Vákár optimista a válaszúti Bánffy-kastély ügyében
Vissza

Vákár optimista a válaszúti Bánffy-kastély ügyében

A Kolozs Megyei Tanács mai távülésén előtérbe került a válaszúti Bánffy-kastély felújítási kálváriájának újabb fejezete. Mint ismeretes, 2018-ban a 13,473 millió lej (+áfa) beruházási terv megvalósítási pályázatára senki sem jelentkezett, és hasonló eredménytelenséget hozott a 2019-es (immár 22,086 millió lejes (áfástól), majd 2020. március 26-i kísérlet.

Most a tervezővállalat módosította elszámolási ajánlatát, a megyei tanács pedig a teljes program értékét 28,46 millió lejre (+áfa) növelte. Az idő sürget, hiszen a 2014-2020-as Operatív Regionális Projekt egyik ingatlanáról van szó, amelyet 85 százalékban az Európai Fejlesztési Alap, és 13 százalékban a román állami költségvetés állna, 2 százaléka pedig önrész. Amennyiben sikerül teljesíteni a támogatási rendszer kívánalmát…

A helyzettel kapcsolatban Vákár István alelnök lapunknak elmondta: nincs ok az aggodalomra, mert a határidő 2022-ban jár le, és addig is a jelenlegi állapotok miatt jegelés várható az ügyintézés esetében.

A tanácsosok határozatot fogadtak el a Kis-Szamos medrének rendezését célzó terv második szakaszára vonatkozóan.  A helyszíni felmérés során az illetékes hatóság megállapította, hogy 331 Kolozsvár és Apahida területén található földterületet kell kisajátítani, amelyek kárpótlási összege 126,25o ezer euró (606,85 ezer lej, a 2020. február 27-i hivatalos árfolyam értelmében).

A megyei önkormányzat a Járványkórház járóbeteg-ellátójának bővítésére, korszerűsítésére és felújítására 9,64 millió lej (+áfa) értékben hozott határozatot. A beruházás 98 százaléka a Régiófejlesztési Európai Alapból, 2 százaléka pedig önrészből származik, a kivitelezésre 24 hónap áll rendelkezésre.

Az évente 23 ezer esetet regisztráló Leon Daniello Tüdőkórház járóbeteg-ellátó részlegének fejlesztésére a tanácsosok 2018-ben 4,23 millió lej (áfástól) támogatást fogadtak el. Ezt az összeget most 5,95 millió lejre növelték, amelyből az önrész 1,72 millió lej. Ezen kívül 60 ezer lejt utaltak ki a koronavírus-járvány elleni harcban részvevő szakmai és közbiztonsági struktúrák helyszíni közbelépési kapacitásának növelésére.

A borítóképen a kastélyfelújítás látványterve látható 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Novák Eduárd: 2032-ben Románia a ...
Gheorghiță: az oltások hatékonyak az új ...
Tíz napos csúszást okoz a kevesebb ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ