Utasszámhoz igazítják a közszállítási járatok sűrűségét
Gondoskodnak az utánpótlásról, támogatják a kolozsvári szerelőképzést
Gondoskodnak az utánpótlásról, támogatják a kolozsvári szerelőképzést
Vissza

Utasszámhoz igazítják a közszállítási járatok sűrűségét

Az új koronavírus okozta járványügyi helyzetre való tekintettel, illetve a szakhatóságok által hozott egészségügyi és közrendi intézkedések függvényében a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) folyamatosan figyelemmel követi az utasok számának alakulását – nyilatkozta a Szabadságnak Liviu Neag, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és városi tanács hatáskörébe tartozó közüzem vezérigazgatója. Tudatta: napi rendszerességgel elemzik és kiértékelik a korszerű járművek fedélzeti mérőműszerei által rögzített, az utasok számára vonatkozó adatokat, és ehhez igazítják a járatok sűrűségét, figyelembe véve az utasok közötti fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályoknak való megfelelést. A vállalatvezető szerint jövőre végeznek a kísérleti jelleggel beindított autószerelő osztály diákjai a szállítási líceumban, akiket tanulmányaik idején ösztöndíjjal támogatnak, és szerelőként, buszsofőrként alkalmaznak majd.

Az új koronavírus-járvány a Kolozsvári Közszállítási Vállalatot (CTP) is igen nehéz helyzetbe hozta, a részvénytársaságnak gyorsan és hatékonyan kellett alkalmazkodnia a kialakult, és azóta is napról napra változó helyzethez. Erdély fővárosában nem állt le a tömegközlekedés, az utasoknak viszont már a szükségállapot bevezetésének pillanatában azt ajánlották, viseljenek védőmaszkot.

Az első hetekben a gépkocsivezetők kérésére a vállalat vezetősége beleegyezett abba, hogy lezárják valamennyi jármű első ajtaját a sofőrök védelme érdekében. „Képzelje el, mi lesz, ha köreinkben felüti a fejét a járvány. Le kell állítani az egész közszállítást” – nyilatkozta lapunknak április elején egy buszsofőr, aki nagyon aggódott a vírus villámgyors terjedése miatt. A vállalat már március elejétől rendszeresen fertőtleníti a tömegközlekedési eszközöket.

Betartják a védőmaszk viselésének szabályát

A szükségállapotot követően a vállalat folyamatosan növelte a különböző útvonalakon közlekedő járművei számát, a végállomásokról sűrűbben indultak autóbuszok, trolibuszok és villamosok. A távolságtartásra vonatkozó hatósági intézkedések arra kötelezték a CTP-t, hogy csökkentse a férőhelyek számát: öntapadósok segítségével jelölték meg azokat a székeket, amelyeket nem lehet elfoglalni. 

– Az utóbbi hetekben azt tapasztaltuk, hogy a kolozsváriak túlnyomó többsége betartja a védőmaszk viselésére vonatkozó kötelezettséget, s szerencsére csak néhányuknak derogál alkalmazkodni a szabályokhoz. Napi rendszerességgel követjük a helyzet alakulását, adott esetben alkalmazottaink meg is szólítják a szabálytalankodókat – jegyezte meg a vezérigazgató. Hozzátette: folyamatosan figyeljük a járművek fedélzetén elhelyezett mérőműszerek adatait, s ezek függvényben adott esetben több közszállítási eszközt rendelünk egy-egy vonalra. – A közúti balesetek miatt néhányszor ugyan felborul az órarend – később érkezik az autóbusz, többen szállnak fel rá – de ezeket a helyzeteket sikerül minden alkalommal kezelni – mutatott rá Neag, aki szerint eddig a közszállítási járművek telítettsége nem haladta meg a 38 százalékot. – Minden reggel kielemezzük a műszerek által szolgáltatott adatokat, s szükség esetén azonnal intézkedünk, kalibráljuk a járművek számát. Megtörténhet, hogy egy-egy vonalon bizonyos órákban még több járműre van szükség – jegyezte meg.

Felvetettük, hogy a legtöbb utas nem tartja be az első ajtón történő felszállásra vonatkozó szabályt. – Az intézkedés bevezetésekor a legtöbben betartották, de mostanra már sajnos nem ez a jellemző. Munkatársaink tiszteletteljesen jelzik az utasoknak a szabályszegést, ám mindig akadnak okoskodók. Rendszerint a nyári hónapokban csökkentettük a járművek számát, most viszont, a kevesebb elfoglalható hely miatt ezt nem tehetjük meg – fogalmazott.

A járvány közszállításra gyakorolt hatásaival kapcsolatban a vezérigazgató elmondta: az adatokat az elkövetkező időszakban összesítik és elemzik. – Kétségtelen, hogy az utasok számának csökkenése miatt jelentősen visszaestek a bevételek, de nincs gond – nyugtatott meg Liviu Neag.

Gondoskodnak a szerelő utánpótlásról

Jövőre végez az a 15 diák Kolozsváron, akiket premierként, kísérleti projekt keretében már két évvel ezelőtt felkaroltak, ösztöndíjakat és gyakorlati képzést biztosítva számukra.
 
– Megállapodásunk alapján tavalyelőtt a Transilvania Szállítási Líceumban tizenöt diák számára külön osztályt hoztak létre az autószerelőnek készülő fiatalok számára. Ők jövőre végeznek. Tanulmányaik idején, szerződéses alapon, havonta 200 lejes ösztöndíjat biztosítottunk számukra (ugyanennyi ösztöndíjban részesültek a fiatalok az állam részéről is), tanulmányaik végeztével pedig alkalmazzuk őket. Egyesek autószerelők, mások pedig gépkocsivezetők lesznek.

A közszállítási vállalat ösztöndíjat biztosít a szerelőképzésben részt vevőknek

 

Elektronikában jártas szakembereket is keresnek. – A korszerű tömegközlekedési eszközöket már nem lehet dróttal, csavarhúzóval és kalapáccsal megjavítani, mint régen. Ha meghibásodik, csak tátott szájjal találgathatod, mi lehet a baja. Aztán érkezik egy fiatalember diplomatatáskára hasonlító műszerrel, méréseket végez, s mondja is a diagnózist, mint az orvosnál – viccelődött Liviu Neag.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusra halasztották a cannes-i ...
Ingyenes online Rossini Gála a Müpából
Meghalt Börcsök Enikő színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ