Vermes Lajos könyv- és filmtéma
Vissza

Vermes Lajos könyv- és filmtéma

A 11. Kolozsvári Magyar Napok sport témájú rendezvényei keretében a Bánffy-udvaron könyvbemutatót és filmvetítést tartottak, mindkettő Vermes Lajos all-round sportemberről is szólt.

Killyéni András: Földszint, 39-es terem című újabb alkotásáról a szerző és Boros Miklós sportújságíró beszélgetett. A könyv témája nem elsősorban Vermes, de az egyik főhőse más századforduló tájékán élő sportolók, szervezők, egyetemi tanárok és támogatók mellett, akik a kolozsvári (egyetemista) sportélet kereteit alakították ki. Ennek egyik helyszíne a korszerűen felszerelt torna- és testgyakorló helyiség, amely a Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem (a Babeş–Bolyai Tudományegyetem elődje) földszintjének 39-es termében kapott otthont.

A könyv megrendelhető internetes oldalakon (mint például a kiadó magyarnaplo.hu, továbbá a libri.hu és konyvmarket.hu), de megvásárolható például a Gaudeamus Könyvesboltban is.

Vermes Lajos torna- és vívómester a kolozsvári sportélet egyik kiépítője, róla szólt A magyar Olympiász – Vermes Lajos és a Palicsi Játékok című, Zámborszki Ákos rendezte, Csortos Szabó Sándor ötlete alapján készült 52 perces ismeretterjesztő film. Az antik görög olimpiai játékokat nem a francia Pierre de Coubertin értelmezte újra először, hanem a palicsi földbirtokos Vermes  Lajos. Ő szervezte meg a Magyar Olympiászként is említett (Hercules Sport Újság, 1885) Palicsi Játékokat 1880 és 1914 között. A kor hullámzóan viszonyult Vermeshez, az elszegényedett nemes munkalehetőséget kapott Kolozsvárott, s így a kincses városba távozott Szabadkáról és palicsfürdői birtokáról.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltáselőjegyzéskor előnyt élveznek az ...
Téli bonyó és a perecoltás
Farkas Árpáddal a magyar kultúra napján

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ