VIDEÓ - A Duna-deltába került a telekfarki pelikán
Vissza

VIDEÓ - A Duna-deltába került a telekfarki pelikán

November végén a Pál Lajos, a marosvásárhelyi Milvus Csoport által működtetett Rehabilitációs Központ főtámogatója a Duna-deltába szállította azt a pelikánt, amelynek Kolozs megyei jelenlétét egy olvasónk észlelte még szeptemberben – közölte a Szabadság érdeklődésére Marton Attila, a napokban egyébként fennállásnak 25-ik évfordulóját ünneplő, marosvásárhelyi székhelyű civil szervezet képviselője.

– Kollégám Techirghiol környékén engedte el a „halászt”. Októberben az aggódó lakosság folyamatosan telefonált nekünk, hogy a pelikán sorsa felől érdeklődjön. Apahidáról és Telekfarkáról, azaz Câmpeneştiről érkezett a legtöbb hívás. Szakmai véleményünk az volt: az állat nem sérült, repülőképes, ellátja magát étellel, tehát nem kell zavarni. Ilyen esetben az ételhez jutó állat nem is akarja elhagyni a helyet. Igen ám, de Apahida polgármestere úgy ítélte meg, a madárnak több odafigyelésre és gondozásra van szüksége, és egy menhelyre akarta szállíttatni. Mi viszont nem tudtuk, milyen intézményről van szó, inkább elmentünk a tóhoz, s átvettük a gödényt – számolt be a fejleményekről Marton Attila.

Közölte azt is, hogy szerencséje volt a pelikánnak: az átvételt követő napokban a Milvus Csoport egyik munkatársa éppen Techirgholba utazott, így magával is vitte. – A tó nem fagy be, elbandázik a borzas gödényekkel, amelyek nálunk telelnek. Ő a másik fajhoz, pontosabban a rózsás gödényekhez tartozik, de valószínűleg nem hagyja el a tavat – vélekedett a szakember. Szerinte a pelikán azért került Kolozs megyébe, mert „eltévedt”. – Feltehetően a hazatérés során szakadt el a csapattól, és valóban fennállt annak a veszélye, hogy a környékbeliek elcsípik, s megsütik. Bár büdös, halszagú és rágós a húsa, az emberek ezt nem tudják, s csak azután kapnak a fejükhöz, miután már késő… A Deltában pecázó halászok szerint a húsa ehetetlen – mondta a szakember.

Megjegyezte: valóban különleges és szokatlan esetről van szó, Erdélyben az elmúlt tíz évben mindössze három-négy pelikánt figyeltek meg. Egyébként az ornitológusok októberben azt tapasztalták, a pelikán „jó húsban” volt, a halászok gondoskodásának köszönhetően majdhogynem túlsúlyos lett.

A lapunkkal három hónappal ezelőtt kapcsolatba kerülő Simion Margit akkor azt is jelezte, hogy a Telekfarkán (Câmpeneşti) található egyik tó partján meglepetésszerűen megjelent állat egyedül érkezett. Az akkor általunk megkérdezett madarászok pedig csak hümmögtek az eset hallatán: Kolozs megyében még nem találkoztak pelikánnal, azaz gödénnyel – bár Maros megyében korábban már láttak ilyen madarat. Lapunk felvette a kapcsolatot Dora Domşával, a Román Madártani Társaság (SOR) kolozsvári fiókszervezetének képviselőjével, aki kollégáival együtt a helyszínen vizsgálta meg a helyzetet, majd lapunkkal közölte: az eltévedt fiatal, tapasztalatlan pelikán köszöni szépen, jól van. – Rendkívül barátságos, kezünkből evett halat. A halászok is etetik. Nem fél tőlük, simán átsurran a damil alatt. Nem tudni, hogy került ide. Fiatal lévén, lehet, eltévedt… - nyilatkozta akkor a Szabadságnak Dora Domşa. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja szerint egyébként az elmúlt néhány évben Magyarországon is megszaporodtak a pelikán megfigyelései, 1–2 példány rendszeresen látható volt a nagyobb halastavakon, sőt 2010 februárjában egy példány a Duna budapesti szakaszán is.


HŰHA ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TIFF 2020: román filmpremierek éve
Áder János az ukrán és a román elnökhöz ...
Holnaptól lehet iratkozni a Sapientia ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ