Veszprémben látták vendégül Kolozsvár Magyar Gyermekkórusát
Takács Aranka: megértünk arra, hogy a következő szintre lépjünk
Takács Aranka: megértünk arra, hogy a következő szintre lépjünk
Vissza

Veszprémben látták vendégül Kolozsvár Magyar Gyermekkórusát

A veszprémi Magyar Kórusok Találkozóján lépett fel a múlt hétvégén Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa, az amatőr, de már kitüntetett kórusoknak szóló rendezvényen még soha nem énekelt ennyire apró gyermekekből álló énekkar. A tavaly „újraalakult” gyermekkórusnak már több mint harminc dal van a repertoárján, Veszprémben Bárdos Lajos, Kodály Zoltán, Kocsár Miklós és Selmeczy György műveiből húszperces műsort adtak elő. A 7–13 év közti diákokból álló kórus eddig nem szerepelt ennyire nívós szakmai rendezvényen, de az ott szerzett tapasztalatok, visszajelzések arról győzték meg a kórus vezetőit: az énekkar megérett arra, hogy a következő szintre lépjen, bátrabb mű- veket vállaljon be. A gyermekkórus 2016-ban alakult, azzal a céllal, hogy a magyar és nemzetközi gyermekkórus-irodalom legszebbjeit eljuttassa az erdélyi közösségnek. A gyermekkórus elmúlt egy évéről annak irányítóját, Takács Arankát kérdeztük.

(Borítókép: Fellépés a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben)

A 7 és 13 év közötti, kolozsvári és környékbeli gyermekekből álló kórus tavaly ősszel mondhatni „újraalakult”, hiszen tagjainak fele lecserélődött, és szá-mos új tag, többnyire 7-9 évesek kerültek az énekkarba. A gyermekkórus ebben az új felállásban, mindössze három hétnyi közös éneklés, próbálás után ment el Dévára tavaly októberben, hogy a Romániai Magyar Dalosszövetség által szervezett Daloló Ifjúság nevű kórustalálkozón fellépjen. A találkozót követően a dalosszövetség elnöke, Tóth-Guttman Emese újabb fellépési lehetőséget kínált a pöttöm gyermekekből álló kórusnak: felajánlotta, hogy javasolja őket a Veszprémben zajló Magyar Kórusok Találkozója szervezőinek figyelmébe. Az ajánlást a kórustalálkozó szervezői elfogadták, Kolozsvár Magyar Gyermekkórusnak így megadatott a lehetőség, hogy az amatőr, de díjazott felnőttkórusoknak szervezett találkozón énekeljen, részletezte lapunknak Takács Aranka

Veszprémben évente szerveznek kórustalálkozót, amelyre magyarországi és külhoni kórusokat hívnak meg, minden évben más-más régióból. Idén két erdélyi kórus vett részt a rendezvényen, a sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus és a kolozsvári gyermekkórus. A találkozót a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben szervezték, amely Magyarország egyik legjobb koncertterme.

– Nagy megtiszteltetés volt ez a fellépési lehetőség a kórus számára, ami nagy felelősséget is rótt a tagokra, vezetőkre, hiszen a színvonalas fesztivál elvárásainak meg akartunk felelni – mondta Takács Aranka. A gyermekek és a vezetők is keményen dolgoztak azért, hogy a június 7–9. között megszervezett rendezvényre kellőképp felkészüljenek, az új tagok lemaradásukat behozzák, így bizonyítva be: megérte bizalmat fektetni beléjük még októberben.

– Úgy érzem az elvárásoknak eleget tettünk. Ezt bizonyítja az is, hogy a találkozón számos együttműködési felkérést kaptunk, többek között a budapesti Operaházba hívtak meg minket, hogy találkozzunk az ottani gyerekkórussal. A találkozón jelenlévő szakmabeliek, egyetemi oktatók, elismert kórusok tagjai és vezetői mind kiemelték, hogy ez a kórus nagyon megérett arra, hogy bátrabb, zeneileg nehezebb műveket énekeljen, közölték, hogy mehetünk nyugodtan versenyekre is, amire mi eddig nem is gondoltunk. Ez volt az első alkalom, hogy szakmai kö- zönség előtt léptünk fel, és nem gyermekfesztiválon. A kapott visszajelzések pedig megerősítették bennünk azt, hogy megértünk arra, hogy a következő szintre lépjünk, és többet merjünk – magyarázta a kórus vezetője.

A hétvégi kórustalálkozón két alkalommal léptek fel a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben, valamint pünkösdvasárnap a veszprémi Szent Margit-templomban. Ám a hétvégi kiszállást úgy tervezték, hogy legyen szabad programjuk is, így várost néztek, sétáltak, hajókáztak, fagylaltoztak és mindenhol énekeltek.

Szabadidős csoportkép 

– A gyermekek fegyelmezettsége, profizmusa, ahogy végigcsinálták ezt a hétvégét, megmutatta nekünk, kórusvezetőknek, hogy egy olyan ügyes társaság verődött össze, amely tudja, mit jelent a munka, és mikor lehet szórakozni – tette hozzá.

A kórusnak jelenleg 55 tagja van, akiknek nagy része nem is kottaolvasó, hallás után tanulják meg a műveket, majd fejből éneklik azokat. Hetente egyszer próbálnak, két csoportra osztva, Kálló Krisztián karmester kánonokat, többszólamú és zongorakíséretes dalokat tanított be nekik, de van olyan dal is a repertoárjukon, amelyet a Kolozsvári Magyar Opera színpadán énekeltek, a Valahol Európában című előadásban

A beszélgetés végén a kórusvezetőnek volt egy jó híre is az éneklés iránt érdeklődő fiataloknak. – Nagyon sok tehetséges gyermekünk nő ki a kórusból, akik még szívesen énekelnének velünk, ezért azt tervezzük, hogy szeptembertől indítunk egy idősebb korosztálynak, 12– 16 éveseknek szóló énekkart is – mondta Takács Aranka.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trump nagy sikernek tartja a szíriai ...
Domokos Miklós: „Kinevettük a rettegett ...
Idősbarát programsorozat Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ