Vízilabda-Eb: simán jutott a négy közé a magyar női válogatott

A magyar válogatott bejutott a legjobb négy közé a Duna Arénában rendezett vízilabda-Európa-bajnokság női tornáján. Bíró Attila együttese a keddi negyeddöntőben magabiztos játékkal, 16–3-ra győzte le a franciákat.

A magyar csapat a csütörtöki elődöntőben a világbajnoki ezüstérmes, s az európai csapatok közül egyedüliként már olimpiai induló spanyol gárdával találkozik.

A kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói kvóta talál gazdára.

Abszolút favoritként várta a negyeddöntőt a tornán százszázalékos magyar csapat, ugyanis a korábbi Eb-ken mind a hét mérkőzését megnyerte a franciák ellen, köztük a négy évvel ezelőtt Belgrádban, ugyancsak a nyolc között megrendezett összecsapást (18–6).

A magyarok rendkívül összeszedetten kezdték a találkozót, a franciáknak erőn felüli teljesítmény kellett ahhoz is, hogy tiszta lövőhelyzetet dolgozzanak ki, Kasó Orsolyának rengeteg blokk segített. A házigazdák a nyitónegyedben három gólt szerző Keszthelyi-Nagy Rita vezetésével 5–2-es előnyre tettek szert.

A hazai védekezés a folytatásban is rendben volt, elöl viszont becsúszott egy-két kapkodásból adódó hiba, de ez is bőven belefért, a nagyszünetben 8–3-at mutatott az eredményjelző. A fordulást követően még inkább „kinyílt az olló”, a kapuban Kasót váltó Gangl Edinát nem tudták megoldhatatlan feladat elé állítani a franciák, akikre az utolsó nyolc perc előtt tízet számolt a közönség (13–3).

A negyedik negyedben közel hat és fél percen keresztül nem született gól, ekkor Parkes Rebecca, majd Keszthelyi tett arról, hogy ez a játékrész is biztosan a magyaroké legyen. A 16–3-as végeredményt Máté Zsuzsanna állította be, a házigazdák pedig a meccs második felét kapott gól nélkül hozták le.

„Ezért küzdöttünk a múlt heti két csoportrangadón, így most ezt a találkozót minden görcs és gátlás nélkül tudtuk hozni. Az volt a célunk, hogy kevesebb gólt kapjunk, mint a dunaújvárosi felkészülési tornán, akkor ötöt, most három gólt lőttek. A támadójátékunk pedig attraktív volt, egy jó felkészülés volt ez a csütörtöki mérkőzésre” – nyilatkozta Bíró Attila szövetségi kapitány, aki szerint a spanyolok ellen a kulcskérdés a centerek levédekezése lesz. Hozzátette, a franciák játékstílusában is szerepel az a kétcenteres játékelem, amit a spanyolok is előszeretettel alkalmaznak, így kicsit most ez ellen is tudtak gyakorolni.

A spanyolokkal a tavalyi világbajnokságon is az elődöntőben találkozott a magyar csapat, akkor többek között a kapusposzton dőlt el a találkozó (16–10) a rivális javára. A szövetségi kapitány most két remek formában lévő hálóőrrel számolhat, mint azt az MTI-nek elmondta, a fejében már megvan, ki kezd az elődöntőben.

Eredmények, Európa-bajnokság (Duna Aréna), nők, negyeddöntő: • Magyarország–Franciaország 16–3 (5–2, 3–1, 5–0, 3–0) – gólszerzők: Keszthelyi-Nagy Rita 4, Vályi Vanda 3, Szilágyi Dorottya és Leimeter Dóra 2–2, Illés Anna Krisztina, Garda, Gurisatti Gréta, Parkes Rebecca és Máté Zsuzsanna 1–1; játszott még: Kasó Orsolya/Gangl Edina (kapus),  Gyöngyössy Anikó és Rybanska Natasa • Hollandia–Szlovákia 22–2 (6–0, 3–0, 7–1, 6–1) • Oroszország–Olaszország 13–7 (3–2, 3–3, 4–1, 3–1) • Spanyolország–Görögország 12–9 (4–3, 2–2, 3–1, 3–3).

A 9. helyért: • Izrael–Horvátország 11–7 (1–1, 6–2, 2–2, 2–2).

A 11. helyért: • Németország–Szerbia 15–13 (4–2, 1–2, 2–6, 4–1, 4–2) – ötméteresekkel.

A férfiaknál Románia kikapott Németországtól a 9–12. helyért folytatott küzdelemben, így már csak a 11. pozícióban végezhet. A görög Atanasziosz Kehagiasz irányította román válogatott hullámzóan játszott 0–4 és 1–5 után még volt ereje egyenlíteni (6–6), aztán ismét kapott sorozatban négy gólt. A 11. helyért pénteken Törökország az ellenfél.

Eredmények, Európa-bajnokság (Duna Aréna), férfiak:

A 9–12. helyért: • Németország–Románia 15–10 (5–1, 2–5, 5–1, 3–3) – a román góldobók Alexandru Ghiban és Nicolae Oanţă 2–2, Cosmin Radu, Victor Antipa, Andrei Prioteasa és Tudor Fulea 1–1 • Grúzia/Georgia–Törökország 12–6 (4–1, 2–2, 4–1, 2–2).A 13. helyért: • Franciaország–Szlovákia 9–6 (2–0, 4–1, 1–3, 2–2).

A 15. helyért: • Hollandia–Málta 19–9 (5–2, 5–2, 4–2, 5–3).
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A házigazda magyar válogatott 11–10-re kikapott az elődöntőben a világbajnoki ezüstérmes spanyol csapattól a Duna Arénában rendezett vízilabda Európa-bajnokság női tornáján, ezzel eldőlt, hogy a viadalon szerezhető egyetlen kvóta az oroszoké lesz, mivel a spanyolok indulása már biztos volt.
Sport
Utolsóként a görög válogatott biztosította helyét a nyolc között a Duna Arénában rendezett vízilabda-Európa-bajnokság férfi tornáján. A görögök hétfőn 14–7-re győzték le a román együttest, köszönhetően elsősorban Kosztantinosz Geniduniasz hat találatának.
Sport