Vasárnap éjfélig interneten vetít előadásaiból a szatmárnémeti Harag György Társulat
Vissza

Vasárnap éjfélig interneten vetít előadásaiból a szatmárnémeti Harag György Társulat

Egy héten át online előadásokkal is ünnepli a magyar drámairodalmat a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, amely a társulat korábbi előadásait vetíti bérletes nézőinek az interneten – közölte a magyar dráma napján a teátrum.

(Borítókép: Jelenet a társulat Tóték című előadásából, Forrás: Harag György Társulat Facebook-oldala)Bessenyei Gedő István társulatigazgató elmondta, hogy a magyar dráma napján általában zsúfolt házzal játszanak, de az idén a járványügyi intézkedések miatt alig negyedháznak játszhatnak. Ez a kényszerhelyzet indította a társulatot arra, hogy időben és térben is kiszélesítse az idei megemlékezést, így egy héten keresztül nemcsak több helyszínen, hanem a virtuális térben is megszólítsa közönségét a klasszikus és kortárs magyar drámairodalom fontos alkotásaival.

Hétfőn Szatmárnémetiben a Mihai Raicu Társulattal közösen színpadra vitték A 0. kilométerkőnél című előadást, Nagyváradon pedig ugyanezen a napon mutatták be a Szigligeti Társulattal közös Gyerekjáték című produkciójukat.

A magyar dráma napját követően egy héten keresztül minden nap egy-egy archív előadásfelvételt osztanak meg bérletes nézőikkel zárt YouTube-linkeken keresztül. A közönség újranézheti egyebek mellett a legendás 1974-es Rút kiskacsát, amelyet Szabó József Ódzsa rendezett, Móricz Zsigmond Sári bíróját, amelyet 1979-ben Kovács Ádám állított színpadra, Háy János A Senák című darabjának Lendvai Zoltán által 2005-ben rendezett előadását, a Rideg Sándor és Tímár Péter szerzőpáros Indul a bakterház című darabjának Árkosi Árpád által 2007-ben színpadra állított produkcióját, valamint Örkény István Tóték című darabját Sorin Militaru 2016-os rendezésében. A zárónapon Füst Milán Boldogtalanok című művének Radu Afrim által 2011-ben színpadra állított produkciója lesz megtekinthető.

A bérlettel nem rendelkező színházbarátok számára vasárnap éjfélig marad elérhető a társulat YouTube-csatornáján négy, már korábban feltöltött, ugyancsak magyar dráma alapján készült előadás felvétele: Móricz Zsigmond Rokonok (rendező Babarczy László), Barta Lajos Szerelem (rendező Keresztes Attila), Hatházi András Manka (rendező Hatházi András), Visky András Pornó (rendező Visky András), valamint Spiró György Helló, doktor Mengele! (rendező Lendvai Zoltán) című műveinek szatmári bemutatói.

Szombaton és vasárnap újra jelentkezik élőben a társulat, amely az Északi Színházban Szőcs Géza Raszputyin című darabját viszi színre Sardar Tagirovsky rendezésében.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szemétellenes összefogás a „szőke” ...
Négy új trolibuszjárat közlekedik ...
Koronavírusos betegek kezelése – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • SZOMBATTÓL VESZTEGZÁR ALATT SZÉK ÉS ...
  • Nehéz helyzetbe kerültek a ...
  • A megújuló Mauksch–Hintz-ház
  • Trump csak tréfál? TOVÁBBI HOZZÁSZÓLÁSOK
  • Karcsisirató