Visszaállítaná a tizedikesek vizsgáját Andronescu
Magyari Tivadar: Egyszerre helyes és felesleges az intézkedés
Magyari Tivadar: Egyszerre helyes és felesleges az intézkedés
Vissza

Visszaállítaná a tizedikesek vizsgáját Andronescu

Visszaállítaná Ecaterina Andronescu tanügyminiszter a X. osztály végi vizsgát, habár a jelenleg érvényben levő 1/2011-es oktatási törvény előírja, hogy 2020-tól kötelező lesz a tizenkét osztály elvégzése. Andronescu szerint a január végén közvitára bocsátandó oktatási törvény tartalmazni fogja ezt a kitételt is. Andronescu kifejtette: a régi-új vizsga azért lenne jó, mert akkor érettségire csak a XI. és XII. osztályban tanultakból kellene vizsgázni. Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főosztályának vezetője lapunknak azt nyilatkozta: amennyiben a vizsgát azért szervezik, hogy oklevelet adjanak azoknak a fiataloknak, akik csak tíz osztályt végeznek, ez egy helyes lépés, máskülönben viszont feleslegesnek tartja. Szerinte nem valószínű, hogy belefoglalják a törvénybe, nincs is erre szükség ahhoz, hogy bevezessék adott alkalommal. Több román oktatási szakember azonban a vizsga feleslegessége mellett foglalt állást.

 

Újra bevezetné a tizedik osztály végi vizsgát Ecaterina Andronescu tanügyminiszter. A tárcavezető ugyanakkor óvatosan fogalmazott, amiből az derült ki: nem biztos, hogy ötlete bekerül a készülő tanügyi törvénybe, amiről január végén indítanak közvitát. 

– Mivel a kötelező oktatás a tizedik osztály után befejeződik, elméletileg a tanulóknak vizsgázniuk kellene az elsajátított tananyagból. Az elgondolást majd közvitára bocsátjuk. A tizedik osztály végén lebonyolított vizsga azt is jelenti, hogy érettségire csak a tizenegyedik és tizenkettedik osztályos anyagból kell majd készülni, tehát az érettségit megkönnyítjük – vélekedett Andronescu.

– Amennyiben a tizedik osztály végén a vizsgát abból a célból szervezik, hogy azoknak, akik csak tíz osztályt végeznek, valami oklevelet adjanak, ez egy helyes lépés, máskülönben viszont felesleges. Nem valószínű, hogy belefoglalják a törvénybe, nincs is erre szükség, ahhoz, hogy bevezessék adott alkalommal – nyilatkozta lapunknak Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főosztályának vezetője.

Daniela Vişoianu, az Oktatásért Koalíció elnöke elmondta: a tizedik osztály végén lebonyolítandó vizsga speciális szűrőt jelentene a tizenegyedik osztályba, és csak az elméleti líceumok növendékeinek érettségi sikerarányát növelné meg. Vişoianu szerint a tanügyminiszternek inkább azzal kellene foglalkozni, mi történik a nyolcadik osztályt végzett gyerekekkel.   

Ştefan Vlaston, az Edu Cer Egyesület elnöke kijelentette: mivel a jelenlegi oktatási törvény szerint 2020-tól kötelező lesz az érettségi és ezzel együtt a négyéves líceumi oktatásban való részvétel, a tizedik osztály végén megejtett felvételinek nincs semmi értelme.  – Hol folytatják a kötelező líceumi tanulmányaikat azok a fiatalok, akiknek nem sikerült tizedik osztály végén a vizsgája? A tizenkettedik osztály végén milyen érettségi vizsgára jelentkezhetnek? – tette fel a kérdést Vlaston. 

Nem biztos, hogy jó ötlet újabb vizsgának kitenni az amúgy is túlterhelt diákságot 

 

Marian Staş oktatási szakember szerint sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelni a közvitán a líceumba való felvételinek, semmint a tizedik osztály utáni vizsga bevezetésének. 

Az Országos Diáktanács (CNE) elnöke, Petru Apostoaia szerint az érettségi sikerarányának növelésekor inkább a kerettanterveket és a tananyagot kellene módosítani, illetve csökkenteni. Apostoaia szerint az érettségi sikeraránya akkor is növekedne, ha több, képesítéssel rendelkező tanár oktatna, vagy ha a líceumi osztályok nem lennének ilyen népesek (30-35 személy egy osztályban). 

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2017-es jelentése szerint a romániai vizsgák (értve itt a nyolcadikosok vizsgáját, illetve az érettségi vizsgát), nem teszik lehetővé a tanulók képességeinek megfelelő kiértékelését. – A jelenlegi vizsgák nagyon leszűkítik a siker meghatározásának keretét, és nem teszik lehetővé az oktatás eredményének sokrétűbb véleményezését. A különböző képességű és érdeklődésű tanulók az egyetemi teljesítményen kívül is sikeresek lehetnek. A jelenlegi vizsgarendszer korlátozza a pedagógusokat abban, hogy kifejtsék a tanulók tudásszintjével kapcsolatos véleményüket, és visszajelzést adjanak a tanulóknak az általuk elsajátított tudásanyagról. A jelentésben az is szerepel, hogy az érvényes vizsgák arra késztetik a tanulókat, hogy csakis az írásbeli vizsgákra és a vizsgatantárgyakra összpontosítsanak, és elhanyagolják a teszteken és vizsgákon kívüli oktatással kapcsolatos tevékenységeket. A romániai közoktatásnak azt is felrója a jelentés, hogy nem fordít kellő figyelmet az oktatás minőségének javítására és az esélyegyenlőség megteremtésére, főleg a nyolcadik osztály elvégzett gyerekek esetében. 

A tizedik osztály végén lebonyolított vizsgát az 1978-as oktatási törvényben írták elő, illetve ezt követően kezdték el alkalmazni és 1990 után törölték el. Sajtóértesülések szerint a tizedik osztály végén lebonyolítandó vizsga bevezetését másik két tanügyminiszter is felvetette: Alexandru Athanasiu 2004-ben és Sorin Cîmpeanu 2012-ben.  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ