Felvételt hirdet Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa

Felvételt hirdet Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa
A Kolozsvári Magyar Opera meghallgatást szervez jó zenei hallással és tiszta hanggal rendelkező gyermekek számára, ez alkalommal két korcsoportban is: a gyermekkórusba 7–11 évesek, az ifjúsági kórusba pedig 12–16 évesek jelentkezését várják szeptember 14-ig. A kórus Erdély-szerte kívánja népszerűsíteni repertoárjával a gyermekkórusokra írt legszebb műveket, illetve a csapat tagjai alkalmanként az opera előadásaiban is szerepet kapnak – olvasható a kórus közleményében.

„Nagy öröm számomra látni, hogy a gyermekkórus fennállásának eddigi hat évében felcseperedett, sőt kinőtt egy generáció, amelynek szellemi és kulturális fejlődéséhez jómagam igazgatóként és magánemberként is hozzájárulhattam. Nagyon hálás vagyok a gyerekeknek és a szülőknek, amiért bíznak bennünk és szeretik a Kolozsvári Magyar Operát” – idézi a közlemény Szép Gyula operaigazgatót.

Kálló Krisztián, a gyermekkórus karnagya kiemelte: sokszor bebizonyosodott az elmúlt hat év során, hogy ebben a csapatban nagyon szoros, akár életre szóló barátságok köttetnek. „Érdemes kiemelni, hogy ebben a közegben nemcsak zenéről és színpadról tanulnak a gyerekek, hanem különleges odafigyelést is kapnak. Fejlődhet a zenei tudásuk, illetve lehetőség adódik színpadi adottságaik kamatoztatására is. Hogy mit jelent Kolozsvár Magyar Gyermekkórusában énekelni? Azt nehéz lenne pontosan megfogalmazni, de röviden: sok-sok színes élményt, előadásokat, kirándulásokat, kiszállásokat és rengeteg mosolyt. Erre törekszünk legjobb tudásunk szerint” – fogalmazott.

Fábián Apolkát, az ifjúsági kórus karnagyát is idézi a közlemény, aki elmondta: 2019 őszén kezdte meg működését az ifjúsági csoport, főleg azokkal a gyerekekkel akik „kinőtték” a gyermekkórust, de tovább szeretek volna énekelni, viszont a járványhelyzet néhány hónap elteltével jelentősen visszafogta tevékenységüket. A karnagy azt reméli, az ifjúsági csoport friss lendületet kap a leendő tagok csatlakozása által, így az opera repertoárjában való közreműködések és a saját produkciók száma is megnő.

Takács Aranka, a kórus vezetője kiemelte, hogy a tudatos közösségformálás – amelyet elejétől fogva célul tűztek ki – sikeresnek bizonyul, hiszen a pandémiás lezárások ellenére a gyerekek együtt maradtak, törődtek egymással, a kórusban kötött barátságok a kórustevékenységek keretein kívül is szorosan megmaradtak. „Habár néha nagyon megterhelő a gyerekeknek és a karvezetőknek a felénk érkező kéréseket honorálni, az elhivatottság, az előadások felépítésének munkafolyamata és a színpad iránti szeretet minden fáradságot felülmúl, az előadások utáni taps és együttlét pedig mindenki szívét örömmel tölti el, többszörös értelmet adva a munkának. Mi arra buzdítunk minden énekelni tudó és szerető gyermeket, hogy csatlakozzon ehhez a szép és színes művészi világhoz” – fogalmazott.

Azok a gyerekek, akik szeretnének részt venni a meghallgatáson, szeptember 14-én, szerda délután négy óráig jelentkezhetnek üzenetben a 0740184820-as telefonszámon, illetve a magyargyermekkorus@gmail.com e-mail címen. A közleményben arra kérnek mindenkit, az üzenet vagy e-mail tartalmazza a gyermek nevét, életkorát, a szülő vagy kísérő telefonszámát, e-mail-címét. A meghallgatások sorrendjét szeptember 15-én délelőtt tíz órakor teszik közzé az intézmény weboldalán, a felvételi pedig aznap délután három órától kezdődik.

A meghallgatás feltétele két gyermekdal vagy népdal eléneklése, emellett felmérik a jelentkezők zenei képességeit is (ritmus- és memóriagyakorlat által). Az eredményeket szeptember 16-án délelőtt tíz órakor közlik a Kolozsvári Magyar Opera honlapján. „A zene, az kell! Mindenkit szeretettel várunk!” – írják.