Vásárlóutca és korszerű buszpályaudvar Kolozsváron?
Akad, aki inkább a város történelmi címerét kéri vissza
Akad, aki inkább a város történelmi címerét kéri vissza
Vissza

Vásárlóutca és korszerű buszpályaudvar Kolozsváron?

Roncsprogram elektromos kerékpár vásárlására, a Deák Ferenc/Eroilor utca gyalogos, illetve bevásárlóövezetté alakítása, tanösvény kialakítása a Szénafüvek természetvédelmi területen, további bicikliutak, parkolóházak és óvodák létesítése, közösségi kert létrehozása – ilyen és ehhez hasonló félszáz ötletet töltöttek fel a kolozsváriak tegnap délig a részvételi költségvetés legújabb kiírásába. Az elképzelések között – mint azt az előző években megszokhattuk – vannak nagyon pontosan kidolgozott és újszerű, tetszetős ötletek, de kevésbé jó és talán oda nem illő elgondolások is. Tény viszont, hogy a program továbbra is megmozgatja a Kolozsváron élőket, és azzal, hogy most a teljesség igénye nélkül bemutatunk néhányat a javaslatok közül, reméljük, hogy a részvételi költségvetés online platformján az elmúlt napokban nem túl aktív kolozsvári magyarok is kedvet és néhány jó tippet kapnak a további ötletelésre.

Bő tíz napja, július 8-án indították be a részvételi költségvetés újabb kiadását, amely az előző évek mintájára lehetőséget nyújt a Kolozsváron lakó, dolgozó vagy tanuló nagykorúaknak, hogy beleszóljanak a helyi döntéshozatalba, mégpedig úgy, hogy eldöntik, mire költse az önkormányzat a helyi költségvetés bizonyos részét. A program ezúttal is a www.bugetareparticipativa.ro online felületen fut, regisztráció után oda lehet feltöltetni az ötleteket, majd ott bonyolítják le a kétfordulós szavazást is. Akárcsak korábban, a kolozsváriak hat kategóriában javasolhatnak – legtöbb 150 ezer eurós költségvetésű – projekteket. 

A sétányok, járdák és gyalogosövezetek kategóriába 12 ötlet érkezett tegnap délig. A platform egyik felhasználója például a Szopori-telepet a Györgyfalvi negyeddel összekötő mintegy 4 kilométeres út aszfaltozását, korszerűsítését kéri, egy másik a közvilágítás kiterjesztését a Horia Demian Sportcsarnok és a Rózsák parkja közötti szakaszon, mivel este a gyalogosok a sötét miatt a bicikliúton közlekednek, ami balesetveszélyes. Egy másik terv új futópálya kialakítását célozza a Györgyfalvi negyedi sportparkban, de jó eséllyel döntős lehet az a javaslat is, hogy az önkormányzat minél több járdaszegélyt lásson el kis oszlopocskákkal, az autók járdára parkolásának megakadályozása érdekében. Szinte borítékolható annak a két ötletnek a sikere is, amelyet, mivel nagyon hasonlóak, vélhetően a szavazás elindítása előtt össze fognak vonni egyetlen projektbe: az egyik a Deák Ferenc/Eroilor gyalogosövezetté, illetve bevásárlóövezetté alakítását kéri, hiszen minden valamirevaló nagyváros rendelkezik ilyen, turistákat is vonzó utcával, a másik „csak” azt, hogy a Deák Ferenc utcát szombat–vasárnaponként 18–24 óra között zárják le az autósforgalom előtt, hogy az szocializációs-szabadidős közösségi térré alakuljon, ahol különböző tevékenységeket lehet szervezni.

A legnépszerűbb kategória eddig a városi mobilitásra, akadálymentesítésre, biztonságos közlekedésre vonatkozó; ebbe már 18 javaslat érkezett. A legérdekesebb ötlet kétségkívül az elektromos kerékpárok elterjedését serkentő „roncsprogram”: az önkormányzat a programban megpályázható keretből, azaz 150 ezer euróból kizárólag elektromos kerékpár vásárlására 1000 eurós utalványokat adna azoknak a kolozsváriaknak, akik a RADP gépkocsiparkjában leadnák 15 évnél idősebb személygépkocsijukat.

Többen kerékpárutak kialakítását szeretnék elérni – például a Kálvária hídon, a Pata/N. Titulescu utcában, az egyik felhasználónak nem is számít, hogy hol, csak legyen több biciklisáv. Sokkal konkrétabb az a felhasználó, aki a Békási/Bună Ziua negyedbeli Mozart utca leaszfaltozásáért „kampányol”, valamint a környékbeli, kapcsolattal nem rendelkező utcák összekötéséért (Mozart és Nicolae Drăganu, N. Tonitza, Şt. Luchian és N. Drăganu, C. Silva és A. Presecan). Mások a forgalom folyamatosabbá tétele érdekében gyalogos felüljárókat helyeznének el a legforgalmasabb utakon-útkereszteződésekben, de olyan felhasználó is van, aki európai színvonalnak megfelelő autóbusz-pályaudvar létesítését szeretné lehetővé tenni, hiszen a jelenlegi több szempontból elavult. Egy másik ötlet parkolóház kialakítását szorgalmazza a Hajnal negyedben, az autóbuszpark helyén – az autóbuszok a parkoló földszintjét használnák a továbbiakban –, és egy olyan javaslat is van a 18 között, miszerint az önkormányzatnak, költségvetése bővítése céljából, illetéket kellene kivetnie azokra a személyekre, akik Kolozsváron élnek vagy dolgoznak, de nincs állandó kolozsvári lakhelyük.
A zöldövezetek és játszóterek kategória három eddigi ötletének a legérdekesebbje az, amely 3,8 kilométeres, a Szénafűvek természetvédelmi területen átvezető tanösvény kialakítását célozza, hogy ilyenformán azt is bevonják a turizmusba. Nyolc pannót is kihelyeznének az út mentén, amely román, angol és magyar nyelven tájékozatná a látogatókat a rezervátum ritka növény- és állatvilágáról, ugyanakkor a tanösvény egy 220 méteres szakaszán korlát akadályozná meg, hogy a látogatók rálépjenek a ritka növényeket rejtő gyepre. A projekt keretében ugyanakkor szakemberekkel rendbe tennék a területet, megritkítva az invazív növényzetet – például vadrózsabokrok, homoktövis stb.

A közterületek rendbetétele (köztéri bútorzat, közvilágítás stb.) kategóriába feltöltött eddigi öt projekt egyike a Malomárok partszakaszát szeretné újjáéleszteni. Egy másik felhasználó városi közösségi kert kialakítását szeretné elérni, mégpedig a Györgyfalvi negyedi sportpark egy kihasználatlan területén. A kertben hazai hagyományos zöldségfajtákat termesztenének, a kert gondozásában pedig önkéntességi alapon vehetnének részt a kolozsváriak – elsősorban a környék lakói –, továbbá óvodásoknak, iskolásoknak is szerveznének bemutatókat. Elgondolkodtató az a projekt is, amely a város éjszakai világításának mikéntjét változtatná meg oly módon, hogy a felesleges fényszennyezéstől megszabadítsa Kolozsvárt, így ismét megcsodálhatnánk a csillagos eget, miközben a közbiztonság sem romlana: csupán annyit kell tenni, hogy a fényt (világító reklámokat, lámpákat) a földre, nem pedig az ég felé kell irányítani.

Az elképzeléseiket az oktatási és kulturális infrastruktúra kategóriába feltöltő személyek közül többen is óvodákra vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányok elkészítését szorgalmazzák, ennek keretében legalább 10 lehetséges helyszín feltérképezését. Egy személy az Inochentie Micu görögkatolikus iskola diákjai számára szeretne angol könyvtárat kialakítani, ehhez ő maga felajánl 1000 angol nyelvű könyvet saját gyűjteményéből, de szükséges lenne rendbe tenni és berendezni az iskola egyik termét, amely a könyvtárat befogadhatná. Felmerült egy diaszpórakávézó ötlete is, amely a külföldről hazatérők beilleszkedését segítené és egyfajta információs pontként működne, helyi önkéntesek bevonásával. Egy másik terv éppen önkéntesközpontot hozna létre, vagyis olyan nonprofit szervezetet, amely segítene az önkéntesek, illetve az önkénteseket kereső rendezvények/egyesületek stb. közötti kapcsolat megteremtésében. Olyan elképzelés is akad e kategóriában, amely a képzőművészetis diákok, egyetemisták és helyi művészek bevonásával oszlopokat, szürke cementelemeket, az elhanyagolt tömbházak/házak homlokzatait díszítené grafittikkel, falfestményekkel.

Végül, a digitális város kategóriában eddig öt projekt sorakozott fel a rajtnál, bár ezek egyike – bármennyire is figyelemfelkeltő – nemigen sorolható be: a város korábbi megnevezéséhez (Cluj) és történelmi címeréhez való visszatérést szorgalmazza. A valóban digitális témájú ötletek között A sétáló Kolozsvár nevű projekt korunk egyik fő problémáját, az elhízást kívánja ellensúlyozni, mégpedig úgy, hogy olyan applikációt szorgalmaz, amely a sétálást, kocogást jutalmazná: különféle rangsorokat készítene, az önkormányzat pedig ingyenes múzeum- vagy botanikuskert-belépőkkel, utalványokkal stb. díjazná azokat, akik rendszeresen mozognak. Egy másik ötlet a közszállításba vezetne be további újítást, londoni mintára olyan utazási kártyát, amely maga képes eldönteni, hogy mi éri meg jobban az utasnak: a buszjegy, napijegy, hetijegy vagy havi bérlet, és az annak megfelelő összeget veszi le a kártyáról. Egy olyan telefonos applikáció elkészítése is a javaslatok között szerepel, amely valós időben mutatná a közszállítással utazóknak, hogy mikor érkezik a megállóba a kívánt jármű, ezzel elejét véve annak, hogy a busz vagy troli elmenjen az orrunk előtt. Végül, az eddigi javaslatok között szerepel egy olyan hub, azaz csomópont létesítése is, ahol a városban működő gyártók és szolgáltatók, múzeumok, kulturális egyesületek tudnák bemutatni magukat és termékeiket, szolgáltatásaikat az érdeklődőknek a legújabb kütyük és technológiák – például a virtuális realitás – segítségével.

A részvételi költségvetésre augusztus 11-ig lehet ötletekkel nevezni a fentebb említett honlapon, majd a szavazás első fordulóját szeptember 22. és október 20. között bonyolítják le, végső eredményt pedig november 25-én hirdetnek. A 15 nyertes projektet a 2020-as költségvetésből valósítja meg az önkormányzat. Azok a személyek, akik projekteket szeretnének benyújtani, de nincs internet-hozzáférésük, a Sétatéren, a Kaszinó épületében, hétköznap 13 és 17 óra között kérhetik a polgármesteri hivatal alkalmazottainak segítségét.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...
Előrejelzés: Esőzések, viharok. Hol és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ