Velencében mutatják be a Sorella története című ausztrál-svéd-magyar koprodukciót
Vissza

Velencében mutatják be a Sorella története című ausztrál-svéd-magyar koprodukciót

A 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a Sorella története című, második világháború idején játszódó kisfilm világpremierje: az ausztrál-svéd-magyar koprodukcióban készült alkotás rendezője az Ausztráliában élő Hegedüs Péter, producere Muhi András.

A Sorella története – Emlékezz rám bemutatója a Velencei Filmfesztivál Immersive szekciójának versenyprogramjában lesz. A technikai megoldásaiban újszerű kisfilm elkészítését egy, az 1941 decemberében Lettországban, titokban exponált fekete-fehér fotó inspirálta – közölték az alkotók az MTI-vel. Mint írják, a film a 10 éves Sorella tragikus, utolsó útját követi végig, amely a Balti-tenger partjához vezet, ahol csaknem 4000 zsidót, főként nőket és gyerekeket gyilkoltak meg a nácik. A 360 fokban látó, így a környezetében mindent felvevő kamera segítségével forgatott filmet a nézők – rendhagyó módon – nem a filmvásznon nézhetik meg, hanem VR (virtual reality) szemüvegek segítségével kerülnek a virtuális valóság felségterületére – olvasható a közleményben.

Mint írják, ez a mozgókép-mozgóvilág elementáris hatást ér el, mert általa a film és a valóság különös határmezsgyéjén találja magát a néző. Zavarba ejtően jelen van a körülötte kibontakozó tragikus események szövetében, mintegy belekerül a filmbe, illetve a virtuális valóságba, amit így ijesztően jelen idejű realitásként érzékel. Mintha személyesen akkor és ott lenne, mintha vele történne, amit lát, hall, érzékel. Mert 360 fokban maga körül minden eseményt láthat és mindent hall. Rajta áll, hogy merre fordítja a tekintetét. Egyike a tragikus sorsú szereplőknek és bármerre néz a rőt, havas tájban, azt láthatja, ami az időből kimetszett 15 perc alatt a filmben, virtuális valóságban megtörténik – olvasható.

„Megalázott fiatal lányokat, gyerekeket és asszonyokat terelnek a fegyveres nácik tragikus végzetük felé. Részei vagyunk a szörnyű történéseknek és ez sokkal több, mint zavarba ejtő érzést kelt bennünk, nézőkben” – áll a közleményben.

Hegedüs Péter 1976-ban született Budapesten, 1991-ben pedig édesanyjával és két testvérével kivándoroltak Ausztráliába. 1998-ban szerzett rendezői diplomát a Brisbane-i Egyetemen. Már az egyetemi évek alatt és azóta is főként dokumentumfilmeket és rövidfilmeket rendez. Több művét vezető filmfesztiválok mutatták be és díjazták az elmúlt években. Az Örökség: Egy halász története (Inheritance: A Fisherman's Story) című dokumentumfilmje az Oscar-díjra esélyes alkotások rövidlistáján szerepelt.

A rendező eddig három filmjét – a Sorella története mellett a My America (2011) és a Lili (2020) című alkotásokat – is koprodukcióban készítette Muhi András producerrel. Sorella történetét a speciális VR-kisfilmmel párhuzamosan dokumentumfilmen is feldolgozta a rendező. Terveik szerint a kisfilmet és a mozi hosszúságú dokumentumfilmet – a Velencei Filmfesztivál világpremierjét és az ausztráliai mozibemutatót követően – a budapesti közönség is láthatja.

(Borítókép: Jelenet a Sorella története című alkotásból)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kétszáz lejes utalványokkal támogatják ...
Köztéri defibrillátorokat helyeztek ki ...
DNA-mérleg: húsz év alatt 15 ezer ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ