Thinkonomy: Fiatalon, Válaszúton!
Vissza

Thinkonomy: Fiatalon, Válaszúton!

A két éve létrejött Thinkonomy közösség célja tudásbázis kialakítása fiatalok számára konstruktív gondolatok és vélemények megoszlása által, hogy szerepet vállalhassanak az erdélyi társadalmi élet formálásában. A tavalyi „jégtörés” után az idén október 12-14. között szintén Válaszúton rendezik meg második szakmai és közősségi találkozójukat főként 25-30 évesek számára, amiről tegnap számoltak be a sajtónak.

A Thinkonomy csapata, Kovács Bálint, Simon Levente és Szőcs Endre elmondta: a három nap alatt nem kurzusokat, hanem értelmiségi párbeszédet kívánnak folytatni olyan témákban, amelyek valóban érintik és érdeklik a mai fiatalokat: gazdaság, biológia, oktatás, mezőgazdaság, egyház stb. Kovács Bálint szerint naponta délelőttönként két kerekasztalt, esténként pedig moderált panelbeszélgetést szeretnének folytatni, és legalább kétszer a magyar–román viszonyról próbálnak kényes témákra válaszokat keresni. Erre román közéleti személyiségeket igyekeznek megnyerni partnernek a kultúra, az oktatás és a politika terén. Mindenképpen jó párbeszédekre számítanak. Simon Levente a panelbeszélgetésekre olyan partnereket szeretne meghívni, amelyek már nélkülözhetetlenek a 21. századi Kolozsvár életében. Például a Korzo Egyesületet, a BBTE biológusait, vagy az IKE-t.

Szőcs Endre tizenkét partnerszervezet beszervezésére számít, valamint magyarországi szakkollégiumi vendégekre is. A tavalyi első ilyen rendezvényükön nyolcvanhárom részvevőjük volt, és a témák fele gazdasági jellegű volt. Az idén kétszáz, főleg kolozsvári fiatalt várnak, és sokszínűbb programmal készülnek. A részvétel ingyenes, de az ellátást fizetni kell, hacsak a fiatalok nem vállalják a napi ingázást. A szakemberekkel folytatott párbeszédeken kívül interaktív és szabadidős programok is lesznek. Kifejezetten politikai vetületnek nem adnak hangot, de egy „egészséges átjárást” igen a civil világ és a politika között, mert annak ellenkezője elzárkózást jelentene a realitástól.

Október elejéig kell a részvevőknek regisztrálniuk, az office@thinkonomy.ro címen, a panelbeszélgetések kivonatait pedig a thinkonomy.community honlapon közlik. A végleges programot idejében közzéteszik a szervezők.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Feljelentették Băsescut újabb ...
RMDSZ: a nép ügyvédje közbelépését ...
Több mint tízezer fiatal hagyta el ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ