lőtt a magyar női válogatott
Vissza

Vízilabda-Eb: a férfiaknál is több gólt lőtt a magyar női válogatott

A szerbek elleni papírforma győzelemmel fejezte be a csoportkört a magyar válogatott a Duna Arénában rendezett vízilabda-Európa-bajnokság női tornáján. Bíró Attila együttese vasárnap a torna egyik leggyengébb csapata, a szerbek ellen nyert 27–0-ra.

A magyarok a keddi negyeddöntőben 20 órakor a franciákkal találkoznak, várható sikerüket követően pedig a világbajnoki ezüstérmes spanyol és a görög csapat párharcának továbbjutójával csapnak össze.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül ez csak a spanyoloknak van meg, azaz a magyarok csak aranyéremmel juthatnak ki erről a tornáról az olimpiára.

Tét nélküli összecsapással zárta a csoportküzdelmet a magyar válogatott, ráadásul az egész torna egyik leggyengébb csapata, a szerb ellen, így a gólkülönbség volt az egyetlen kérdés.

A szövetségi kapitány sorokat cserélt az első két negyed között, az egyetlen közös nevező Vályi Vanda volt, aki végig a vízben volt a nagyszünetig. A két sor különcsatájának állása döntetlen volt a félidőben, amikor 10–0-t mutatott az eredményjelző.

A fordulás után Máté Zsuzsanna maradt benn a sorcserénél, a szerbek egyre jobban elfáradtak, így még kevesebb lehetőségük volt gólt szerezni. A zárófelvonásban sem változott a játék képe, ahogyan a férfiak szombaton – 26–0 Málta ellen –, úgy most a nők is „lenullázták” ellenfelüket, ami rendkívül ritka a vízilabdában.

Bíró Attila a találkozót követően elmondta: mindenképp örömteli, hogy csapata ezeket a mérkőzéseket is rendkívül jó, nézőcsalogató, szórakoztató játékkal tudta megnyerni. Hozzátette, az Európa-bajnokság még csak most kezdődik, a legfontosabb pedig az, hogy a gárda védekezésben tovább fejlődjön, támadásban pedig az eddigieknek megfelelően minél kevesebb hibát kövessen el.

Érdekesség, hogy a magyar női válogatott Európa-bajnokságon legutóbb 1991-ben tudta lenullázni aktuális ellenfelét, akkor a görög együttes volt a szenvedő fél (10–0).

A címvédő holland válogatott meglepetésre rendkívül simán 10–6-ra legyőzte a világbajnoki ezüstérmes spanyolokat, a B-csoport vasárnapi zárófordulójában. A csoport első helyéről döntő rangadót mindkét gárda százszázalékos mérleggel várta, és talán a spanyolok voltak az esélyesebbek, de főként a lövőik pocsék napot fogtak ki, 33 próbálkozásból lőtték hat góljukat, míg a hollandok tíz találatához elég volt 18 kísérlet. Érdekesség, hogy még ennek ellenére is ott volt a spanyolok előtt a lehetőség, hogy szorossá tegyék a végjátékot, de 8–6-os holland vezetésnél elhibáztak egy fórt.

Eredmények, Európa-bajnokság (Duna Aréna), nők, csoportkör, 5. forduló:

A-csoport: • Magyarország–Szerbia 27–0 (5–0, 5–0, 9–0, 8–0) – gólszerzők: Gurisatti Gréta 7, Szilágyi Dorottya 5, Keszthelyi-Nagy Rita 4, Parkes Rebecca 3, Garda Krisztina, Rybanska Natasa és Gyöngyössy Anikó 2–2, Leimeter Dóra és Vályi Vanda 1–1; játszott még: Gangl Edina, Kasó (kapus), Illés Anna Krisztina, Máté Zsuzsanna • Szlovákia–Horvátország 9–7 (1–3, 3–1, 3–2, 2–1) • Oroszország–Görögország 12–7 (1–3, 4–3, 3–0, 4–1). A csoport végeredménye: 1. MAGYARORSZÁG 15 PONT, 2. Oroszország 12, 3. Görögország 9, 4. Szlovákia 6, 5. Horvátország 3, 6. Szerbia 0.

B-csoport: • Olaszország–Franciaország 18–6 (3–2, 5–1, 6–2, 4–1) • Izrael–Németország 10–3 (3–1, 4–0, 3–0, 2–0) • Hollandia–Spanyolország 10–6  (2–0, 4–1, 2–2, 2–3). Végeredmény: 1. Hollandia 15 pont, 2. Spanyolország 12, 3. Olaszország 9, 4. Franciaország 6, 5. Izrael 3, 6. Németország 0.

Borítókép: Jelena Vukovics és Keszthelyi-Nagy Rita küzdelme – FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ