Vb-selejtezők: Izland és Szerbia is kijutott
Vissza

Vb-selejtezők: Izland és Szerbia is kijutott

A szerb és az izlandi labdarúgó-válogatott is győzelemmel jutott ki hétfőn a 2018-as oroszországi világbajnokságra, így már 17 együttes részvétele biztos.

A tavaly Eb-negyeddöntős északi szigetország csapatának nyernie kellett, hogy bebiztosítsa részvételét, s a nyeretlenül sereghajtó Koszovó ellen hazai pályán kétgólos sikerrel érvényesítette a papírformát, így története során először léphet majd pályára vb-n és a világbajnokságok történetének legkisebb népességű országa lesz.

Ugyanebben a csoportban az izlandi siker miatt csak a csoport második, pótselejtezőt érő helye volt a tét Kijevben az ukrán–horvát meccsen, amelyet a vendégek nyertek.

A Mircea Lucescu szövetségi kapitány irányította Törökország kétszer is vezetett a finnek vendégeként, de végül be kellett érnie egy ponttal.

A szerbeknek a győzelem biztos részvételt ért, azonban – a walesi–ír rangadó eredményétől függően – akár vereséggel is kijuthattak volna a jövő évi tornára. Ha nehezen is, de végül begyűjtötték a három pontot a vendég grúzok ellen Nemanja Gudelj 74. percben szerzett góljával. Szerbia önálló államként 2010 után másodszor vehet részt vb-n. A balkáni gárda győzelme révén csak a második helyről döntött a brit összecsapás, amelyen egygólos győzelmükkel a vendégek örülhettek annak, hogy a pótselejtezőn még megválthatják oroszországi repülőjegyüket.

A már vb-résztvevő spanyolok utolsó meccsüket is megnyerték Izraelben, így veretlenül, egyetlen döntetlennel zárták a selejtezősorozatot. Ebben a hatosban az olaszok Albániában aratott egygólos győzelmükkel melegítettek a novemberi pótselejtezőre.

A hétfői mérkőzésekkel az is eldőlt, hogy a legrosszabb csoportmásodikként szinte biztosan Szlovákia marad le a pótselejtezőről.

Európai vb-selejtezők, 10. (utolsó) forduló:

D-csoport: • Moldovai Köztársaság–Ausztria 0–1 (gól: Schaub – 69. perc) • Szerbia–Grúzia 1–0 (Prijovics – 74. perc) • Wales–Írország 0–1 (McClean – 57. perc). A csoport végeredménye: 1. (és kijutott a vb-re) Szerbia 21 pont, 2. (és pótselejtezős) Írország 19, 3. Wales 17, 4. Ausztria 15, 5. Grúzia 5, 6. Moldovai Köztársaság 2.G-csoport: • Albánia–Olaszország 0–1 (Candreva – 73. perc) • Macedónia–Liechtenstein 4–0 (Muszliu – 36., Trajkovszki – 38., Bardi – 67. és Ademi – 69. perc) • Izrael–Spanyolország 0–1 (Illarramendi – 76. perc). A végeredmény: 1. (és vb-résztvevő) Spanyolország 28 pont, 2. (és pótselejtezős) Olaszország 23, 3. Albánia 13, 4. Izrael 12, 5. Macedónia 11, 6. Liechtenstein 0.I-csoport: • Izland–Koszovó 2–0 (Sigurdsson – 40. és Gudmundsson – 68. perc) • Ukrajna–Horvátország 0–2 (Kramarics – 62. és 70. perc) • Finnország–Törökország 2–2 (Arajuuri – 76. és Pohjanpalo – 88. perc, illetve Tosun 2 – 57. és 83. perc). A végeredmény: 1. (és kijutott a vb-re) Izland 22 pont, 2. (és pótselejtezős) Horvátország 20, 3. Ukrajna 17, 4. Törökország 15, 5. Finnország 9, 6. Koszovó 1.

 

Fedőkép: Izland (kék mezben) a kontinensviadal után a világbajnokságon is bizonyíthat (MTI-fotó)

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Zsigmond Emese: „gyermekirodalomból ...
Mennyire nőtt a munkanélküliség?
Sereghajtók vagyunk az egészségügyi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ