Kórházak javára módosította költségvetését a megyei tanács

Kórházak javára módosította költségvetését a megyei tanács
Jelentős összegeket csoportosított át az egészségügyi intézmények számára a koronavírus-járvány leküzdése érdekében Kolozs Megye Tanácsa tegnapi rendes ülésén. Az összegeket a kórházi személyzet elszállásolására és étkeztetésére, a Polaris kórház bérlésére és működési költségeire fordítják.

A költségvetés-módosítás a kulturális, ifjúsági, sport és egyházi pályázatokra szánt keret átcsoportosítása révén történik. Ennek értelmében a megyei önkormányzat a járványügyi helyzet miatt idén semmilyen rendezvény, program, templomfeljavítás támogatását nem tervezi, a civil és egyházi szervezetek pályázatait törli.

További 2 millió lej átcsoportosításáról döntöttek, amit a megyei úthálózat korszerűsítésére és karbantartására fordítanak, valamint 1,9 millió lej tartalékalapba való áthelyezéséről szóló határozatot is megszavaztak. Magánadományokból a járványkórház költségvetése 3,2 millió lejjel, a rehabilitációs kórházé 1,9 millió lejjel, a tüdőkórházé 562 ezer lejjel egészül ki.

„Az egészségügyi intézményeknek nagyobb szüksége van önkormányzati forrásokra, mint valaha az, ezért minden rajtunk múló támogatást meg kell kapniuk. A rendkívüli helyzetre való tekintettel kénytelenek vagyunk a kulturális-, ifjúsági-,s port- és egyházi projektek támogatására szánt összegeket törölni és járványügyi intézkedésekre, beruházásokra fordítani, valamint a tartalékalapba átcsoportosítani” — nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.