VI. Magyar Kulturális Napok zajlottak Désen
Vissza

VI. Magyar Kulturális Napok zajlottak Désen

Hatodik alkalommal szervezték meg augusztus 16 – 18 között Désen a Magyar Kulturális Napokat. Az idei színes rendezvénysorozatot Luidort Péter és Magyari Hunor Dés a távolból című fotókiállítása nyitotta meg, ahol az egybegyűltek, a városról készített fotók megtekintése mellett, irodalomkedvelő diákok előadásában, Kányádi Sándor verseket hallgathattak meg. Az első napot Laczkó Vass Róbert és Szép András szerzői- és előadóestje zárta. Görbe tükörrel és fekete zongorával fűszerezve, a közönség megható történelemórában részesülhetett, amely a magyar nemzeti múltat elevenítette fel.

PÁVAI ERIKA

Dés főterén augusztus 17-én, pénteken a 20. Szent István-napi Néptánctalálkozó távolról érkező, környékbeli és helyi tánccsoportjai rövid bemutatóval csalogatták a nézőket a felvonulást követő néptáncgálára. A külföldről (Görögországból, Magyarországról, Lengyelországból, Esztországból) és a belföldről (Kolozsvárról, Szamosújvárról, Magyardécséből) érkező táncosok, valamint a helyi Aranyeső néptánccsoport kétórás műsorral örvendeztette meg a nézőközönséget.

A rendezvény harmadik napjának színes programja megkoronázta a rendezvénysorozatot. A délelőtti órákban a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, nemezelhettek, lufit hajtogathattak, óriás szappanbuborékot fújhattak, kipróbálhatták az íjászatot, a kötélen, valamint a gólyalábon járást és megtekinthették az üvegfújás és modellezés technikáját. Este Horváth Gábor, a Showder Klub és Rádiókabaré humoristája, majd Homonyik Sándor és zenekara szórakoztatta a résztvevőket. A VI. Dési Magyar Kulturális Napok éjfél utánig tartó zenés mulatsággal zárult.

A szervezők, a Dési Kádár József Kultúregyesület és a Dési RMDSZ Szervezete  ily módon kívánták és kívánják a jövőben is megteremteni azt a kulturális teret, amelyben a dési és környékbeli, valamint a Désről elszármazott magyarok egymásra találhatnak és felfedezhetik azt, hogy a közös történelem, a nyelv és a kultúra összekapcsol, összetartó erő a magyarság számára.

A VI. Dési Magyar Kulturális Napok megvalósulásáért köszönet jár a támogatóknak (Kincses Kolozsvár Egyesület, Bethlen Gábor Alap, RMDSZ és a Comunitas Alapítvány, Dés Városháza, Focus GSM, Erdélyi Lakókocsisok Szervezete, Dési  Carpenul közbirtokosság) és az önkénteseknek.

  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csökkenthetné a vírus terjedését ...
Online programajánló – ...
Elhunyt Szűcs Lajos olimpiai bajnok ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ