Verdi-bemutatóval indítja az évadot a Kolozsvári Magyar Opera
Vissza

Verdi-bemutatóval indítja az évadot a Kolozsvári Magyar Opera

Idén is gazdag, de egyben merész évaddal készül a Kolozsvári Magyar Opera, kortárs mű, elfeledett darab, és slágeropera is szerepel a 2019/2020-ra tervezett bemutatók sorában. Az intézmény az évadot szeptember 26-án, Giuseppe Verdi A lombardok című operájának országos premierjével indítja, az éves tervek között szerepel többek között a kétszáz éves kolozsvári intézményes zeneoktatás megünneplése, a Bartók Béla Operakarmester-verseny felélesztése, a Carmen felújítása, az újévköszöntő, egy ősbemutató, valamint egy újabb csíkszeredai kiszállás is, derült ki az opera mai évadnyitó sajtótájékoztatóján. Az eseményen Szép Gyula, az intézmény vezetője beszélt a tervekről, míg Némedi Csaba rendező és Kulcsár Szabolcs karmester az évad első bemutatójáról árult el részleteket.

A sajtóeseményen Szép Gyula, az intézmény igazgatója kiemelte: noha a kulturális intézmények még mindig anyagi nehézségekkel küzdenek, sikerült egy gazdag és merész műsortervet összeállítaniuk a 2019/2020-as évadra, amelyet szeptember 26-án egy újabb Verdi-opera premierjével indítanak. Az igazgató szerint a kolozsvári intézményben eddig 14 Verdi-mű országos bemutatóját tartották, A lombardok lesz sorban a tizenötödik.

Az opera a 200 éves intézményes kolozsvári zeneoktatásról is megemlékezik, a kolozsvári intézményt 1819-ben indították, Európa hatodik zeneiskolájaként, derült ki a sajtótájékoztatón. Az iskola kétévszázados fennállására Selmeczi György Krónikás címmel operát is írt, ennek ősbemutatója is szerepel az évadtervben. Ismét A denevérrel ünnepelheti az újévet az opera közönsége, amely a Carmen című Bizet-mű felújítását is megtekintheti ebben az évadban, sorolta a terveket Szép Gyula. Az intézmény vezetője szerint utóbbi egy olyan slágermű, amely „egyetlen opera műsorrendjéről sem hiányozhat”.

Idén levette műsoráról a budapesti Operettszínház az Én és a kisöcsém című előadását, amelyet egy együttműködés keretében „elkérne” a kolozsvári opera, a rendezői koncepciókat, díszletet és jelmezeket is átvéve, mondta Szép Gyula.

Az idei miniévad sikereit látva, amely hét teltházas előadással zajlott, újabb csíkszeredai kiszállást tervez az intézmény, ebben az évadban is 4-5 címet vinnének Székelyföldre. Az évad végén pedig, több év kihagyás után, újra megrendezik a nemzetközi Bartók Béla Operakarmester-versenyt, közölte az igazgató.

A tervek között szerepel ugyanakkor az ifjúsági operanapok megszervezése is, ennek programjába illeszkedik a Selmeczi-opera bemutatója, a rendezvényre ugyanakkor felújítják Csemiczky Miklós A brémai muzsikusok című Grimm-adaptációját, és elhozzák a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Alice című előadását, zárta a tervek ismertetését Szép Gyula.

Elena Moșuc debütál A lombardokban

Némedi Csaba rendező és Kulcsár Szabolcs karmester két évvel ezelőtt ismerkedett meg, amikor közösen dolgoztak Bellini A puritánok című operáján, amelyet a budapesti Művészetek Palotájában adtak elő. A rendezőt akkor lenyűgözte a Kolozsvári Magyar Opera énekkara, annak energiája, frissessége, így nem sokkal később elkezdték egy közös előadás tervezését. Némedi Csaba számára fontos volt, hogy az énekkarral dolgozzon, ezért esett a választásuk Verdi A lombardok című kórusoperájára, amelyben nagy szerephez jut az énekkar is, derült ki a sajtótájékoztatón.

A választott mű az énekkart és a rendezőt is kihívások elé állította: előbbi számára nehéz volt elsajátítani a rendkívül bonyolult szövegű és zeneileg összetett négy felvonásos művet, míg Némedi Csabának próbatételt jelentett egy teljes kórussal együtt dolgozni, közölték az alkotók.

Ám nemcsak az énekkarnak, de a szólistáknak is nehéz elsajátítani ezt az operát, jegyezte meg Kulcsár Szabolcs és Némedi Csaba. Az alkotóknak azonban sikerült több neves énekest is meggyőzniük: az előadásban Elena Moșuc Giseldaként látható, az elismert szoprán a magyar operában debütál ebben a szerepben, Kovács István alakítja Paganot, míg Sorin Lupu, a román opera énekese Arvinoként lép színpadra. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Gilles Gubelmann.

A lombardoknak összesen három változata van, az eredeti olasz – ez látható Kolozsváron –, egy francia átdolgozás, és a franciából olaszra visszafordított harmadik változat, közölte Némedi Csaba. Mint elmondta, szerinte az ősváltozat a leghűebb a librettóhoz, a francia átdolgozás túl finom, míg a harmadik, olaszra visszafordított változat pedig szerinte értelmetlen, ezért döntött az eredeti változat mellett. „ A szilaj, titán, fiatal Verdi magával szippantja a nézőt”, jegyezte meg a műről Némedi Csaba.

A lombardok című opera bemutatója szeptember 26-án, csütörtökön este fél héttől lesz, az előadás másodszor szeptember 29-én, vasárnap délután hat órától látható.

(Borítókép: Biró István)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megállapodtak a kormánykoalíció pártjai ...
Működésbe lép az EU első ...
Jövőt akar teremteni a BBTE a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ